Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Τέσσερις οι Δήμοι τελικά στην Φωκίδα;

Με βάση τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) πρόκειται να προχωρήσει η συνένωση των δήμων και κοινοτήτων σε όλη τη χώρα. Καθώς ο χρόνος μέχρι τις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ακόμη κι αν δοθεί ολιγόμηνη παράταση, είναι περιορισμένος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν θέλει να ξεκινήσει από την αρχή μία μακρόχρονη συζήτηση που είναι πιθανό ότι δεν θα καταλήξει πουθενά… Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι ... παρά τις αντιδράσεις πολλών τοπικών κοινωνιών η μελέτη του ΙΤΑ είναι αποδεκτή από αρκετές Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και την ΚΕΔΚΕ, αποφάσισε να προχωρήσει στον «Καποδίστρια 2» με βάση την ήδη υπάρχουσα μελέτη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε περίπου 380 με 390 δήμους από 1034 που είναι σήμερα (μαζί με τις κοινότητες), δηλαδή περίπου στο 1/3 του σημερινού αριθμού. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι για τη νομαρχία Αθήνας προβλέπεται η δήμοι να μειωθούν σε 48 από 60, στη νομαρχία Θεσσαλονίκης από 45 σε 25 έως 28, στη νομαρχία Ηρακλείου από 26 σε 8, στη νομαρχία Λάρισας από 32 σε 7 έως 11, στη νομαρχία Αχαίας από 23 σε 5 με 6, στη νομαρχία Κυκλάδων που υπάρχει η ιδιομορφία λόγω νησιών από 31 σε 23 (κάθε νησί και δήμος), στη νομαρχία Μαγνησίας από 26 σε 8 με 9.

Παράλληλα με τον «Καποδίστρια 2» θα προχωρήσει και αιρετή περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τις περιφέρειες να μειώνονται από 13 σε 6 με 7 και τις νομαρχίες να μετατρέπονται σε νομαρχιακά διαμερίσματα.

Προτείνεται επίσης να εξεταστεί η μετακίνηση των δήμων Γραβιάς και Παρνασσού στο Ν. Φθιώτιδας και της Δεσφίνας στη Βοιωτία.
Δείτε τη μελέτη για όλη την Ελλάδα, του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) εδώΑπό oinoxori.gr

7 σχόλια:

  1. στο site του ιτα υπάρχει πράγματι αυτη η δημοσίευση, εδω και πολύ καιρο. Η ιδέα των 5 δήμων είναι μεταγενέστερη και μάλλον τελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δικιά μας γνώμη έτσι που είδαμε πως χωρίζονται οι άλλοι Νομοί είναι πως και οι τέσσερις δήμοι είναι πολλοί.
    Πάνε για μεγαλύτερες ακόμα συνενώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να προσέξουν πολύ καλά, γιατί αυτή τη φορά η πόλη που ίδρυσε ο Καποδίστριας δε θα δεχτεί κανένα καπέλωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ουσιαστικό δεν είναι πόσοι δήμοι θα συνενωθούν όσο το που θα είναι η έδρα του νέου δήμου. Είναι μονόδρομος η έδρα να είναι στην Ιτέα για πολλούς λόγους.Πρώτον είναι χωροταξικά η πλησιέστερη πόλη τόσο στο Γαλαξίδι, στη Δεσφίνα και στους Δελφούς όσο και για την ΄Αμφισσα.Αυτή τη στιγμή έχει πλέον το μεγαλύτερο πραγματικό πληθυσμό, είναι το μέρος που αναπτύσετε ταχύτερα και όσοι θα εξυπηρετούνται από υπηρεσίες δεν θα έχουν πρόβλημα στο πάρκινκ και από στενά δρομάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολος ο Νομός έχει δύο πόλεις και πολλά χωριά. Μου φαίνεται αδιανόητο να συνενοθούν η Ιτέα και η Άμφισσα σε ένα Δήμο που θα έχει τα 2/3 του συνολικού πλυθησμού και να γίνουν άλλοι 3 Δήμοι με το υπόλοιπο 1/3. Πρέπει και οι εξ Αμφίσσης να σεβαστούν την Ιτέα (τον πραγματικό πλυθησμό της) και οι εξ Ιτέας να σεβαστούν την Άμφισσα (και την ιστορία της). Υπάρχουν φωνές και κυρίως από την Άμφισσα οι οποίες απαιτούν την συνένωση θεωρώντας την Ιτέα εχθρό που κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα υποταχθεί. Δεν καταλαβαίνουν ότι πρώτιστα προσβάλουν την ιστορία του τόπου τους. Ψυχραιμία και Δύο Δήμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 4 Δήμοι πολλοί είναι και αυτοί πού είναι τι κάνουν γίναν οι τσοπάνηδες αντιδήμαρχοι η χώρα πάει για χρεοκοπεία και εχει γεμίσει αχρειστους προέδρους να κάνουν κακοδιαχείρηση και μεγάλα έξοδα για αυτοπροβολή και να τους δίνουμε και σύνταξη αχ αυτό το τρελό κράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή