Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Υπό παρακολούθηση το αιολικό πάρκο στο Τρίκορφο

Από www.nafpaktia.com
Στο μικροσκόπιο αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ευπαλίου να βάλει το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο στο Τρίκορφο Δωρίδας. Η περιβαλλοντική αποκατάσταση, η υπογειοποίηση των καλωδίων, ο υποσταθμός και τα ανταποδοτικά οφέλη, τα κύρια ζητήματα.

Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο ύστερα από επερώτηση του Θανάση Μελίστα, ο οποίος κατά την εισήγησή του στάθηκε σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον στα τεχνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα του έργου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα τόσο ως προς την ασφάλεια του δρόμου πρόσβασης, όσο και στην ... περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ο τρόπος μεταφοράς της ενέργειας από το αιολικό πάρκο στον υποσταθμό που θα είναι χωροθετημένος στα όρια του οικισμού Μαραθιά. Σύμφωνα με την αρχική μελέτη έχει εγκριθεί η λύση της υπογειοποίησης των καλωδίων και οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο μεταφοράς, για οικονομικούς λόγους, βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους. Όσον αφορά δε το υποσταθμό, παρότι έχουν δοθεί διευκρινίσεις σε πρόσφατη σχετική ημερίδα, η ανησυχία των κατοίκων του Μαραθιά παραμένει, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού να ζητά την “βύθισή” του κατά 3 με 4 μέτρα ώστε να μειωθεί η οπτική ρύπανση.

Τέλος ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι η δίκαια κατανομή των ανταποδοτικών τελών, καθώς το αιολικό πάρκο “πατάει” δύο τοπικά διαμερίσματα, αυτό του Μαραθιά και της Σεργούλας.
Με ένα κείμενο 8 σημείων απάντησε ο Γιώργος Καλαντζής εκ μέρους της δημοτικής αρχής, που εκτός τον τυπικών (σ.σ. ότι συμφωνούν με τα αιολικά πάρκα γενικότερα και ειδικότερα με το συγκεκριμένο) αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εναέρια μεταφοράς του ρεύματος (σ.σ. να εξετασθούν τα συν και τα πλήν ανέφερε ο πρώην αντιδήμαρχος), ζητά την διερεύνηση εναλλακτικής θέσης για τον υποσταθμό ο οποίος να πάρει έγκριση και από την πολεοδομία, να τηρηθούν οι υποχρεώσεις της κατασκευάστριας εταιρίας ως προς τους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ και η μελέτη αποκατάστασης να περάσει πρώτα από το δημοτικό συμβούλιο.
Όσον αφορά τα ανταποδοτικά, ο κ. Καλαντζής τόνισε ότι ο Δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει την αύξησή τους απ’ το 3% των εσόδων της εμπορικής λειτουργίας του πάρκου που λέει ο νόμος, σε 5%, να ζητηθεί η παροχή εργασιών με τη διάθεση των μηχανημάτων της εταιρίας για βελτιώσει δρόμων των οικισμών Πύργου , Σεργούλας και Μαραθιά, ενώ, τέλος, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να καλυφθούν από ντόπιους.

Για την παρακολούθηση του έργου συστήθηκε και μια τριμελής επιτροπή απαρτιζόμενη από τους δημοτικούς συμβούλους Καλαντζη και Μελίστα και τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Μαραθιά Αριστείδη Σταμάτη.
Αντιπαράθεση για τα stage

Έντονη αντιπαράθεση για τους εργαζόμενους με το πρόγραμμα stage προέκυψε κατά τη συνεδρίαση, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για εμπόριο ελπίδας και παιδιά για θελήματα και στην συμπολίτευση να μιλά για χρήσιμο αλλά υπό βελτίωση θεσμό.

Βαρύτατες ευθύνες για την πρόσληψη και τον τρόπο απασχόλησης των εργαζόμενων με stage στο Δήμο Ευπαλίου απέδωσε στη δημοτική αρχή ο Θαν. Κατσούδας, υποστηρίζοντας ότι συνεργεί στον εκφυλισμό ενός θεσμού που έχει μετατραπεί σε “εμπόριο ελπίδας”.
“Ως καλά και υπάκουα παιδιά που είστε” είπε απευθυνόμενος στην πλειοψηφία, “δέχεστε αδιάκριτα τη ροή ανέργων , μετατρέποντας το Δήμο σε αποθήκη ανέργων με καθαρά ρουσφετολογικά κριτήρια”.

Παράλληλα ο κ. Κατσούδας υποστήριξε ότι καμία κατάρτιση δεν γίνεται στους απασχολούμενος και πως ούτε λίγο ούτε πολύ, εξυπηρετούν τους μόνιμους υπαλλήλους κάνοντας θελήματα!
Για ένα πρόβλημα που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις έκανε λόγο ο Κων/νος Κάρμας, ενώ και ο Γιώργος Καραχασάνης χαρακτήρισε τα stage ως την κατάντια του σημερινού συστήματος με την ανασφάλιστη εργασία σημειώνοντας ότι υπάρχει συνολική ευθύνη. “Η ευθύνη η δικιά μας”, είπε , “είναι ότι δεν αντιδρούμε”.
Για υποβίβαση της προσωπικότητας των απασχολούμενων με την ανοχή και καθοδήγηση των δημοτικών αρχών μίλησε ο Κων/νος Κουτσόπουλος ζητώντας παράλληλα να μάθει τι είδους κατάρτιση λαμβάνουν. Τέλος, απ’ την μεριά της αντιπολίτευσης, ο Θαν. Μελίστας, ζήτησε “περισσότερη ειλικρίνεια” απέναντι στους απασχολούμενους.

Υπέρμαχος των προγραμμάτων stage εμφανίστηκε ο Γιώργος Καλαντζής, ενώ και ο δήμαρχος Τάσος Παγώνης τόνισε την αναγκαιότητά τους σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Ωστόσο και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο θεσμός της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας πρέπει να βελτιωθεί.
Δημόσιο απολογισμό υποσχέθηκε ο δήμαρχος

Στις ευρωεκλογές απέδωσε ο Τάσος Παγώνης την μη τήρηση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και συγκεκριμένα του άρθρου που προβλέπει τον δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής μέχρι τέλους Ιούνη, δεσμευόμενος ότι αυτός θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση ύστερα από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, που είχε το δικαίωμα μέχρι και να συγκαλέσει μόνη της τον απολογισμό, ενώ σημείο τριβής αποτέλεσε ο χώρος στον οποίο θα πραγματοποιηθεί. Η αντιπολίτευση ζήτησε να γίνει στην πλατεία του Ευπαλίου, πρόταση που απέρριψε η πλειοψηφία ορίζοντας την αίθουσα εκδηλώσεων του νέου δημαρχείου ως τόπο του απολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου