Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008

Στα Καστέλια εμπρησμός στα Άνω-Πετράλωνα βιτριόλι, " Διότι δεν συνεμορφώθει προς τας υποδείξεις"

Χοντραίνει το παιχνίδι της σύγκρουσης για την επιφανειακή εξόρυξη βωξίτη. Η εμπρηστική ενέργεια ενάντια σε σπίτι μέλους της κίνησης υπεράσπισης της Γκιώνας, είναι ένα νέο επεισόδιο της σύγκρουσης της εταιρείας εξόρυξης, με κατοίκους της περιοχής.
Ακολουθεί την αντι-συγκέντρωση εργαζομένων της εταιρίας στην εκδήλωση κατοίκων στην Αποστολιά και τον καταιγισμό διαφημιστικών καταχωρήσεων υπεράσπισης της εταιρείας σε ... όλα τα ΜΜΕ του Νομού.
Η νέα αυτή πρόκληση έρχεται να δείξει το ύψος των συμφερόντων που υπάρχουν στην περιοχή και μέχρι που είναι δυνατόν να φτάσουν κάποιοι για να αυξήσουν το κέρδος τους.

Επιπρόσθετα πρέπει να αναφερθεί και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για κοντινή περιοχή που έθεσε φραγμό στη μεταλλευτική δραστηριότητα που αναπτύσσει λατομείο στον Εθνικό Δρυμό Οίτης στο Ν. Φθιώτιδος, και δικαιώνει τους κατοίκους γιατί όπως αναφέρει " η υπόγεια εκμετάλλευση λατομείου στη θέση «Κοκκινόβραχος» βρίσκεται εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Οίτης και έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 13 του Ν. 1734/87 με το οποίο απαγορεύεται η έγκριση των μεταλλευτικών εργασιών εντός των πυρήνων των Εθνικών Δρυμών "

Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής και καταδικάζουμε την προκλητική αυτή ενέργεια του εμπρησμού που θυμίζει άλλες εποχές, εποχές που πιθανόν κάποιοι να θέλουν να επαναφέρουν.

Σήμερα διαβάζουμε για την δολοφονική επίθεση με βιτριόλι ενάντια στην συνδικαλίστρια του Σωματείου Καθαριστριών Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία εργάζεται σε εργολάβο καθαριότητας που δραστηριοποιείται και στο χώρο των ΗΣΑΠ και που για την Συνδικαλιστική της δράση δεχόταν τηλεφωνικές απειλές. Από την επίθεση αυτή Έχει χάσει ήδη το ένα της μάτι και νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση
στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».
Διαβάστε τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
"Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν για άλλη μια φορά το καθεστώς τρομοκρατίας που επικρατεί, με τις αναιτιολόγητες απολύσεις προσωπικού από τους εργολάβους, τη μη χορήγηση αδειών και επιδομάτων, τη μη καταβολή ή την καθυστέρηση δεδουλευμένων, την εξόφληση αποδοχών σε λευκό χαρτί το οποίο συμπληρώνουν οι εργολάβοι εκ των υστέρων, απειλές σε όσους διαμαρτύρονται και απαιτούν τα νόμιμα, εντατικοποίηση της εργασίας και καταπάτηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων που απορρέουν από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια αρκετά θανατηφόρα ατυχήματα σε εργαζόμενους εργολάβων. Γι΄ αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν είναι άμοιρες ευθυνών η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, οι Διοικήσεις των Δημόσιων Επιχειρήσεων, η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών ( Επιθεωρήσεις Εργασίας ), που δεν λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να ελέγχονται τόσο οι συμβατικές υποχρεώσεις των εργολάβων όσο και η αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας . "

Δεν ξέρω αν βλέπετε τίποτα ομοιότητες με τους εργολάβους που καταγγέλλουν στους ΗΣΑΠ και τίποτα άλλους εργολάβους , το έργο παραμένει το ίδιο.
Οι εταιρίες δεν νοιάζονται ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για το περιβάλλον, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη τους. Μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε εργολάβους, ή εργάτες εργολάβων για να χειροτερέψουν τους όρους εργασίας τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Προστατεύουν το περιβάλλον με το μικρότερο δυνατό κόστος και ανάλογα με τον έλεγχο και την πίεση την οποία υφίστανται.
Το νέο δεδομένο της περιόδου είναι ότι η συνδιαλλαγή τους με την Κεντρική εξουσία τους έχει αποθρασύνει τόσο, που δεν έχουν πρόβλημα να λειτουργούν πλέον και σαν μαφιόζικη ομάδα.
Το παιχνίδι όμως το χάνουν από την ενεργοποίηση των πολιτών και όσο το χάνουν τόσο θα κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Συνειδητοποιούν αργά βέβαια ότι κάθε τους τέτοια σπασμωδική κίνηση την πληρώνουν ακριβά , τόσο ακριβά που δεν θα τολμούν να την επαναλάβουν στο μέλλον.
Ο κόσμος θα τους θέσει στο περιθώριο και θα μετατραπούν σε αποδέκτες απέχθειας της κοινωνίας, γεγονός που δεν θα τους αφήνει να κάνουν εύκολα τις γνωστές τους μπίζνες.
Προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΦΩΚΙΔΑ!!!

1 σχόλιο:

  1. Ποιός τής έριξε βιτριόλι καί γιατί; Ο έργολάβος μπορούσε νά τήν άπολύσει άν τήν θεωρούσε έπικίνδυνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή