Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Μήνυση του " Μυτιληναίος" κατά της Οκολογικής κίνησης Αντίκυρας η " Άρτεμις"

mytil.jpgΜήνυση κατά της οικολογικής κίνησης Αντίκυρας «Άρτεμις» και δύο ακόμα ατόμων ενός ιζηματολόγου και ενός ωκεανογράφου κατέθεσε πρόσφατα ο όμιλος «Μυτιληναίος» για κατάρτιση πλαστού εγγράφου.

Σύμφωνα με τον όμιλο «το έγγραφο παρουσιάστηκε ότι εκδόθηκε δήθεν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και χρησιμοποιήθηκε για παραπλάνηση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας» αφού κατατέθηκε πρόσφατα μαζί με την αίτηση αναστολής.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα κατατέθηκαν δύο ... ενστάσεις κατά της 160645/14.07.2006 απόφασης του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 412 MW της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο. Αφορούν δε στη αναστολή εκτέλεσης της συγκεκριμένης απόφασης και των εργασιών κατασκευής της μονάδας. Οι δύο ενστάσεις κατατέθηκαν στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την ίδια ημέρα. Και πιο συγκεκριμένα στις 20 Φεβρουαρίου του 2009. Η πρώτη με αριθμό 299 και η δεύτερη με 295. Η μια της «ΑΡΤΕΜΙΣ» και η άλλη της εταιρίας «DAMCO ENERGY A.E.»
Πιο συγκεκριμένα τώρα όπως υποστηρίζει ο όμιλος τα δύο άτομα για λογαριασμό της ΑΡΤΕΜΙΣ κατήρτισαν μια μελέτη με τίτλο «Ανιχνευθείσες επιπτώσεις στον χερσαίο και παράκτιο χώρο της ευρύτερης περιοχής της λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος Όρμος Αντίκυρας- Κορινθιακός Κόλπος», τον Ιανουάριο του 2009.
Η μελέτη αυτή σύμφωνα πάντα με τον όμιλο Μυτιληναίος «παρουσιάζεται ως επίσημη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ και η οποία κατατέθηκε από την ΑΡΤΕΜΙΣ ως υποστηρικτικό υλικό για την απόδειξη των αβάσιμων ισχυρισμών τους στον Εισηγητή της Επιτροπής Αναστολών».
Το ΕΛΚΕΘΕ με επίσημη επιστολή του προς τον Όμιλο «Μυτιληναίος» επιβεβαιώνει ότι η μελέτη δεν έχει εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς καμία μελέτη ή ερευνητικό πρόγραμμα με τον τίτλο αυτό δεν έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Δ.Σ. του ΕΛΚΕΘΕ. Πέρα από αυτό ο όμιλος αμφισβητεί και στοιχεία της μελέτης που κατατέθηκε.
Με τη μήνυση αυτή ο Όμιλος «Μυτιληναίος» ζητά «την ποινική δίωξη των δύο ατόμων για το αδίκημα της πλαστογραφίας», και των μελών της ΑΡΤΕΜΙΣ για «εν γνώσει χρήση του πλαστού εγγράφου, προκειμένου να προκαλέσουν σημαντική οικονομική ζημία».
Α. Πανουργιάς: Η λειτουργία των δύο μονάδων θα μειώσει τους ρύπους
Το θέμα της λειτουργίας της δεύτερης μονάδας παραγωγής ενέργειας του ομίλου πάντως είναι γεγονός ότι δεν αφήνει αδιάφορη την τοπική κοινωνία όπως αυτή εκφράζεται από τον δήμο Διστόμου ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης δεδομένου.
Πρωταρχικός στόχος του δημάρχου Αθανάσιου Πανουργιά είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στην Αλουμίνιον της Ελλάδος αφού αν λόγω της κρίσης υπάρξουν απολύσεις η περιοχή θα έχει σοβαρό πρόβλημα. «Δεν θα ήμουν ρεαλιστής -είπε ο κ. Πανουργιάς πρόσφατα σε δηλώσεις του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας - αν θα έλεγα ότι δεν ανησυχώ δεδομένου ότι θα δημιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις αν το Αλουμίνιον αντιμετωπίσει προβλήματα και αναγκαστεί να κάνει απολύσεις. Η περιοχή θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Οι θέσεις εργασίας πρέπει να μείνουν ως έχουν. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και για αυτό κάνουμε καθημερινά αγώνα».
Παράλληλα στις δηλώσεις του ο κ. Πανουργιάς επισημαίνει την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διστόμου για την λειτουργία της δεύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς όπως τονίζει θα μειωθούν αισθητά οι ρύποι.
«Είπαμε ναι γιατί ακριβώς στόχος μας ήταν να αυξηθούν ο θέσεις εργασίας και το κυριότερο απ΄ όλα είναι ότι σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό των όμορων δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποδεικνύεται ότι με τα δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας μειώνεται σχεδόν στο 50%. Και αυτό διότι από την στιγμή που θα δουλεύουν οι δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο θα σταματήσουν οι καυστήρες με το μαζούτ οπότε τα αέρια απόβλητα θα μειωθούν σημαντικά», κατέληξε ο κ. Πανουργιάς.
Απο Διάβημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου