Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Πρωτόκολλα κατεδάφισης στην παραλία της Ιτέας

Ξεκίνησαν να έρχονται πριν λίγες ημέρες τα πρώτα πρωτόκολλα κατεδάφισης στους καταστηματάρχες για τις παράνομες κατασκευές στεγάστρων στην παραλία της πόλης.
Η υπόθεση ξεκίνησε από καταγγελίες μεταξύ των επαγγελματιών για τον χώρο που καταλαμβάνουν στην παραλία και τελικά αναδείχθηκε η παρανομία αυτών των κατασκευών.
Το ζήτημα δεν είναι απλό. Αυτή η εξέλιξη είναι καλό να αποτελέσει αφορμή για να ξεκινήσει μια κουβέντα για το πως θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τόσο των πολιτών όσο και των καταστηματαρχών.
Η Ιτέα σαν παραλιακή πόλη έχει υποχρέωση να αναπτύξει το παραλιακό της μέτωπο. Αυτό μπορεί να καταστεί σημαντική πηγή εσόδων για τον τόπο. Από την άλλη πλευρά ο τρόπος που λειτουργούν οι επαγγελματίες πολλές φορές λειτουργεί ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Βλέπουμε έτσι καταστήματα και περίπτερα να καταλαμβάνουν τεράστιους χώρους και να μην αφήνουν πρόσβαση στα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες, πολλές φορές μάλιστα ακόμα και ... πεύκα κόβονται για να εξυπηρετηθούν τα αρχιτεκτονικά σχέδια των επαγγελματιών ως προς την διαμόρφωση των καταστημάτων τους.
Η λύση θα ήταν να δημιουργηθεί ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της παραλίας δημιουργώντας χώρους για τους πολίτες με χώρο περιπάτου, θεατράκι, παγκάκια, παιδικές χαρές και πράσινο και παράλληλα δημιουργίας επαγγελματικών χώρων καλαίσθητων σε συγκεκριμένη έκταση που να νοικιάζονται κατόπιν στους επαγγελματίες.

6 σχόλια:

  1. Και εναντίον των συμφερόντων τους ενεργούν οι επαγγελματίες με τις πλαστικές γυάλες και τα τσαντήρια που στολίζουν την παραλία. Μακάρι να μπορούσαν να καταλάβουν πόσο η αισθητική υποβάθμιση του χώρου με τις κατασκευές αυτές αλλά και τη συστηματική εξαφάνιση του πρασίνου (αυτή δεν περιορίζεται στην παραλία) διώχνει τον κόσμο μακριά από τα μαγαζιά τους και μακριά από την Ιτέα.
    Τα παραλιακά καταστήματα δε θα έπρεπε να ονομάζονται έτσι από τους ιδιοκτήτες τους γιατί οι ίδιοι έχουν αποκόψει τη θέα προς τη θάλασσα.
    Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να αυξηθεί το πλάτος του βορείου πεζοδρομίου (σε συνδυασμό με τη δενδροφύτευσή του) και να δοθεί ο χώρος στους επαγγελματίες (ακόμα και με χρήση γυαλιού (όχι πλαστικού) με κάποιες προϋποθέσεις. Η χρήση της παραλίας από τα μαγαζιά να γίνεται με τρόπο ώστε να μη θίγεται η αισθητική του χώρου και η παρεμπόδιση άλλων χρήσεων. Έτσι και τα ίδια τα "παραλιακά" καταστήματα θα επιβεβαιώνουν το όνομά τους και θα φιλοξενούν τους πελάτες τους σε ελκυστικούς χώρους μειώνοντας και σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη να διασχίσουν τον παραλιακό δρόμο.
    Όσο για τα περίπτερα, αν κρίνεται απαραίτητο ότι σήμερα πρέπει να διαθέτουν μεγαλύτερους από τους παραχωρηθέντες χώρους, τότε ας τους δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερα περίπτερα με ενιαία αρχιτεκτονική λύση μέσα στα οποία να τοποθετηθούν όλα τα ψυγεία κλπ ώστε να πάψει να υπάρχει αυτή η άθλια εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνώ απόλυτα με τον αγαπητό φίλο της Ιτιάς κ.sot . Επικουρικά προτρέπω να δεί κανείς τις φωτό στα κάτωθι links : 1) http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/00/19/fa/78/promenade-des-anglais.jpg
    2)http://www.worldy.info/images/articles/kzqbfsviqlu9qv3j.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας καλωσορίζω στην παρέα μας.
    Δεν μπορώ παρά να δεχθώ αρκετές από τις σκέψεις σας.
    Ο κάθε ένας στην Φωκίδα κοιτάζει να κάνει ότι γουστάρει και κατόπιν να ζητάει κάλυψη από τους πάντες.
    Μαγαζάτορες επαγγελματίες , οι πάντες κοιτάζουν το στενό συμφέρον τους με αποτέλεσμα να ψάχνουμε τα παιδιά μας σε κάποιο άλλο σημείο της χώρας όταν αυτά μεγαλώσουν.
    Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι υπάρχουν και κοινά συμφέροντα σε αυτήν την πόλη εκτός από τα ατομικά συμφέροντα που μας έχουν φέρει πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδεικτικές οι φωτογραφίες για το πως μπορεί να ομορφύνει ένας παραλιακός χώρος με τη βοήθεια του πράσινου όπως οι φοίνικες στην προκειμένη περίπτωση.

    Αυτή η κάλυψη σε μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, που πολλές φορές είναι και σε αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα της περιοχής αλλά συχνότατα και των ίδιων των "καλυπτομένων", σε συνδυασμό με την αδιαφορία για το μέλλον του τόπου έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο στην απομάκρυνση των νέων. Είναι πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες των πολιτών όπως η δημιουργία αυτού του blog για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στον τομέα αυτό (και όχι μόνο) και πιστεύω πως θα βοηθήσει πολύ στο να αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες. Είναι τιμητική για σας αλλά λυπηρή ταυτόχρονα η σύγκριση με την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ιτέας, που το μόνο που παρουσιάζει ουσιαστικά, είναι να παραπέμπει σε κάστρα και κύματα, τα οποία αν υπήρχαν εδώ, η πόλη θα ήταν ακατοίκητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια sot.
    Ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια για να υπάρχει ενημέρωση αλλά και η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας των πολιτών της περιοχής.
    Πολλές φορές δεν θα συμφωνούμε, άλλες πάλι φορές θα μπορούμε να βρίσκουμε κοινά αποδεκτές λύσεις.

    Το ζήτημα είναι να μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να ενημερωνόμαστε και σε αυτήν την προσπάθεια μπορείς να συμμετέχεις και εσύ. Στέλνε στην Ιστοσελίδα οτιδήποτε ενημερωτικό πέσει στην αντίληψή σου και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση.

    Όσο για την Ιστοσελίδα του Δήμου ήταν ικανοί μόνο για την απορρόφηση των κονδυλίων και τίποτα άλλο.
    Δες παλιότερη ανάρτηση.
    http://iteanet.blogspot.com/2008/12/blog-post_17.html
    και
    http://iteanet.blogspot.com/2008/12/blog-post_2455.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.
    Ο διάλογος με την αντιπαράθεση απόψεων ακόμα κι όταν υπάρχει διαφωνία (ίσως τότε ακόμα περισσότερο) είναι πάντα χρήσιμος για την εύρεση λύσεων.
    Είναι κρίμα αυτό που συμβαίνει με την ιστοσελίδα του Δήμου και σωστά το επισημάνατε, ειδικά όταν υπήρχε μια ιστοσελίδα (με όλες τις αδυναμίες της έστω), που είχε κάποιο επίπεδο και αντί να βελτιωθεί, ουσιαστικά έγινε αρνητική.
    Για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η αλλαγή στην παραλία χωρίς μεγάλο κόστος (οικονομικό, κυκλοφοριακό κλπ) μπορείτε να δείτε ένα πρόχειρο βίντεο εδώ:
    http://www.youtube.com/watch?v=biJe2G7B6JE

    ΑπάντησηΔιαγραφή