Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Ο Μητροπολίτης Φωκίδας Αθηναγόρας με τους Μητροπολίτες που αθώωσαν τον Αττικής Παντελεήμονα

Δεν σκανδαλίζει η κατάχρηση χρημάτων τους πιστούς;
Αυτή είναι η ηθικότητα που πρεσβεύουν οι μητροπολίτες που αθώωσαν τον Παντελεήμωνα;

Ενοχος με τον νόμο αθώος για τη Σύνοδο!
Η ΔΙΣ απεφάνθη ότι δεν προκύπτουν από τον φάκελο επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του μητροπολίτη και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

Απάντηση σ' ένα τεράστιο ερώτημα καλούνται να δώσουν από χθες οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο σε κάθειρξη έξι ετών για υπεξαίρεση ποσού ύψους 195.000 ευρώ (66,5 εκατ. δραχμών) και είναι έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, μπορεί να επανέλθει στα καθήκοντά του στη Μητρόπολη Αττικής;
Βάσει των Ιερών Κανόνων μπορεί, καθώς με απόφαση του πρωτοβάθμιου εκκλησιαστικού δικαστηρίου, που συνήλθε το βράδυ της Δευτέρας, αποφασίστηκε να μην παραπεμφθεί για σωρεία κατηγοριών που του αποδίδονταν, για κάποιες από τις οποίες καταδικάστηκε από τα ποινικά δικαστήρια, στα εκκλησιαστικά δικαστήρια.

Οι ίδιοι όμως προκάλεσαν την ανακολουθία να τον θεωρούν ... «πρώην» Αττικής αλλά να μη στρέφονται εναντίον του για καμία από τις κατηγορίες που οδήγησαν στην απόφαση εκτοπισμού του από την Ιεραρχία.

Για πρώτη φορά η Ιεραρχία καλείται να βρει λύση σ' ένα μεγάλο πρόβλημα. Πώς λοιπόν θα βρεθεί τρόπος να διοικηθεί η Μητρόπολη Αττικής, την ώρα που ο Παντελεήμονας εκτίει ποινή φυλάκισης καταδικασμένος για υπεξαίρεση;

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χθες το μεσημέρι ακούγοντας τους ιεράρχες να του περιγράφουν την απόφασή τους είπε ότι «η υπόθεση θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη, διότι έτσι μόνον θα δινόταν η ευκαιρία η αλήθεια να αποκαλυφθεί μέσα από δικαστικές διαδικασίες με μαρτυρικές καταθέσεις». Με τον τρόπο αυτό κράτησε αποστάσεις από τους επτά ιεράρχες που πρότειναν την απαλλαγή του Παντελεήμονα.

Η απόφαση ελήφθη με ψήφους επτά έναντι πέντε. Οι επτά μητροπολίτες που πρότειναν την απαλλαγή είναι οι μητροπολίτες Ιερισσού και Αγίου Ορους Νικόδημος, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Φωκίδος Αθηναγόρας, Διδυμοτείχου Νικηφόρος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Λαρίσης Ιγνάτιος και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Κωνσταντίνος. Οι πέντε που εισηγήθηκαν την παραπομπή του ήταν οι Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος, Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικος, Αρτης Ιγνάτιος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος και Αργολίδος Ιάκωβος.

Στο μεταξύ εκκρεμεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου έχει προσφύγει ο Παντελεήμονας έχοντας υποβάλει αίτηση αναίρεσης ζητώντας αναψηλάφηση της δίκης που τον οδήγησε στη φυλακή.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει έχει αφετηρία το 2005, όταν ο μητροπολίτης Αττικής τέθηκε εκτός ιεραρχίας βάσει νόμου του 1983 για «σκανδαλισμό των πιστών». Αρχικά τέθηκε σε αργία 6 μηνών και στη συνέχεια εκτός Ιεραρχίας.

Ο ίδιος προσέφυγε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά της απόφασης. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχτηκε την έκκλητο προσφυγή του και κάλεσε την Εκκλησία της Ελλάδος να τον δικάσει βάσει συγκεκριμένων κατηγοριών, εφόσον υπάρχουν, στα εκκλησιαστικά δικαστήρια.

Βάσει εκείνης της υπόδειξης οι ιεράρχες συνεδρίασαν προχθές το βράδυ και αποφάσισαν να τον απαλλάξουν των κατηγοριών. Εκείνο που απομένει, είναι τι θα αποφασίσει ο Αρειος Πάγος για την υπόθεση της Μονής Εφραίμ Νέας Μάκρης, για την οποία ο μητροπολίτης έχει καταδικαστεί. Εάν δηλαδή θα παραμείνει έγκλειστος στις φυλακές ή εάν γίνει δεκτό το αίτημά του και θα δικαστεί και πάλι.
Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ
Απο Ελευθεροτυπία

3 σχόλια:

  1. Ε. ρε ξουρα που σας χρειαζεται.
    Εμ, δε φταινε αυτοι, η φουκαριαρα η μανα μου που παει καθε βδομαδα στους Χαιρετισμους φταιει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος θα είναι αυτός που θα τους ξυρίσει;

    Η Ορθοδοξία έχει μείνει οργανωτικά στον μεσαίωνα, όπου οι φεουδάρχες Δεσπότες δεν λογαριάζουν ούτε τον "πρώτο μεταξύ ίσων" ούτε τον απλό πιστό.
    Είναι μια κλειστή κλίκα που έχει αυτονομηθεί και παζαρεύει πάνω στις πλάτες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. .
    ΑΒΕΛ ΛΑΒΕ ΒΑΛΕ ΜΕΛΕτη & ΔρΑΣΙν ΕΛΛΗνικήΝ >>
    http://www.youtube.com/watch?v=WZc6-wldahM
    .
    http://www.youtube.com/watch?v=oVAsX29PZrk
    .
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή