Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ο νέος νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Το σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα και στους Φορείς που εποπτεύει περνά στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γ. Ραγκούσης. Το σχέδιο νόμου προβλέπει τον περιορισμό των μορίων της εργασιακής εμπειρίας και την αύξηση των μορίων που αντιστοιχούν σε τίτλους σπουδών, ενώ βάζει τέλος στις συμβάσεις έργου για θέσεις διοικητικού προσωπικού και γραμματειακής υποστήριξης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ακόμη και σε θέσεις για τις οποίες δύναται να συναφθεί σύμβαση ... έργου, τον έλεγχο θα έχει το ΑΣΕΠ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων έργου -τις οποίες χαρακτήρισε ψευδεπίγραφες ο Γιάννης Ραγκούσης- με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε όλος το εύρος του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες με βασικό μέτοχο το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στο Δημόσιο, Βουλή, Προεδρία Δημοκρατίας,Ανεξάρτητες Αρχές, ΟΚΑΝΑ και σύνολο υπουργείων). Πάντως όσοι φορείς έχουν κενά στις υπηρεσίες τους θα ζητήσουν την άδεια για την κάλυψής τους, από το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ η όλη διαδικασία -εφόσον εγκριθεί- θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου μειώνονται ή καταργούνται μοριοδοτήσεις που αφορούν κοινωνικά και εργασιακά κριτήρια, ενώ αυξάνονται οι "πριμοδοτήσεις" των "πτυχιούχων" υποψηφίων εργαζομένων στο Δημόσιο.

Τι αλλάζει με τα μόρια στις προσλήψεις

Καταργείται η προσαύξηση του 50% στη μοριοδότηση εργασιακής εμπειρίας, όπως επίσης και της μοριοδότησης (με 70 μόρια) των υποψηφίων που έχουν πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτιση του ΟΑΕΔ. Επίσης καταργείται το κριτήριο συνάφειας στη μοριοδότηση υποψηφίων σε διαγωνισμό με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο και ισχύουν 400 μόρια για τον διδακτορικό τίτλο και 200 για τον μεταπτυχιακό, ανεξάρτητα εάν είναι ή δεν είναι στο γνωστικό αντικείμενο που επιθυμούν να εργαστούν. Καταργείται και η αθροιστική μοριοδότηση για κατοχή δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου.

* Αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής του του βαθμού του τίτλου σπουδών από 100 σε 110

Σχετικά με τα μόρια της εργασιακής εμπειρίας:

* Αυξάνεται σε 4 από 3,5 μονάδες η μοριοδότηση σε διαγωνισμούς με συνολικό χρόνο εμπειρίας τα 5 έτη.
* Μειώνεται το ανώτατο όριο εμπειρίας για γραπτούς διαγωνισμούς από 10 σε 5 έτη
* Τα 2,5 έτη εμπειρίας μοριοδοτούνται με 198 μόρια από 210 που ίσχυε.
* Τα 5 έτη με 408 μόρια από 420, ενώ το κριτήριο εμπειρίας δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη για το 50% των προκηρυσσόμενων θέσεων.

Σχετικά με τις συμβάσεις...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν επιτρέπεται η σύναψη σύμβασης έργου για διοικητικό προσωπικό και γραμματειακή υποστήριξη, όπως επίσης και για απασχόληση, όπου υπάρχουν οργανικές θέσεις, ενώ στις περιπτώσεις που επιτρέπεται τέτοια σύμβαση, την έγγραφη βεβαίωση ότι δεν υποκρύπτει όρους εξαρτημένης εργασίας θα τη δίνει το ΑΣΕΠ και όχι ο νομικός σύμβουλος του φορέα, όπως γινόταν έως σήμερα.

Ταυτόχρονα η διάρκεια σύμβασης ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών θα λήγει με τη λήξη της σχολικής χρονιάς και όχι στο 8μηνο.

Αλλάζουν επίσης και τα κριτήρια πρόσληψης με τη συγκεκριμένη σύμβαση. Από την "ελεύθερη επιλογή" που ίσχυε μέχρι σήμερα τα κριτήρια διαμορφώνονται βάση του άρθρου 21 του Ν.2190/94, που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Η εξίσωση ανέργων και stagers

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να εξισορροπήσει τις κατηγορίες των υποψηφίων που μετείχαν σε προγράμματα μαθητείας ή κατάρτισης του ΟΑΕΔ και τους υπόλοιπους ανέργους και να επιφέρει μία ενιαία μεταχείριση ως προς την πρόσληψή τους στον Δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Για το προσωπικό εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από 1000 μονάδες που πριμοδοτούνταν η ανεργία για 4 μήνες, πριμοδοτείται με 200 μονάδες, ενώ από 50 μονάδες που έπαιρνε ο υποψήφιος ανά μήνα ανεργίας από 4 μήνες έως και ένα χρόνο, τώρα θα λαμβάνει 75 μονάδες. Ταυτόχρονα καταργείται και το κριτήριο ηλικίας.

Περιορίζονται και οι "εύκολοι" διορισμοί αθλητών

Σημαντικά περιορίζονται, βάση του νομοσχεδίου, και τα ειδικά προνόμια για την πρόσληψη στο Δημόσιο των διακριθέντων αθλητών. Μέχρι σήμερα ουσιατικά οι διορισμοί των αθλητών που διακρίθηκαν ήταν ελεύθεροι. Εφεξής, εάν και εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή, επαγγελματίες αθλητές δεν θα διορίζονται στο Δημόσιο, αντίθετα ο διορισμός θα γίνεται μόνο μετά τη λήξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Επίσης γίνονται συγκεκριμένες και λίγες σε αριθμό οι νίκες, σε αντιστοιχία με συγκεκριμένες αθλητικές διοργανώσεις.

Τι θα γίνει με ΕΡΤ - ΑΠΕ

Παρ' ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι προσλήψεις όχι μόνο στο Δημόσιο, αλλά και στις ΔΕΚΟ να περνούν αποκλειστικά από την έγκριση του ΑΣΕΠ (τόσο για τη διαδικασία όσο και για τη νομιμότητα της σύμβασης) υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του Γ. Ραγκούση από το γενικό καθεστώς εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, καθώς δεν θα προσλαμβάνονται μέσω διαγωνισμού. Τη νομιμότητα της σύμβασή τους θα εξετάζει και πάλι το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.
Από enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου