Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Τα 28 δισ. φτάνουν και περισσεύουν για να αγοράσει το Δημόσιο τις τράπεζες!

Στο παρακάτω άρθρο υπολογίζει τα χρήματα για να αγοραστούν οι Ελληνικές τράπεζες, αγοράζοντας το Ελληνικό Δημόσιο το 100% των μετοχών, χωρίς να περιορίζεται απλά σε ένα πλειοψηφικό πακέτο, ή σε αυτά τα χρήματα να υπολογίζονται οι μετοχές που ήδη ελέγχονται από το Δημόσιο. Με λιγότερα από 10 δις δηλαδή το Δημόσιο θα είχε όλες τις τράπεζες δικές του τώρα δίνει 28 και παρακαλάει και από πάνω.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα προσωπικά συμφέροντα των Κυβερνώντων τους επιβάλουν να τους ενδιαφέρει περισσότερο αν θα χρεοκοπήσουν οι Τράπεζες, παρά αν θα χρεοκοπήσει το Κράτος.

Απο reporter.gr
Πακέτο διάσωσης ελληνικών τραπεζών; Με τέτοια επίπεδα πάτου που βρίσκονται σήμερα οι κεφαλαιοποιήσεις τους, θα μπορούσε να γίνει εύκολα κρατικοποίηση και μάλιστα επί 2! Γιατί το λέμε αυτό; Ο γενικός δείκτης δεν απέχει και πολύ από τα επίπεδα του πάτου του, του Μάρτη του 2003 δηλαδή, οι μετοχές των τραπεζών όμως δεν...
φαίνεται να τον έχουν βρει ακόμη. Αν και η Εθνική έχει γυρίσει και αυτή στο 2003, όπως και η Πειραιώς, ας μην ξεχνάμε πως η Eurobank δεν σταματά να χτυπά νέα ιστορικά χαμηλά και η Alpha Βank ζει πλέον μέρες του 1996!

Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν κατακριμνιστεί, με αυτήν της Εθνικής να κινείται κάτω και από τα 5 δισ. ευρώ και αυτες των τριών άλλων μεγάλων τραπεζών να κινούνται μεταξύ του ενός και των δύο δισ!

Εάν βάλουμε κάτω τα νούμερα, αυτό που προκύπτει είναι ακόμα πιο εντυπωσικό. Προσθέτωντας όλες τις κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, αγγίζουμε ένα νούμερο που φτάνει περίπου στο... μισό αυτού του πακέτου διάσωσης της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή, το σύνολο της κεφαλαιοποιήσης των 15 εισηγμένων τραπεζών μόλις που ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, την στιγμή που το πακέτο διάσωσης της κυβέρνησης όπως γνωρίζουμε αγγίζει τα 28 δισ. Αυτή είναι η πραγματική αξία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών και θα μπορούσε κανείς να πει πως το... πορτοφόλι του κράτους αυτήν την στιγμή μπορέι να τις αγοράσει όσο πραγματικά αξίζουν.

Μήπως η κρατικοποίηση των τραπεζών που είναι το χιτ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφορά και την Ελλάδα και ακόμα δεν το εχουμε μάθει. Οπως θα δείτε στα παρακάτω στοιχεία, το ύψος του ποσού του πακέτου διάσωσης είναι τέτοιο που εάν � και το λέμε απλά για να τονίσουμε την εξαθλίωση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών - κάποιος το χρησιμοποιούσε θα μπορούσε ΕΥΚΟΛΑ να αγοράσει όλες τις ελληνικές τράπεζες και να του μείνουν και 14 περίπου δισ. ευρώ ρέστα! Ιδού οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, όπως διαμορφώθηκαν στο χθεσινό κλείσμο. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου