Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Μήνυμα Μαν. Γλέζου από τη Λαμία: "...επίκαιρη όσο ποτέ η ενότητα"

Η ενότητα, που ήταν ο κυριότερος λόγος που πέτυχε η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, είναι και το βαθύτερο νόημα αυτού του πραγματικά σημαντικού γεγονότος, τόνισε ο αντιστασιακός κ. Μανώλης Γλέζος στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας στην πλατεία Λαού και στον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη, με αφορμή την συμπλήρωση 67 χρόνων από την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου, του 1942.

Το καίριο χτύπημα στις δυνάμεις του Ιταλογερμανικού άξονα και η διακοπή της τροφοδοσίας τους, ήταν μεν σημαντικά στην έκβαση του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, ωστόσο, το ......σημαντικότερο ήταν οι ενωμένες δυνάμεις των αντιστασιακών οργανώσεων που έδειξαν τον δρόμο και που δυστυχώς, ο διαχωρισμός τους στην συνέχεια, είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ποτέ η εθνική κυριαρχία και στην χώρα να συνεχίσουν να ελέγχουν τα πράγματα οι ξένες δυνάμεις, σημείωσε ο άνθρωπος που κατέβασε την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη σε μια από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές πράξεις εκείνης της περιόδου.
Παράλληλα ο κ. Γλέζος, προσδιόρισε πως «τα ιδανικά για τα οποία παλεύαμε εκείνη την εποχή παραμένουν ακόμη επίκαιρα καθώς βλέπουμε πως στις μέρες μας αμφισβητούνται δικαιώματα και κεκτημένα δεκαετιών». Αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως το θέμα του οκτάωρου και των εργατικών δικαιωμάτων, ενώ δεν απέφυγε να κάνει αναφορά στην σημερινή πολιτική κατάσταση και να τονίσει πως «η δημοκρατία για την οποία παλεύαμε τότε, είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να το διεκδικούμε».
Πρόσθεσε μάλιστα: «για ποια δημοκρατία μιλάμε όταν στις εκλογές δεν ισχύει η απλή αναλογική και το πρώτο κόμμα επιδοτείται με 40 έδρες, όταν οι εκτελεστική εξουσία ελέγχεται και όταν οι δικαστές ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση». Έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας: «δεν απευθύνω χαιρετισμό, δεν είναι ώρα για χαιρετισμούς, εδώ, κάτω από το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα για συνέχιση των αγώνων».
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη τοποθέτησή του το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας και Δημοτικός Σύμβουλος Λαμιέων κ. Βασίλης Κυριακάκης, που με αφορμή την χθεσινή εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση τόνισε: «βρισκόμαστε σε μια ιστορική φάση, που γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κατεστημένου να ανασκευάσουν, προς συντηρητικές κατευθύνσεις την ιστορία και ιδιαίτερα της δεκαετίας του ’40.
Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο κ. Κυριακάκης επισήμανε πως «με την αποψινή εκδήλωση, θεωρούμε πως συμβάλλουμε στην αποκατάσταση, διαφύλαξη και διάδοση της ιστορικής αλήθειας και της συλλογικής ιστορικής μνήμης». Προσδιόρισε τους στόχους της εκδήλωσης που είναι, «η τιμή σε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους λαϊκούς αγωνιστές που αντιστάθηκαν κατά της γερμανικής ναζιστικής κατοχής, να αναδείξουμε τον κρίσιμο και καταλυτικό ρόλο της Αριστεράς και ιδιαίτερα της κομμουνιστικής Αριστεράς και του μεγάλου ηγέτη και γέννημα θρέμμα της Λαμίας Άρη Βελουχιώτη, καθώς και να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα από την ιστορική μελέτη, για να συμβάλλουμε και σήμερα, στην αναγκαία προσπάθεια για την δημιουργία μιας μεγάλης Αριστεράς, που θα πρωταγωνιστεί όπως και τότε στην κοινωνία.
Από lamianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου