Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Βρώμικα νερά στον αγωγό ομβρίων της ΒΙΠΕ Λαμίας


Ένα ακόμα “επεισόδιο” σε βάρος του Μαλιακού
αλλά και της αξιοπρέπειάς μας

Εδώ και πλέον δέκα ημέρες, στον αγωγό ομβρίων της ΒΙΠΕ και στο ύψος του χυτήριου (στο δρόμο Λαμίας – Στυλίδας), είχαμε ροή υδάτων μαύρου χρώματος με έντονη δυσοσμία. Ο αγωγός χύνεται στην τάφρο Τ3, η οποία οδηγείται στον Μαλιακό. Με τα νερά της Τ3 οι αγρότες ποτίζουν τα κτήματά τους. Στις 18 Ιουλίου, μετά από καταγγελία αγροτών, επισκεφθήκαμε την περιοχή και πήραμε φωτογραφίες. Κάναμε καταγγελία στο Τμήμα Αγροφυλακής και υπάλληλος του Τμήματος πήγε στο σημείο και ... επιβεβαίωσε το γεγονός.

Ζήτημα πρώτο: Ο υπάλληλος της Αγροφυλακής δεν έκανε το επιβεβλημένο, να τηλεφωνήσει δηλαδή επιτόπου στη Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, ώστε να επιληφθούν του θέματος οι αρμόδιες υπηρεσίες. Με αποτέλεσμα η αναφορά του να μην έχει φθάσει ακόμα στους αρμόδιους.

Επειδή τα βρώμικα νερά συνέχιζαν να ρέουν στην Τ3, και το πρόβλημα για τους αγρότες έγινε αφόρητο, απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της ΒΙΠΕ και δώσαμε ραντεβού ζητώντας του εξηγήσεις. Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 28/7. Έπειτα από φασαρία και εξαιτίας της δημοσιοποίησης του θέματος στα τοπικά κανάλια και τις υπηρεσίες, σύμφωνα με τα λεγόμενα των στελεχών της ΒΙΠΕ, διαπιστώθηκε ότι η πηγή του κακού ήταν τα λιμνάζοντα λύματα στη λεκάνη του αγωγού ομβρίων. Τα λύματα αυτά προέρχονται από τους παρακείμενους στάβλους και τα τυροκομεία ιδιωτών, τα οποία παράνομα εδώ και χρόνια ρίχνονται στον αγωγό. Λόγω βλάβης στη δεξαμενή του νερού της ΒΙΠΕ, προκλήθηκε υπερχείλιση η οποία παρέσυρε τα λύματα και είχαμε αυτή τη ροή.

Ζήτημα δεύτερο: Μπορεί να δημιουργηθεί υπερχείλιση στη δεξαμενή του νερού, στα μέσα του καλοκαιριού, και για 15 συνεχόμενες ημέρες, χωρίς να την αντιληφθεί κανείς; Όσοι είδαν τα νερά, ξέρουν για τι ποσότητα μιλάμε…

Ζήτημα τρίτο: Πόση ποσότητα λυμάτων βρίσκεται αποθηκευμένη τελικά στη λεκάνη του αγωγού, και τι θα απογίνουν αυτά τα λύματα; Θεωρούνται αθώα και γι' αυτό τα οδηγούμε συνειδητά στον Μαλιακό; Τι μέτρα θα πάρει η διεύθυνση της ΒΙΠΕ για τον καθαρισμό του αγωγού, γνωρίζοντας ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα τα λύματα αυτά με τις πρώτες βροχές θα πάνε στη θάλασσα;

Ζήτημα τέταρτο: Τι τύχη είχαν οι αναφορές του προέδρου της ΒΙΠΕ κατά των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων της περιοχής; Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φρόντισαν να σταματήσει η ρύπανση του αγωγού της ΒΙΠΕ; Είναι αλήθεια ότι οι συγκεκριμένοι επιτηδευματίες έχουν “πλάτες” σε τοπικούς παράγοντες;

Το σημερινό συμβάν δεν είναι ένα απλό “επεισόδιο” σε βάρος του περιβάλλοντος και του Μαλιακού. Είναι ένα ακόμα δείγμα της ασυδοσίας και της έλλειψης προληπτικών ελέγχων και μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως πολλάκις έχουμε επισημάνει. Είναι ένα ολοφανερό παράδειγμα της παρανομίας που απροκάλυπτα κυριαρχεί στην περιοχή αλλά και της απαράδεκτης και κατά συρροήν ατιμωρησίας των ενόχων.

Η Κίνηση Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS παραμένει σταθερά εδώ. Σε κάθε περίπτωση αναζητεί τους ενόχους προσδοκώντας τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας, για να καθαριστεί επιτέλους η “κόπρος του Αυγεία”. Για να γίνει ο Μαλιακός όπως τον ονειρευόμαστε. Και γιατί πρέπει επιτέλους να πάει “ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”.

Λαμία, 28.7.2009
Η γραμματεία
ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS”ΚΊΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου