Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

18o Συνέδριο ΚΚΕ, προς τα που πηγαίνει;

Το ΚΚΕ πραγματοποιεί το 18ο συνέδριό του. Η ηγεσία του ισχυρίζεται ότι οργανώνει ένα συνέδριο ιδεολογικής και πολιτικής «καθαρότητας». Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Οργανώνει ένα συνέδριο προστασίας του μηχανισμού του κόμματος, από αυτό που ζητάει όλος ο κόσμος της αριστεράς, την ενότητα στην δράση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Τ ο 18ο συνέδριο θα συζητήσει αρκετά για το σοσιαλισμό. Και σωστά. Μέσα στις συνθήκες της πιο μεγάλης κρίσης του καπιταλισμού μετά το κραχ του 1929, η συζήτηση για την ιστορία και τη στρατηγική της Αριστεράς είναι απαραίτητη.
Μόνο που το ΚΚΕ δεν βρίσκει πουθενά ιδεολογική κάλυψη για την απομονωτική , ηττοπαθή και διαλυτική τακτική του και στρέφεται προς την οριστική και πλήρη «παλινόρθωση» του σταλινισμού, περιγράφοντας ως σοσιαλισμό την ΕΣΣΔ μέχρι το θάνατο του Στάλιν (1953). Έτσι ορίζει ως «προδοτικό» σημείο καμπής το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ μιλώντας για «ανατροπή από τα μέσα» του σοσιαλισμού, τελικά το 1989. Η θεωρία αυτή είναι γεμάτη ... κενά.

Υποχρεώνει το ΚΚΕ να απολογηθεί για όλες τις θηριωδίες του σταλινισμού (π.χ. τις δίκες της Μόσχας), επαναλαμβάνοντας οφθαλμοφανείς ψευδείς ισχυρισμούς (π.χ. ότι η πλειοψηφία των επαναστατών ηγετών του 1917 ήταν πράκτορες του ιμπεριαλισμού). Αφήνει αναπάντητο το κρίσιμο ερώτημα: Πώς αναπτύχθηκαν οι «φιλοκαπιταλιστικές» δυνάμεις και πώς κέρδισαν το 1956 την εξουσία; Τέλος, δημιουργεί νέα (εκρηκτικά) ζητήματα για την εσωτερική ιστορία του ΚΚΕ. Γιατί, για να μην ξεχνιόμαστε, η ηγεσία του ΚΚΣΕ παρενέβαινε στο πλευρό του ΚΚΕ στην αντιπαράθεση στην Ελλάδα ενάντια στο τότε ΚΚΕ εσωτερικού , από το 1956 μέχρι και το 1989…

Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε στη βουλή ότι «έτσι όπως είναι σήμερα το λαϊκό κίνημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα». Σε επίπεδο τακτικής η πρόταση του ΚΚΕ συρρικνώνεται σε μια κατεύθυνση κατώτερη των περιστάσεων («ό,τι μπορούμε κάνουμε»): συνδικαλιστική δράση σε (κάποιους) εργατικούς χώρους και κατά τα άλλα… αναμονή, «μέχρι να αλλάξουν οι συσχετισμοί» και –κυρίως– να ενισχυθεί η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος. Ο «αριστερός» βερμπαλισμός κρύβει τελικά έναν ψηφοθηρικό συντηρητισμό. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ επιλέγει να αναγορεύσει σε κύριο εχθρό την άλλη Αριστερά και να κηρύσσει τον πόλεμο σε κάθε κάλεσμα για ενότητα στη δράση. Η σχετική αρθρογραφία των Μαΐλη-Γόντικα μπορεί να εμπνέει «φιγούρες» σαν την Λιάνα Κανέλλη, όμως αποτελεί προσβολή για έναν πλατύ κόσμο της Αριστεράς.

Φωνές κριτικής
Το ΚΚΕ, με την πολύ προσεκτική «πολιτική στελεχών», έχει φροντίσει να θωρακίσει το εσωτερικό του από το ενδεχόμενο να εμφανιστούν συγκροτημένες αμφισβητήσεις.
Παρ’ όλα αυτά (και παρότι δέχθηκαν ομοβροντίες εξοντωτικών «απαντήσεων») υπήρξαν φωνές που ξεχώρισαν στον εσωκομματικό διάλογο. Κάποιοι έβαλαν τα ζητήματα κριτικής στο σταλινισμό. Κάποιοι άνοιξαν τα ζητήματα «συμμαχίας με την άλλη Αριστερά». Κάποιοι αναρωτήθηκαν για τη δράση του κόμματος στο εργατικό κίνημα. Ο Γ. Ρούσσης ξεχώρισε με τα άρθρα του για τον Στάλιν και την (απαράδεκτη) στάση στα πρόσφατα Δεκεμβριανά. Ήταν μια ακόμα απόδειξη ότι και το πιο περιφρουρημένο «ιερατείο» δεν είναι αδιαπέραστο από τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του κόσμου της Αριστεράς.
Σας μεταφέρω ένα κομμάτι κριτικής προς την άλλη αριστερά που ούτε το ΛΑΟΣ δεν τόλμησε να πεί.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
O ΣYN/ΣYPIZA ξεπέρασε κάθε όριο καιροσκοπισμού και αντικομμουνισμού, αξιοποιώντας ηγετικά στελέχη του οπορτουνισμού που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια να μεταλλάξουν το KKE με τη διάσπαση του 1968. Σε αντίθεση με το παρελθόν όταν κατηγορούσε το KKE για «επαναστατική γυμναστική», γιατί υποστήριζε επανειλημμένα πολιτικοποιημένα αιτήματα και ανεβασμένες μορφές πάλης, γιατί ακόμα τόλμησε να αντισταθεί στην απαγόρευση πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα, προχώρησε σε ανοιχτή υποστήριξη της δράσης των κουκουλοφόρων, αναγορεύοντας, μάλιστα, σε σύγχρονα όπλα της νεανικής εξέγερσης την πέτρα και την κουκούλα. H επιλογή του να αναγορευτεί σε βασική δύναμη διαμόρφωσης ενός αναρχοαυτόνομου πόλου με τη σύμπραξή του με εξωκοινοβουλευτικές αριστερίστικες αντιΚΚΕ ομάδες συμπίπτει με τους ανάλογους σχεδιασμούς των αστικών πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν ένα ανάχωμα προς τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών και πιο ειδικά απέναντι στο KKE και την KNE, ένα άλλοθι για την κρατική καταστολή.
O ΣYN/ΣYPIZA και οι σύμμαχοί του απέτυχαν να μεταφέρουν την κουκούλα στις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Τα φανερά ψέμματα που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ όπως και η στήριξη που παρείχε στην κλυδωνιζόμενη Κυβέρνηση το Δεκέμβρη βγαίνοντας απο το γραφείο του Καραμανλή, προσπαθώντας να ρίξει όλα τα βάρη στο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει οτι ο κομματικός μηχανισμός του ΚΚΕ έχει αυτονομηθεί απο τον κόσμο της Αριστεράς και έχει τα δικά του συμφέροντα να εξυπηρετήσει πλέον.

11 σχόλια:

 1. Καλή η κριτική και ο σχολιασμός για τις θέσεις και πράξεις του ΚΚΕ, σε μερικά σημεία συμφωνώ, αλλού όχι, τα έχουμε κουβεντιάσει αυτά, αλλά σίγουρα θα διαφωνήσω με τον τρόπο που εκφράζεις τις απόψεις αυτές. Πέρα από το γεγονός ότι προβοκάρει και προκαλεί χωρίς ουσιαστικό λόγο, από την άλλη βγάζει και μια εμπάθεια επικίνδυνη. Αρχίζει και μοιάζει με τη ρητορική του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ ενάντια του ΣΥΡΙΖΑ. Από την ανάποδη όμως. Δε νομίζω ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να προτάξει κάτι διαφορετικό στην πολιτική σκηνή, να έχει ανάγκη τέτοιο πολιτικό λόγο.
  Ένας φίλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άγνωστε φίλε
  Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τις απόψεις του και εγώ τις δικές μου.
  Οπωσδήποτε υπάρχει μια εμπάθεια στον αέρα. Αυτή η εμπάθεια όμως έχει σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΚΚΕ την αριστερά και το μαθητικό κίνημα του περασμένου Δεκέμβρη.
  Τα εξωφρενικά για τις κουκούλες και το ΣΥΡΙΖΑ μόνο η Παπαρήγα τα λέει και αυτά μάλιστα μόλις βγήκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού Καραμανλή.
  Σήμερα στο συνέδριο τα κείμενα είναι ακόμα πιο αποκρουστικά και γεμάτα ψέμματα.
  "O ΣYN/ΣYPIZA και οι σύμμαχοί του απέτυχαν να μεταφέρουν την κουκούλα στις μαθητικές κινητοποιήσεις."
  Η προβοκατόρικη διατύπωση από πλευράς Περισού έχει στόχο μόνο την πόλωση με την υπόλοιπη αριστερά για να διαφυλάξει τον μηχανισμό του κόμματος από τις διαρροές.
  Αυτός ο μηχανισμός δρα ενάντια στην αριστερά και την ενότητα του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και μόνο στόχο έχει την δική του αναπαραγωγή.
  Καταλαβαίνει τις πιέσεις για ενότητα που δέχεται σε όλη την Ελλάδα και γίνεται ακόμα πιο προκλητικός για να διαλύσει οποιαδήποτε έδαφος συνεργασίας της αριστεράς.
  Η δική μου γνώμη είναι ότι ο μηχανισμός του ΚΚΕ τα έχει βρει για τους δικούς του λόγους με την Κυβέρνηση της ΝΔ και ανέλαβε εργολαβία την διάσπαση και το σταμάτημα οποιονδήποτε αγώνων ξεκινούν.
  Βάζουν πολύ ψηλά τον πήχη για να περάσουν στην συνέχει από κάτω, μετατρέποντας τα "Ταξικά συνδικάτα"και τις δυνάμεις τους στην νεολαία σε συνεργάτες της Κυβέρνησης στο σταμάτημα των αγώνων.
  Η δική μου συμβολή στο 18 συνέδριο του ΚΚΕ είναι να προτείνω στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ να διαβάσουν το βιβλίο “Αριστερισμός η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού”

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το κείμενο των θέσεων για τον σοσιαλισμό υπερψηφίστηκε με συμμετοχή του 73% των μελών (17% δικαιολογημένων απόντων και 10% αδικαιολόγητων), ενώ το 0,35% ψήφισε κατά και το 0,61% λευκό.
  Ποσοστό 99,5% δηλαδή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο κόσμος καίγεται και η γριά χτενίζεται.
  Με αφορμή την κρίση κοντεύουν να μας καταντήσουν πένητες και συ iteanet αναλώνεσαι με την κριτική του ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ και τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη λες και ήταν τα Δεκεμβριανά του '45 και περιμένουμε τη Βάρκιζα.
  Έτσι από περιέργεια και με αφορμή την πρόσφατη επίθεση κουκουλοφόρων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τετάρτη 18/02/2009), σε μια ομιλία για την κοινωνική μέριμνα για τους αποφυλακισμένους, όπου άρπαξε τις ψιλές του ο Γ. Πανούσης (λεπτομέρειες: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=57708532,65738100), έψαξα τις ιστοσελίδες των κομμάτων-σχηματισμών να δω τι ανακοινώσεις ή δελτία τύπου έχουν αναρτήσει σχετικά.
  Στο ΠΑΣΟΚ: http://www.pasok.gr/portal/gr/3/73943/7/7/1/showdoc.html
  Στο ΚΚΕ: http://www.kke.gr/arcti.php?myid=1005
  Στο Συνασπισμό: http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=13592
  Στο ΣΥΡΙΖΑ: τίποτα
  Τα θέματα που τον απασχολούσαν εκείνες τις μέρες (19-19 Φλεβάρη) ήταν του τύπου "Δυσμενής μετάθεση του Δασάρχη Πύργου" ή "Καθυστέρηση στην πληρωμή της κατασκευής Σφαγείου της Τήνου".
  Του ξέφυγε το γεγονός αυτό άραγε ή μήπως το «ιερατείο» του ΣΥΡΙΖΑ και της "άλλης αριστεράς" δεν ασχολείται με τέτοια θέματα. Μήπως η Παπαρήγα και ο Καρατζαφέρης έχουν κάπου, κάποιο δίκιο για τα χαϊδολογήματα και τα αδιάφορα σφυρίγματα που του προσάπτουν και ζορίζονται μετά ο Αλαβάνος και ο Τσίπρας να τα μπαλώσουν;
  Γιατί σημασία δεν έχει μόνο τι λέμε και γράφουμε,αλλά και τι επιλέγουμε να μην αναφέρουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα συμφωνήσω οτι η Οικονομική κρίση είναι πολύ σημαντική και δεν ξέρουμε που θα καταλήξουμε.
  Σε αυτήν τη κρίση χρειάζεται να δωθεί μια απάντηση που ουτε η ΝΔ μπορεί να δώσει, ούτε το ΠΑΣΟΚ.
  Ζούμε στιγμές ιστορικές που η χρεοκοπία των ιστορικών κομμάτων που διαχειρίζοταν την εξουσία δεν τους επιτρέπει αυτοδυναμία μιας και δεν έχουν το πολιτικό και ηθικό ανάστημα που χρειάζεται για να απαντήσουν.

  Τα ποσοστά που συγκέντρώνει συνολικά η Αριστερά στις δημοσκοπίσεις φτάνουν το 25% .
  Όμως αντί να διεκδικηθεί μια αριστερή στροφή στην κοινωνία, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ξεκινάει ένας πόλεμος στην Αριστερά που απο αυτόν αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι τα δύο μεγάλα κόμματα της διαπλοκής και ιδιαίτερα η ΝΔ που παραδόξως στηρίζεται απο το ΚΚΕ.

  Τα γκεμπελικης έμπνευσης ερωτήματα που βάζει ταυτόχρονα η ακροδεξιά μαζί με το ΚΚΕ έχουν στόχο το ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που στήριξε και στηρίζει τις κινητοποιήσεις ενώ οι ίδιοι στήριζαν την κυβέρνηση και προσπαθούσαν να τις σταματήσουν και να τις καταγγείλουν.

  Δεν σας νοιάζει τι απάντηση θα λάβετε απο τον ΣΎΡΙΖΑ που έτσι και αλλιώς δεν θα την πάρετε απο αυτήν την ιστοσελίδα, σας νοιάζει να ακούγετε η προπαγάνδα σας που προσπαθεί να συνδέσει με τις ερωτήσεις αυτό το κόμμα με οτιδήποτε θα το συκοφαντήσει.

  Η ακροδεξιά του Καρατζαφέρη έχει μάθει την γκεμπελίστικη τακτική του λέγε λέγε κάτι θα μείνει τώρα φαίνεται οτι αυτόν τον δρόμο ακολουθεί εμπνεόμενο απο τον Στάλιν και το ΚΚΕ.

  Σύμφωνα με αυτήν την τακτική συνεχείς ερωτήσεις για το οτιδήποτε γιατί το ΣΥΡΙΖΑ έτσι; είσαι κλέφτης ; ποιες οι σεξουαλικές σου προτιμήσεις; ή οτιδήποτε άλλο γίνονται μόνο και μόνο για να ακούγονται και όχι γιατί περιμένεις κάποια απάντηση.
  Μετά από λίγο καιρό δημιουργείς αμφιβολίες και στον πιο πεισμένο, μήπως το ΣΥΡΙΖΑ έτσι; ή μήπως είναι κλέφτης και όλοι τον ρωτούν; ή μάλλον έχει άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις και γι αυτό τον ρωτούν όλοι.

  Δεν σε ενδιαφέρει η απάντηση σε ενδιαφέρει να κάνεις την δουλίτσα σου, αν είσαι πλανημένος σου απαντώ άλλαξε τις παρέες σου οι μαύροι ή οι κόκκινοι φασίστες σου έχουν χαλάσει το μυαλό και δεν απαντούν σε κανένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν. Ο πόλεμος φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ φθείρει περισσότερο την αριστερά παρά το ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ώπα! Το ρίξαμε στο τσάμικο; Δε μπορούμε να δώσουμε τεκμηριωμένη απάντηση να υποστηρίξουμε τη θέση μας και αρχίζουμε τις αοριστολογίες και αμπελοφιλοσοφίες για γκεμπελισμούς, σταλινισμούς, συκοφαντείες κ.α.
  Τον εύκολο τρόπο δηλαδή, όπως ακριβώς μιλάνε οι πολιτικάντιδες στα κανάλια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Φίλε κόψε την πλάκα.
  Ο Γιάνης Πανούσης ήταν υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές.
  Τι μας γράφεις δηλαδή οτι το ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το χτύπημα που δέχθηκε ο καθηγητής;
  Όποια ανακοίνωση και να βγάλει ο ΣΥΝ ή οποιαδήποτε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ δεν σου φτάνει γιατί το ζήτημα για σένα είναι πως θα συκοφαντήσεις το ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο πόνος σου για τον Πανούση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ήταν υποψήφιος του ΣΥΝ, υποστηριζόμενς και από την ομάδα του Γλέζου. ΔΕΝ κατέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ κοινό υποψήφιο στις εκλογές του 2006. Εκτός αν ΣΥΝ=ΣΥΡΙΖΑ και τότε σταμάμε την κουβέντα. Εξάλλου ο Πανούσης προέρχεται και από τν χώρο του ΠΑΣΟΚ αν δε θυμάσαι και ήταν από αυτούς που έφτιαξαν το νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια το '82, που προσπίζεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι.
  Μάθε πρώτα και μετά μίλα φίλε ανώνυμε των 6:49 και τότε θα κόψω την πλάκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Φτου ξελεφτερία
  Επειδή χρειάζεστε μια βοήθεια σας δίνω αυτήν την διεύθυνση, ψάξτε λίγο καλύτερα πριν κάνετε σενάρια ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Έκτος αν αυτός είναι ο σκοπός σας.
  το πατήστε εδώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Γουάου! Το λύσατε το μυστήριο!
  Μόνο που αυτή η δήλωση του Κουράκη από το βήμα της βουλής δε φαίνεται ΠΟΥΘΕΝΑ στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις της 18-19 Φεβρουαρίου, ενώ φιλοξενείται από ένα σωρό άλλα ειδησεογραφικά sites και αυτό του ΣΥΝ (http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=13618). Γιατί την κάναμε γαργάρα ενώ ξέρουμε ότι verba volant, scripta manent;
  Παζλ δεύτερο: Για την προχθεσινή επίθεση στο στέκι μεταναστών οι Κοροβέσης, Κουράκης, Μπανιάς, Δρίτσας, Ψαριανός έκαναν ερώτηση στον Πάκη (http://www.syriza.gr/koinoboyleytiko-ergo/dolofonik-epithesi-me-3c7eirobombida-sto-steki-metanastn/). Στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει παρά μόνο στις σημερινές δηλώσεις του ανεψιού του μπεκρούλιακα στους πολιτικούς συντάκτες μία μικρή αναφορά και αυτή επικεντρώνεται στο "φόβο της ελληνικής κοινωνίας" και "αίσθημα ανομίας και ανασφάλειας", έτσι γενικά (http://www.pasok.gr/portal/gr/3/74354/7/7/1/showdoc.html).
  Στο ΚΚΕ πάλι, δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ. Για να μη θυμώσουν οι φίλοι μας οι κουκουέδες, κάτι αναφέρει ο σημερινός Ριζοσπάστης, αλλά εντελώς δημοσιογραφικά. Μάλλον δικαιούται και ο Αλαβάνος να βγει και να μιλήσει για χάιδεμα αυτιών των νοικοκυραίων.
  Δηλαδή σε δύο όμοια περιστατικά (διαφορετικής έντασης βέβαια) που άπτονται της ουσίας της δημοκρατίας και αφορούσαν επιχειρήσεις τρομοκράτησης, στέρησης του δικαιώματος του συναθροίζεστε και φίμωσης του λόγου, η επίσημη αριστερά και κεντροαριστερά κάνει επιλογές. Τι θα αναφέρει και με ποια γλώσσα, ανάλογα με το target group που έχει σαν ψηφαλάκια και ποια αυτάκια θέλει να χαϊδέψει. Και εμείς μπουρδολογούμε από τα blogs...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εντάξει παρουσιάσατε την καταδίκη απο πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.
  Θα ήθελα όμως να επισημάνω οτι η καταδίκη της επίθεσης έγινε τελικά απο τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και όχι απο τον ΣΥΡΙΖΑ άρα ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί η θέση.

  Μήπως αυτά που με ποτίζουν με έχουν πειράξει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή