Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Συλλογικών Φορέων και Πολιτών της Άμφισσας και της Φωκίδας

Με αφορμή την αίτηση της εταιρείας ΕΛΜΙΝ Α.Ε. για χορήγηση άδειας ερευνών και εξορύξεως βωξίτη στη Γκιώνα, αποφασίσαμε να τοποθετηθούμε επί της βάσης του ζητήματος αυτού και να θέσουμε την εικόνα στο γενικό της πλαίσιο. Έχει έλθει άλλωστε –πιστεύουμε- ο καιρός που πρέπει αυτή η συζήτηση να διεξαχθεί ευρέως και ανοιχτά στον τόπο μας και ασφαλώς έχει έλθει η εποχή να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν στο μοντέλο ανάπτυξης και στην ποιότητα ζωής που οραματιζόμαστε και προσδοκούμε για τη Φωκίδα του 21ου αιώνα.
Η εξορυκτική δραστηριότητα των μεταλλευτικών εταιρειών βασίζεται στην παραχώρηση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας, που τους έχουν μεταβιβαστεί μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες στο απώτερο, αλλά και σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Αποτέλεσμα: Ολόκληρη σχεδόν η Φωκίδα είναι χωρισμένη σε μεγάλα παραλληλόγραμμα μεταξύ τριών μεταλλευτικών εταιρειών. Η εικόνα που αντικρύζει, όποιος μελετήσει το μεταλλευτικό χάρτη του νομού μας, δημιουργεί συνειρμούς αποικιοκρατικών καταστάσεων. Ακόμη και μέσα στην πόλη της Άμφισσας υφίσταται δικαίωμα μεταλλειοκτησίας υπέρ μεταλλευτικής εταιρείας και θεωρητικά υπάρχει πάντα η δυνατότητα να μας διώξουν από τα σπίτια μας για να σκάψουν…
Κανείς λογικός άνθρωπος δεν επιθυμεί να σταματήσει η μεταλλευτική δραστηριότητα, αρκεί ο τρόπος, με το ... οποίο οι μεταλλευτικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο του τόπου μας, να μην παραβιάζει τις κοινά πλέον αποδεκτές αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης και φυσικά να λειτουργούν στα πλαίσια του νόμου.
Είναι όμως βέβαιο ότι επιτέλους πρέπει να τεθούν κάποια όρια, τα οποία απαιτεί πλέον και η τοπική μας κοινωνία (κατά τη γνώμη μας, στη μεγάλη της πλειοψηφία…). Ας συμφωνήσουμε στα ελάχιστα αυτονόητα:
1. Καμιά νέα επιφανειακή εξόρυξη.
2. Καμιά έρευνα ή εξόρυξη οποιουδήποτε τύπου μέσα στους οικισμούς, στις πόλεις και τα χωριά μας.
3. Καμιά έρευνα ή εξόρυξη οποιουδήποτε τύπου μέσα στα δάση (οφείλει ασφαλώς και το κράτος μας να οριοθετήσει τα δάση με τη σύνταξη επιτέλους Δασολογίου…).
4. Καμιά έρευνα ή εξόρυξη οποιουδήποτε τύπου μέσα σε καθορισμένες ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος, του τοπίου ή της βιοποικιλότητας (λ.χ. NATURA, Δελφικό Τοπίο, Καταφύγια Άγριας Ζωής).
Τι είδους νομοθεσία και τι κατοχυρωμένα δικαιώματα μπορεί να είναι αυτά που αντιβαίνουν τόσο προκλητικά στη συνταγματική προστασία των δασών; Τι είδους νόμιμα δικαιώματα είναι αυτά που προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προσπερνούν ανέξοδα κάθε έννοια στοιχειώδους προστασίας του περιβάλλοντος;
Το λόγο έχουν πλέον η πολιτεία, τα πολιτικά κόμματα και η τοπική ηγεσία. Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και δευτερευόντως νομικό! Είναι ζήτημα επιλογών και προτεραιοτήτων. Επιτέλους η άσκηση πολιτικής δε μπορεί να είναι μόνο διαχειριστική. Οι ανάγκες της Ελλάδας του 2010 είναι διαφορετικές από εκείνες του 1950 ή του 1970. Η κατάργηση (απαλλοτρίωση, περιορισμός ή όπως αλλιώς…) του δικαιώματος μεταλλειοκτησίας ή πολύ απλά η νομοθετική απαγόρευση ερευνών και εξορύξεων στις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη και αποτελεί ευθύνη ασφαλώς της Πολιτείας και όχι των εταιρειών.
Σε τελευταία ανάλυση, πιστεύουμε ότι η θέσπιση και η εφαρμογή ενός σαφούς χωροταξικού πλαισίου λειτουργίας, που θα οριοθετεί τη μεταλλευτική δραστηριότητα με κριτήρια που ανταποκρίνονται στις σημερινές καταστάσεις, ζωτικές ανάγκες και ευαισθησίες, είναι προς το όφελος και των μεταλλευτικών εταιρειών, τουλάχιστον όσων έχουν εντάξει στην επιχειρηματική τους δράση τις έννοιες της κοινωνικής ευθύνης και της αειφορίας.
Η Φωκίδα και ιδίως οι μελλοντικές γενιές δικαιούνται να τους παραδώσουμε το ελάχιστο εναπομένον φυσικό περιβάλλον απείραχτο. Δεν επιτρέπεται η δική μας γενιά να επιβιώσει εις βάρος των παιδιών μας και να κατασπαταλήσουμε όλους τους φυσικούς πόρους, καταστρέφοντας ταυτόχρονα δάση, αλπικά λιβάδια, φαράγγια, βιοτόπους, γενικότερα φύση και τοπίο που κληρονομήθηκε διά μέσω των αιώνων σ’ αυτήν εδώ την ευλογημένη περιοχή!
Με το ανωτέρω σκεπτικό αποκρούουμε κατηγορηματικά κάθε περίπτωση ερευνών και εξορύξεων στα παρθένα δάση και προστατευόμενα φυσικά τοπία, για τα οποία αιτείται να της δοθεί σχετική άδεια οποιαδήποτε μεταλλευτική εταιρεία.
Επιπλέον καλούμε τους συμπολίτες μας και τους συλλογικούς φορείς, με πνεύμα ενότητας, με δημοκρατική ευαισθησία, αλλά χωρίς αφορισμούς ή φανατισμούς, να εξελίξουν και να εμπλουτίσουν τον ανοιχτό διάλογο για το σημαντικό αυτό θέμα. Ζητούμε ιδίως την άμεση ενασχόληση της τοπικής και κεντρικής πολιτικής ηγεσίας και την ανάληψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών σ’ ένα ζήτημα που επηρεάζει καθοριστικά την προοπτική του τόπου μας για τις επόμενες δεκαετίες.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Άμφισσα, 14 Απριλίου 2009
(Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλογικών Φορέων της Άμφισσας)
1. Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας
2. Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας
3. Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άμφισσας ¨Οι Άγιοι Ανάργυροι¨
4. Εμπορικός Σύλλογος Άμφισσας
5. Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Φωκίδας
6. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας
7. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Φωκίδας
8. Πανελλήνια Ένωση Τεχνικών Ο.Τ.Ε. Νομού Φωκίδας

3 σχόλια:

  1. Όπως φαίνεται έχει χαραχθεί πλέον μια γραμμή που ορίζει τα όρια ανοχής των πολιτών στις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Τα "ελάχιστα αυτονόητα", όπως λέει και η ανακοίνωση των φορέων της Φωκίδας.
    Δυστυχώς, οι εταιρείες είναι πάλι μπροστά από μας και όλα τα χρόνια που εμείς αδιαφορούσαμε, αυτοί δούλευαν συστηματικά για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
    Αποτέλεσμα: όλα τα πάγια αιτήματα του κλάδου (πρόσβαση στο NATURA κλπ) έγιναν δεκτά και ενσωματώθηκαν στα νέα χωροταξικά πλαίσια. Το νέο "ειδικό χωροταξικό για τη βιομηχανία" επιτρέπει τα πάντα: όχι μόνο μεταλλεία μέσα σε δάση και NATURA (φυσικα δεν εξαιρούνται τα επιφανειακά), αλλά και βιομηχανικές εγκαταστάσεις για την καθετοποίηση της παραγωγής (δηλαδή εργοστάσια μεταλλουργίας) πάλι μέσα σε δάση! Διαβάστε τις σχετικές παραγράφους στο κείμενο που υπάρχει στο site του ΥΠΕΧΩΔΕ και θα φρίξετε.
    Δυστυχώς, τα "ελάχιστα αυτονόητα" είναι ευχές και μόνο... Η πραγματικότητα είναι ότι Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΟΣΟ ΠΑΕΙ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ. Πολύ σύντομα θα αναπολούμε τις μέρες που είχαμε να παλέψουμε μόνο με τον μεταλλευτικό κώδικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα να δούμε εκτός από τα αρνητικά και τα θετικά της υπόθεσης.
    Το νομικό πλαίσιο υπήρχε και πριν τις κινητοποιήσεις ο κόσμος που αντιδρά όχι.

    Πριν από τον πρώτο εμπρησμό υπήρχε μια κινητοποίηση της εταιρείας που κάλυπτε τους πάντες από τα κόμματα , τα ΜΜΕ , μέχρι την συμπαράσταση του Ιωσηφίδη , του Εργατικού Κέντρου και υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ. Από την άλλη πλευρά είχαμε την ομάδα των κατοίκων της περιοχής που έπαιρναν τις πρωτοβουλίες και από πίσω συμπαραστεκόταν με μικρές δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι.
    Κατόπιν είχαμε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τόσο της Άμφισσας όσο και του Δήμου Καλλιέων.
    Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν τον δεύτερο εμπρησμό του σπιτιού του Στέφανου Κόλλια και πλέον μετά το γεγονός αυτό, μετατοπίστηκε πλήρως η πολιτική θέση της περιοχής.
    Το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να καταδικάσει την ενέργεια και να πει κάποιες αοριστολογίες.
    Ο Ιωσηφίδης παρότι επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους αναγκάστηκε να απολογηθεί για την στάση του προσπαθώντας να κρυφτεί πίσω από το ΚΚΕ που δεν δήλωσε τίποτα.
    Οι κινητοποιήσεις στην Καλοσκοπή έδωσαν άλλο ηθικό στους ανθρώπους της Φωκίδας που ξεκάθαρα απομόνωσαν αυτούς που εξέφραζαν το προηγούμενο πολιτικό κλίμα.
    Οι αποφάσεις των φορέων της Άμφισσας βάζουν με πραγματικό τρόπο στο προσκήνιο την διάθεση του κόσμου να τοποθετήσει κάποια όρια και να καθορίσει με ποιο τρόπο θα αναπτυχθεί η περιοχή το επόμενο διάστημα.
    Η τοποθέτηση και συλλογικοτήτων που δεν είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν ούτε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της Καλοσκοπής είναι θετικό γεγονός.
    Μπορεί η ανακοίνωση να αποσιωπά το γεγονός του εμπρησμού και των κινητοποιήσεων των κατοίκων είναι όμως ένα θετικό γεγονός που φανερώνει την πίεση που βάζει στο να πάρουν θέση όσοι ασχολούνται με τα κοινά στην περιοχή.
    Η θέση του Βουλευτή πλέον θα είναι πιο δύσκολη . Οι κάτοικοι μπορούν να τον πιέσουν και αν δεν συνταχθεί με τα συμφέροντά τους να τον διώξουν.
    Η κίνηση του να δραστηριοποιήσει τις επιτροπές ελέγχου των μεταλλείων που δεν έχουν συσταθεί εδώ και χρόνια φανερώνει μια προσπάθεια υποταγής στις πιέσεις , το αν θα σταματήσουν τίποτα βέβαια αυτές οι επιτροπές είναι δικό μας θέμα.
    Όσο εμείς κινητοποιούμαστε οι επιτροπές θα πιέζονται όταν αδρανούμε θα αδρανούν και αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Πρώτα σε αγνοούν! μετά σε κοροϊδεύουν!! μετά σε πολεμούν!!! και μετά νικάς"!!!!
    Μαχάτμα Γκάντι!

    Υπάρχουν και κάποια στοιχεία τα οποία θα πρέπει να σημειώσουμε:


    1.Στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή της πραγματοποίησε την ημέρα της Μνήμης της Αγίας Βαρβάρας
    η Μεταλλευτική Εταιρεία S&B Βιομηχανικά Ορυκτά στις εγκαταστάσεις της στο 51ο χλμ. της Ε.Ο. Άμφισσας – Λαμίας.
    Παρουσία της διοίκησης της εταιρείας αλλά και πολιτειακών εκπροσώπων του Νομού ο Δ/ντής των εγκαταστάσεων
    κ. Ιωάννης Σανούδος αναφέρθηκε στις δράσεις και τις δραστηριότητες της χρονιάς που πέρασε:
    Ανάμεσα στα αλλα ειπε:
    «Μια επίσης σημαντική δραστηριότητα του Μεταλλείου είναι η συνεργασία με την Νομαρχία και χρηματοδότηση της προμελέτης
    για την αποκατάσταση περιοχών με υποχρέωση του δημοσίου.
    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αξίας 20.000.000 εκ ευρω που θα χρηματοδοτηθεί από το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης."
    Πηγή : http://www.fokidanews.gr/events/817/ekdilosi-tis-metalleytikis-
    Αν ληφθή υποψιν οτι υπαρχουν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμφισσας εις βάρος της εταιρείας
    που αφορούν σε υποβάθμιση και αλλοίωση φυσικού περιβάλλοντος καθώς και σε εξορυκτική δραστηριότητα
    σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ειναι πράγματι απορίας άξιον το οτι εμπλέκεται σε έργα αποκατάστασης και
    μάλιστα με υποχρέωση του δημοσίου.
    πηγή :http://www.protothema.gr/content-perivallon.php?id=28236

    2.Στην Ιστορία αυτή μάλλον εμπλέκεται και η ηγεσία του ΕΚ Φωκιδας.
    Στην απάντηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου σε συκοφαντίες του «ΣΥΝ» που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «ΔΡΥAΣ»
    του Νομού Φθιώτιδας πέραν απο τους ποδοσφαιρικού τύπου χαρακτηρισμους του γράφει:
    «Είμαστε αλληλέγγυοι με την κίνηση σας να υπεραπιστείτε τον τόπο σας από τις επιφανειακές εξορύξεις των μεταλλείων.
    Πάνω από όλα το περιβάλλον και η προστασία του αφορά τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα,
    αφορά τους κατοίκους της περιοχής που ζουν σε αυτόν τον τόπο. θεωρούμε όμως ότι η κίνηση σας έγινε αργά γιατί έχει τελειώσει
    η εκσκαφή του κοιτάσματος και οι κινήσεις από εδώ και πέρα έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και όχι με τις λογικές
    να «κλείσουν τα μεταλλεία» που είναι επιζήμιες για τους εργαζόμενους και τον τόπο.... »
    πηγή : http://iteanet.blogspot.com/2009/04/blog-post_9196.html

    3.Φαίνεται να εμπλέκονται επίσης η WWF και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών με τις οποίες φαίνεται να υπάρχει ενας αρραβώνας απο παλαιότερα.
    Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_26/11/2005_164776

    4.Σίγουρα τα 20 εκατ. ευρώ είναι καλό χρήμα για μιά εταιρεία που έκλεισε το 2008 με απώλειες 41% στα καθαρά κερδη (15,4 εκατ. ευρώ)
    και 13% στις πωλήσεις ενώ τα βασικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,50 ευρώ έναντι 0,84 ευρώ το 2007.
    Πηγή : http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/474575/Article.aspx
    http://www.emea.gr/default.asp?ElementId=48004


    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΦΩΚΙΔΑ
    Podarcis erchardi erchardi

    ΑπάντησηΔιαγραφή