Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Το μήνυμα που βρέθηκε μέσα στην κάλπη

Βρέθηκε το μήνυμα του Ελληνικού λαού μέσα σε κάλπη. (πατήστε στην διπλανή φωτογραφία)
Το πιο σπουδαίο μήνυμα το βρίσκεις όταν συγκρίνεις τα αποτελέσματα, με τις Εθνικές Εκλογές του 2004.
Εκεί βλέπεις να ταυτίζονται οι ψήφοι της Αριστεράς με τις σημερινούς ψήφους της, ενώ πέφτουν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Εντυπωσιακότερη πτώση είναι αυτή της Ν.Δ., που πρόδωσε τις ελπίδες του κόσμου που την είχε ψηφίσει τότε, ενώ έχασε από τότε, πάνω από τις μισές ψήφους της.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να χάνει το 38% των ψήφων του.
Η αριστερά δεν φαίνεται να κερδίζει τίποτα από την φθορά των δύο μεγάλων κομμάτων.
Αντί να τσακώνεται μεταξύ της η Αριστερά, καλύτερα θα ήταν να βρει τρόπο να εμπνεύσει τους ανθρώπους που εμφανίζονται να έχουν αποστασιοποιηθεί, έστω και λίγο απο τα δύο μεγάλα κόμματα, γιατί θα το κάνουν άλλοι και τα πράγματα θα πάνε προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο.

6 σχόλια:

  1. Εντυπωσιακή η αριθμητικλη προσέγγιση που κάνετε στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.
    Οι αριθμοί τελικά πράγματι ευημερούν!
    Τα συμπεράσματά πάντως θα ήταν πιο αξιόπιστα αν είχατε λάβει υπόψη σας ότι αφού οι μισοί ψηφοφόροι είχαν πάει για τα μπάνια τους, το να μετράς με απόλυτους αριθμούς αυξήσεις και μειώσεις ψήφων είναι τουλάχιστον "αριθμομαγειρική¨!
    Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- όπως διαπιστώνετε οι ίδιοι- διατήρησε σε απόλυτους αριθμούς τη δύναμή του από τις Εθνικές Εκλογές του 2004, μάλλον σημαίνει ότι με τα δεδομένα της αποχής που σημειώθηκε, αύξησε τρομακτικά την εκλογικήτου πελατεία: Θα έπαιρνε δηλαδή διπλάσιους ψήφους χωρίς αποχή!
    Τέλος σκόπιμο είναι να ληφθεί υπόψη ότι στις Ευρωεκλογές, όπου δεν κρίνονται οι Εθνικές Πολιτικές, ο κόσμος ψηφίζει πιο χαλαρά και προς τα μικρά Κόμματα. Σίγουρα λοιπόν φέτος εν μέσω σκανδάλων και οικολογικών προβλημάτων θάπρεπε το ΣΥΡΙΖΑ να είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση στους ψηφοφόρους και σίγουρα δεν θα έπρεπε να καταλήξει 5ο Κόμμα με τα μισά περίπου ποσοστά από το 4ο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ποσοστά τα μετράει όπως θέλει ο κάθε ένας. Η ανάλυση που μπορεί να τους γίνει έχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας.
    Τοποθέτησα αυτούς τους δύο πίνακες γιατί δείχνουν εντυπωσιακή ομοιότητα οι ψήφοι της αριστεράς το 2004 που είχε εντυπωσιακή συμμετοχή στις εκλογές, με το 2009 που η αποχή ήταν μεγάλη.
    Στο ενδιάμεσο η αριστερά είχε αυξήσει το ποσοστό της και τις ψήφους της κάτι που τώρα δεν έγινε.
    Το ΚΚΕ έχασε 150.000 ψήφους και ένας ευρωβουλευτή σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε λίγο. Σε σχέση με τις Εθνικές εκλογές η αριστερά έχασε αναλογικά όσο και το ΠΑΣΟΚ που βγήκε πρώτο κόμμα,χάνοντας 850.000 ψήφους.
    Θέλησα να συγκρίνω δύο φωτογραφίες που σίγουρα δεν μπορούν να εκφράσουν δυναμική, εκφράζουν όμως μια πορεία των πολιτών μέσα σε μια πενταετία.
    Το συμπέρασμα μου δεν μπορούν να στηριχθούν στα ποσοστά γιατί δεν εκφράζουν κάτι το απόλυτο όταν έχει υπάρξει τόσο μεγάλη αποχή.
    Το ότι η ακροδεξιά του ΛΑΟΣ πήρε 90.000 ψήφους παραπάνω απο τις 1,330,000 ψήφους που έχασε η ΝΔ, δεν είναι και τόσο εντυπωσιακό ποσοστό. Πήρε 1 στις 14 που έχασε η ΝΔ.
    Το τελευταίο διάστημα μάλιστα ο Καραμανλής έπαιζε το χαρτί της ακροδεξιάς, γιατί νόμιζε ότι θα πάρει ψήφους απο αυτήν, με τις προβοκάτσιες με το κοράνι, τον εμπρησμό των τζαμιών στην Αθήνα και την προκλητική σύμπραξη ακροδεξιάς και αστυνομίας.
    Αντί να κλέψει όμως ψήφους απο την ακροδεξιά της πρόσφερε στο πιάτο περισσότερες.
    Η αριστερά θα κέρδιζε περισσότερες ψήφους αν ενέπνεε ότι αποτελεί εναλλακτική λύση , σε εκείνη την περίοδο που Ο ΣΥΡΙΖΑ το ενέπνευσε, είχε αυξημένα ποσοστά. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πιο θα είναι το τρίτο κόμμα, ο κόσμος ενδιαφέρεται για πρόταση που δεν έχει την δυνατότητα να δώσει η αριστερά, αν δεν ενωθεί πρώτα.
    Το συμπέρασμα μου από αυτές τις εκλογές είναι ότι η χαλαρή ψήφος που παίρνουν όλα τα κόμματα φέτος δεν έφτασε καν στην κάλπη, έμεινε σπίτι και περιμένει την επόμενη πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατάλαβα, πάλι η διαιτησία φταίει για την αριστερά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρε παιδια στο τβχς αρχισανε διαλογο γιατο μελλον του ΣΥΡΙΖΑ, εδω πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κάθε ένας γράφει αυτό που πιστεύει. Δεν νομίζουμε οτι πρέπει να αρχίσουμε εμείς σαν Iteanet κάτι παρά την θέληση των άμεσα ενδιαφερομένων.
    Όσοι θέλουν να γράψουν κάτι ας το γράψουνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΤΡΩΝΕ ΤΗ ΦΩΛΑ

    "Την αποχή όποιος θέλει να τη λάβει υπόψιν του, πρέπει να τη λαμβάνει σε συνάρτηση με την συσπείρωση του κάθε κόμματος."

    Χρόνια πολλά στις σιωπές που τραγουδήσανε.-ΑΠΟΧΗ-

    Καμία συμμετοχή στα ψευτοδιλλήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή