Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ο Γρηγόρης Νιότης για το Δελφικό τοπίο και ο Μαγκριώτης για τις προκυρήξεις μελετών

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ , Βουλευτής Β ΠΕΙΡΑΙΑ
Προς
Τον Υπουργό Πολιτισμού , κ. Αντώνη Σαμαρά
Θέμα : Διαδικασία αναοριοθέτησης Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας και καθορισμού χρήσεων γης και όρων δόμησης στη Ζώνη Β΄ του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου

Εδώ και χρόνια, για τις ανάγκες της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής του Ελαιώνα της Άμφισσας , κρίνεται απαραίτητη η αναοριοθέτηση των Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας του Δελφικού Τοπίου και ο επανακαθορισμός των χρήσεων γης καθώς και όρων των δόμησης εντός της Ζώνης Β΄.
Οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν με ... απόλυτο σεβασμό στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και με απόλυτο σεβασμό στην αισθητική του τοπίου . Δυστυχώς ο απαιτούμενος σεβασμός δεν υπάρχει, σύμφωνα με όσα έχουν τεκμηριωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού , από την έως τώρα συμπεριφορά Δημοτικών και Νομαρχιακών Αρχόντων της περιοχής – με το γνωστό ζήτημα της οικοδόμησης εντός της ζώνης Β του Αρχαιολογικού Χώρου .

Δεν μπορεί λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των περιορισμών η δραστηριότητα του ελάχιστου επιστημονικού προσωπικού της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων να εξαντλείται σε αυτοψίες .
Η περιοχή πρέπει να αναπνεύσει δίνοντας , μέσα από τις απαιτούμενες αλλαγές , με επιστημονικά , οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, την δυνατότητα σε αγρότες και επαγγελματίες να μπορούν με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις να επενδύσουν στην περιοχή και να αναπτύξουν την δραστηριότητα τους. Δεν μπορεί οι Δήμοι της περιοχής να ασφυκτιούν , να αδυνατούν να εκτελέσουν έργα γιατί ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι ζώνες και οι χρήσεις γης στην Ζώνη Β΄ του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αναοριοθέτησης Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας και καθορισμού χρήσεων γης και όρων δόμησης στη Ζώνη Β΄ του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου , από το Υπουργείο Πολιτισμού;
2. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που προτείνονται σχετικά με τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης στη Ζώνη Β΄ του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου;
3. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που προτείνονται σχετικά τις επιτρεπόμενες επαγγελματικές και παραγωγικές δραστηριότητες της Ζώνη Β΄ του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου;
4. Στη διαδικασία αναοριοθέτησης λαμβάνονται υπ όψη οι θέσεις και οι προτάσεις των Δήμων της περιοχής;
5. Η διαδικασία αυτή έχει την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση , γίνεται με όρους κοινωνικής διαβούλευσης ;
Ο Βουλευτής
Γρηγόρης Νιώτης

Δήλωση Γ. Μαγκριώτη σχετικά με την προκήρυξη της σύμβασης εκπόνησης μελέτης της ΕΥΔΕ - Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ , Δήλωση, Δημόσια Έργα, Πολιτικός Εκπρόσωπος

O πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δημοσίων Έργων, Γιάννης Μαγκριώτης, σχετικά με την προκήρυξη της σύμβασης εκπόνησης μελέτης της ΕΥΔΕ - Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ με τίτλο «Ολοκλήρωση μελετών βελτίωσης οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο στο τμήμα Μπράλος - Άμφισσα», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε τις πανηγυρικές ανακοινώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων για την προκήρυξη διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης, με τίτλο «Ολοκλήρωση μελετών βελτίωσης οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο στο τμήμα Μπράλος - Άμφισσα». Είναι γεγονός πως τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να έχουν μεγάλη υπομονή και μεγάλο κομματικό πατριωτισμό για να μπορούν να πανηγυρίζουν, επειδή μετά πέντε χρόνια νεοδημοκρατικής εξουσίας επιτέλους ανακοίνωσαν το διαγωνισμό για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης. Χάθηκε το Γ΄ ΚΠΣ, χάθηκαν ανάπτυξη και πόροι. Ένα νομός και, η ευρύτερη περιοχή ταλαιπωρήθηκε, ταλαιπωρείται και θα ταλαιπωρείται για πολλά χρόνια ακόμα, και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αδυνατούν να δουν αυτή την πραγματικότητα.

Τα πέντε άνυδρα χρόνια του νομού Φωκίδας είναι απόρροια συνειδητών κυβερνητικών επιλογών. Ίδια εικόνα, ίδια πραγματικότητα υπάρχει σε σχεδόν κάθε Περιφέρεια. Οφείλεται στην δραστική μείωση του ΠΔΕ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ΝΔ, πιστή στο Νεοφιλελεύθερο δόγμα της, που είναι ενάντια στις δημόσιες πολιτικές, υπεξαίρεσε ουσιαστικά 15,5 δις ευρώ αθροιστικά από την ανάπτυξη της χώρας. Με τα χρήματα αυτά, θα είχαν μελετηθεί και θα είχαν κατασκευαστεί μέσα σε πέντε χρόνια πολλά έργα, κυρίως στην Περιφέρεια.

Η ΝΔ ασχολήθηκε μόνο με τους κεντρικούς οδικούς άξονες που δημοπράτησε με το καθεστώς των Συμβάσεων Παραχώρησης. Δηλαδή, έργα που θα χρηματοδοτήσουν και θα κατασκευάσουν οι ιδιώτες και θα τα πληρωθούν με τα πανάκριβα διόδια, που ήδη από πέρυσι εισπράττουν, εκ των οποίων τα περισσότερα δεν έχουν ακόμα αρχίσει.

Το τελευταίο σημαντικό οδικό έργο που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε χρήση στη Φωκίδα ήταν αυτό της παράκαμψης Γραβιάς, έργο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Είναι γεγονός, πως λίγο μετά τις εκλογές του 2004, εγκαινιάστηκε επιτυχώς, από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ν.Δ. Πέντε ολόκληρα χρόνια υποσχέσεις και μεγάλα λόγια για την Φωκίδα.

Το Γ΄ ΚΠΣ τελείωσε και αφήνει πίσω χωρίς ουσιαστικά έργα τη Φωκίδα, παρ' ότι στην έναρξή του, το 2002, πολλά έργα στη Φωκίδα, είτε ήταν σε εξέλιξη, είτε είχαν δημοπρατηθεί. Ενδεικτικά, αναφέρω το Κολυμβητήριο Άμφισσας, το κτίριο του ΤΕΙ, τον άξονα Αγ. Ευθυμία - διασταύρωση με Φυλακές Μαλανδρίνου.

Τέλος, για να κατανοήσουμε τον «άθλο» που επιτέλεσε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Φωκίδα, με βάση και τη δική της επίσημη ανακοίνωση, η μελέτη για την βελτίωση του οδικού άξονα στο τμήμα Μπράλος - Άμφισσα θα ολοκληρωθεί, στην καλύτερη περίπτωση, ενάμισι χρόνο από σήμερα. Συνεπώς, και πάλι στην καλύτερη περίπτωση, η προετοιμασία της δημοπράτησής του, και ακόμη περισσότερο η έναρξη κατασκευής του, θα είναι τρία χρόνια από σήμερα. Πόροι δεσμευμένοι στο ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν από την κυβέρνηση για την κατασκευή του. Συνεπώς, είναι αβέβαιη η έναρξη κατασκευής του έργου μετά τρία χρόνια, εάν είναι κυβέρνηση η Ν.Δ., που δεν θα είναι.

Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για την γενναία αύξηση του ΠΔΕ και τον επανασχεδιασμό διάθεσης των πόρων του Δ΄ ΚΠΣ, με αποκλειστικότητα στην Περιφέρεια. Συνεπώς, είναι η μόνη εγγύηση για να διασφαλιστούν πόροι για την κατασκευή του έργου αυτού, όπως και των ημιτελών υποδομών της Φωκίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου