Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Μαγειρεύουν νέο, απαράδεκτο εκλογικό νόμο!

Διαβάζω στο ρεπορτάζ για την ομιλία Παπανδρέου στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ:
Ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του έθεσε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος
"Νέος εκλογικός νόμος βάσει του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου με συνδυασμό μικρών μονοεδρικών περιφερειών και μεγάλης περιφέρειας. Αυτό εξασφαλίζει την προστασία των βουλευτών με την κατάργηση των εξαρτήσεων και τις μεγάλες προεκλογικές δαπάνες" σημείωσε...." (Ελευθεροτυπία)
Είμαι εγώ δύσπιστος ή δικαίως το μυαλό μου πάει στο κακό;
Μετά έρχεται και η εκλογή του Μαχαίρι-στο-κόκαλο Παπουτσή (θυμόσαστε τι είχε γίνει με το ... Σαμίνα;):
Με 124 ψήφους είναι από χθες ο νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Το γλυκό "έδεσε"...

Το νέο εκλογικό σύστημα που θέλει να εφαρμόσει ο Γιωργάκης, θα εξασφαλίζει την παντοδυναμία του πρώτου κόμματος και τη συντριβή- διακοσμητική παρουσία των μικρότερων κομμάτων.
Πώς θα γίνει αυτό;
-150- 180 βουλευτές θα εκλέγονται από μονοεδρικές περιφέρειες/ στις οποίες θα κατατμηθεί η χώρα (άρα πιθανότητες εκεί έχουν μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ)
-Οι υπόλοιποι θα εκλέγονται ..."αναλογικά", με επιπλέον δώρο 50 βουλευτών στο πρώτο κόμμα!
-Θα παραμείνει το όριο του 3% για την είσοδο στη βουλή
Ο ΓΑΠ θεωρεί ότι καθώς με το σύστημα αυτό θα εξαφανιστούν όλοι οι μικρότεροι, η ΝΔ δεν έχει λόγο να μη συναινέσει...
Ο δικομματισμός εξασφαλίζεται από κάθε... "κίνδυνο".
Το αστείο είναι πως παρουσιάζεται αυτή η κλοπή ψήφων από τα ΜΜΕ: Ως ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών!

Μου είναι γενικά ακατανόητο πως αποδέχονται οι πολίτες τη θεσμοθετημένη διακυβέρνηση από μειοψηφίες.
Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, παρά το θρίαμβο του, είναι πανίσχυρο στη βουλή έχοντας απέναντί του το 56% των πολιτών που δεν το ψήφισαν.
Το ΠΑΣΟΚ έβγαλε 1 βουλευτή για κάθε 17500 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πχ χρειάστηκε για κάθε βουλευτή πάνω από 24000 ψήφους. Οι Οικολόγοι με 173000 ψήφους έμεινα εκτός Βουλής...
Και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.
Το μόνο δίκαιο σύστημα που εξασφαλίζει την ισότητα των πολιτών και της κάθε ψήφου είναι η απλή αναλογική. Όλα τα άλλα εκλογομαγειρέματα, είναι εκ του πονηρού.
Από stoforos.blogspot.com
Σημείωση Iteanet: Στο τέλος θα κάνουν εκλογικό νόμο που θα καθορίζει το κυβερνών κόμμα ποιες περιοχές θα βγάζουν βουλευτή και κατόπιν το πρώτο κόμμα θα παίρνει 290 έδρες και τις υπόλοιπες δέκα τα υπόλοιπα κόμματα. Το πρόβλημα για να αποφασίσουν κάτι τέτοιο δεν είναι το Σύνταγμα που έτσι και αλλιώς απαγορεύει όλους τους καλπο-νοθευτικούς νόμους, ούτε και οι Δικαστές που το ερμηνεύουν , αυτοί είναι πρόθυμοι να δώσουν ότι γνωμοδότηση τους ζητήσουν. Ο μοναδικός λόγος που δεν το εφαρμόζουν ακόμα είναι γιατί έχουν λίγο μεγαλύτερα ποσοστά, αν τα ποσοστά του μικρύνουν θα το επιχειρήσουν στα σίγουρα.
Η δημοκρατία τους είναι η εξυπηρέτηση της οικονομικής εξουσίας, αν αυτή το ζητήσει δεν έχουν πρόβλημα και καταργούν όλα τα αίτια που προκαλούν ...ακυβερνησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου