Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Έκτακτη δημοσκόπηση

Αύξηση της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σημαντική μείωση του ποσοστού των Οικολόγων Πράσινων καταγράφει έκτακτη δημοσκόπηση της VPRC για το tvxs, τρεις μόλις μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Διαβάστε την ανάλυση του πανεπιστημιακού και επιστημονικού συνεργάτη της VPRC, Χριστόφoρου Βερναρδάκη.

Η εικόνα που προκύπτει για τους εκλογικούς συσχετισμούς ενόψει των Ευρωεκλογών φέρνει τη ΝΔ στο 32%, το ΠΑΣΟΚ στο 38%, το ΚΚΕ στο 8%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 7%, τους Οικολόγους-Πρασίνους στο 5.5% και τον ΛΑΟΣ στο 5%. Η καμπύλη επιρροής των κομμάτων δείχνει κάμψη της ΝΔ, άνοδο του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, σταθερότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και μείωση της δημοσκοπικής επιρροής των Οικολόγων-Πρασίνων. Η δημοσκοπική μείωση των τελευταίων είναι εντυπωσιακή και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Με αυτά τα δεδομένα ... απομακρύνεται η πιθανότητα να καταγραφούν σε τρίτο κόμμα, αν και η δυνητική («δεύτερη») ψήφος προς τον συνδυασμό εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων με τα δεδομένα που καταγράφηκαν σήμερα είναι εξαιρετικά πιθανόν να σταθεροποιηθεί σε πάνω από 5 μονάδες.
Η μικρή ανάκαμψη της ΝΔ ανακόπηκε τις δύο αυτές ημέρες, ενώ αυξήθηκαν οι διαρροές της προς ΛΑΟΣ και ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ είναι τη στιγμή ο «αδύνατος κρίκος» της αναμέτρησης. Από την εκλογική της αντοχή θα κριθεί (αυτονόητα) τόσο το ύψος της διαφοράς όσο και το δικομματικό άθροισμα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα επίπεδα του 70%.
Η μάχη για την τρίτη θέση, αν και εξακολουθεί να είναι ανοικτή, φαίνεται να κλίνει προς το ΚΚΕ. Το τελευταίο εμφάνισε σημαντική καμπύλη ανόδου το τελευταίο τριήμερο, της τάξης της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Μικρή αυξητική τάση εμφάνισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως τόσο ισχυρή ώστε να μπορεί να τον φέρει εμφανώς σε ανώτερα από το όριο του 7% ποσοστά.
Τέλος, η κρίση της ΝΔ δίνει σοβαρή έως τώρα ώθηση στον ΛΑΟΣ, το εκλογικό σώμα του οποίου εμφανίζει εικόνα μεγάλης συμπαγότητας από την αρχή της εκλογικής περιόδου.
Από TVXS

8 σχόλια:

  1. Όπως έχετε παρατηρήσει σύντροφοι μόνο ο Κούλογλου σας δίνει κάνα ποσοστό της προκοπής, μπας και πάρετε κουράγιο.Και παίρνετε βλέπω, καλό είναι αυτό.Άντε να δουμε πόσα απίδια θα πιάσει κι ο δικός σάκος την Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα γκάλοπ γίνονται όχι μόνο για να καταγράψουν την κοινή γνώμη αλλά και για να την διαμορφώσουν.
    Εμφανίζουν τα αποτελέσματα που θέλουν όσοι τα παραγγέλλουν και δεν εμφανίζουν την ταυτότητα της έρευνας και τις αναγωγές που κατόπιν έχουν κάνει οι αναλυτές.
    Τις περισσότερες φορές εμφανίζουν τα αποτελέσματα στο ακρότατο άκρο του εύρους απόκλισης της τιμής της έρευνας τους .
    Με αυτές τις πατέντες εμφάνισαν τους οικολόγους μπροστά αντικαθιστώντας με αυτούς τον "κανέναν" των δημοσκοπήσεων.
    Προβάλουν αυτό που τους συμφέρει, την κόντρα των δύο μεγάλων κομμάτων παραλείποντας να πουν ότι δεν φτάνουν ούτε στα παλιά ποσοστά τους. Σε όσους έχουν αγανακτήσει προτείνουν την αποχή από τις εκλογές και την ψήφο στους Οικολόγους. Θέλουν την πιο ανώδυνη και εύκολα αντιστρεπτή λύση στην παρακμή και των δύο λύσεων που μας σερβίρουν χρόνια. Αν θα τα καταφέρουν δεν ξέρω , αυτό που ξέρω είναι ότι μου αρέσει η πολιτική συζήτηση και δέχομαι τις διαφορετικές απόψεις.
    Αν δεν τα πούμε τώρα για τις εκλογές πότε θα πούμε, όταν μετά την Κυριακή αρχίσουμε την διαφήμιση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων των Δήμων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά φαίνεται πως η μάχη για την τρίτη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, μετά και την τελευταία αγωνιστική των δημοσκοπήσεων, θα γίνει μεταξύ των έμπειρων ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
    Οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνονται να μην αντέχουν την πίεση των τελευταίων αγωνιστικών, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί στην πολιτική μέχρι να κλείσει την κάλπη ο δικαστικός αντιπρόσωπος την Κυριακή.Παρόλαυτά η εμφάνιση των ΟΠ φέτος άφησε πολλές υποσχέσεις για τις εθνικές εκλογές και σίγουρα η εκλογή ευρωβουλευτή που ήταν και ο αρχικός στόχος του κόμματος στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, θα είναι μεγάλη επιτυχία.
    Πιστεύω πως με 1-2 προσθήκες στην εξωτερική πολιτική κι ένα δυνατό οικονομολόγο που να βλέπει δίχτυα, θα μπορέσει άνετα να μπει στη Βουλή, παρόλο ότι εκεί το πρωτάθλημα θα είναι δυσκολότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσον αφορά τους δύο βασικούς διεκδικητές της 3ης θέσης τα πάντα θα κριθούν στα επόμενα 2 ματς που δίνουν με το αδιάφορο ΠΑΣΟΚ, που έχει ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο μετά από πολλά χρόνια,
    καθώς και με τους αναποφάσιστους που δίνουν μονίμως μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.
    Θα είναι άραγε και πάλι το ΚΚΕ ο νικητής, με την ατσαλένια άμυνα και τη χαρισματική αρχηγό Παπαρήγα, ή θα κάνει τελικά την έκπληξη ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανανέωση στην οποία προχώρησε, την ανάδειξη από τα σπλάχνα του κόμματος του νεαρού Τσίπρα σε ηγέτη της παράταξης, καθώς και τη στρατηγικής σημασίας συγχώνευση με άλλες δυνάμεις της γειτονιάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολύ καλά κα εύστοχα τα 2 τελευταία σχόλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ έχω μια απορία για τους οικολόγους. Μόνο οικονομολόγος και θέσεις για την εξωτερική πολιτική λέτε οτι τους λείπουν;
    Τι λέτε για το γεγονός οτι δεν έκαναν ουτε μία προεκλογική συγκέντρωση πουθενά, μήπως τους λείπει και το βασικότερο δηλαδή τα μέλη;
    Είναι δημιούργημα των ΜΜΕ για να προσφέρουν στήριξη στο ΠΑΣΟΚ κυρίως και δευτερευόντως στην ΝΔ αν δεν εξασφαλίσουν αυτοδυναμία.

    Σε αυτήν την περίπτωση η έλλειψη μελών είναι προσόν, δεν γνωρίζεις κανέναν στον Νομό σου που να εκπροσωπεί αυτό το κόμμα και έτσι δεν είσαι αρνητικά διακείμενος. Το σκέπετεσαι να εμφανιστεί κανένας άγνωστος ή με προβλήματα; Οι οικολόγοι σήμερα είναι φαντάσματα και τα φαντάσματα και αυτά που νομίζει ο κόσμος οτι εκπροσωπούν δεν δεν μπορείς να τα πολεμήσεις εύκολα.
    Απο την άλλη δεν έχεις και σε κανέναν να ζητήσεις την ευθύνη για τις συμφωνίες που θα κάνουν μετεκλογικά.
    Είναι το απόλυτο δημιούργημα , δεν έχουν δημιουργήσει συγκρούσεις πουθενά, δεν υπάρχουν πουθενά και θα διαχειριστούν την ψήφο χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.
    Ο Οικονομολόγος και οι θέσεις που τυχόν αναπτύξουν σε οποιοδήποτε θέμα μόνο κακό θα τους κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς οπαδούς καμία ομάδα δεν έκανε πρωταθλητισμό, αλλά αν υπάρχει ένας πρόεδρος με λεφτά και μια σοβαρή διοίκηση μπορεί σταθερά για κάποια χρόνια να πλασάρεται στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη.
    Δεν είναι λίγο αυτό για μια ομάδα που βολόδερνε για χρόνια στις μικρές κατηγορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α ρε Κουλογλου με τις εγκυρες δημοσκοπησεις σου για τον (κ)συριζα και τους κωλογους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή