Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Eυθύνη στην Αλουμίνιο για το τρίτο ατύχημα σε ένα χρόνο

Ανακοίνωση της Παράταξης ανεξαρτήτων στο σωματείο του Αλουμινίου
Άγιος Νικόλαος 3/11/2009

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται για το περιορισμό του κόστους είναι κίνδυνος θάνατος για την ζωή των εργαζομένων.
Αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι πολιτικές περιορισμού του κόστους με «κάθε κόστος» σπέρνουν απαξίωση, ανέχεια, ανασφάλεια και θάνατο. Το πρωί της 2/11/2009 εργαζόμενος της εργολαβίας Μαργαρίτη χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης την ώρα που εκτελούσε εργασίες στον χώρο του ... υποσταθμού χωρίς να έχει την απαραίτητη ειδίκευση. Ο εργαζόμενος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γεννηματάς με σοβαρά εγκαύματα στα πόδια. Το ατύχημα μπορούσε να ήταν θανατηφόρο.
Ένα εργοστάσιο που είχε παγκόσμιες διακρίσεις στην ασφάλεια μέσα σε λίγο διάστημα μετατρέπεται σε κρεματόριο και σίγουρα δεν φταίνε οι εργάτες γι 'αυτό. Η προσπάθεια περιορισμού του κόστους των εργολαβικών επιχειρήσεων από την ΑτΕ λειτουργεί σαν ντόμινο στην ανάγκη περιορισμού και του δικού τους κόστους. Έτσι για φτηνή αγορά εργασίας στρέφονται σε ανειδίκευτους, ανασφάλιστους, μετανάστες, κλπ. που τους εκμεταλλεύονται στο έπακρο.
Από την άλλη η παντελής έλλειψη προστασίας, αφού πουθενά δεν λειτουργούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους, δημιουργεί κλίμα ασυδοσίας για τους εργοδότες που προσπαθούν να φορτώσουν όλα τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους.
Αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον συγκεκριμένο εργάτη να βρεθεί σε χώρο που η ειδικότητα του δεν του επέτρεπε.
Υπεύθυνη είναι η Αλουμίνιο της Ελλάδος (Αλουμίνιο Α.Ε.). Αυτή φέρει την ευθύνη για το πώς λειτουργούν οι εργολαβίες στις εγκαταστάσεις της. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να μην περάσει απαρατήρητο από τα Σωματεία μας, την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και αυτό το ατύχημα.
Πρέπει να φωνάξουμε για το τι συμβαίνει στο χώρο μας και να απαιτήσουμε ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας για την προστασία της ίδιας της ζωής μας. Η πορεία της εξέλιξης του χώρου μας θυμίζει την πορεία για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και των τραγικών θανάτων που συνέβησαν εκεί. Το πρώτο στάδιο απαξίωσης και εκεί ήταν η εργολαβοποίηση τομέων της παραγωγικής δραστηριότητας έτσι πέτυχαν και την διάσπαση των εργατών σε εργολαβικούς και μόνιμους και τον έλεγχο των αντιδράσεων.
Για να μην επιτραπεί αυτό και στο εργοστάσιο του αλουμινίου πρέπει σαν στόχο να βάλουμε, να ενωθούν σε ένα συνδικαλιστικό φορέα τα σωματεία του μόνιμου προσωπικού της ΑτΕ και των εργολαβικών επιχειρήσεων. Να παλέψουμε ενάντια στην απαξίωση της εταιρείας.
Μόνιμη και ασφαλής εργασία που να εξασφαλίζει αξιοπρεπή ζωή για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο μας. Συνεχής εκπαίδευση και υπενθύμιση των κανόνων ασφαλείας σε όλους τους εργαζόμενους.
Γιατί ο κίνδυνος δεν ξεχωρίζει τον εργαζόμενο, μόνιμο ή όχι, ΟΛΟΙ μας έχουμε τις ευθύνες μας. ΟΛΟΙ μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ
Από Βοιωτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου