Δανειστές και εταίροι απαιτούν ειδικό λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα της χώρας – Για μηχανισμούς ελέγχου έκανε λόγο ο κ. Β. Σόιμπλε *Κρουστάλλη Δήμητρα
Αιφνίδια εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα φαίνεται να προκύπτει από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Αξιόπιστες πηγές, αλλά και τα όσα υπαινίχθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος περί προτεκτοράτου, δημιουργούν την εντύπωση ότι εταίροι και δανειστές ζητούν πρόσθετες διασφαλίσεις για την καταβολή της μεγάλης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Βενιζέλου είναι: «Θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα»....
Κατά μια εκδοχή θέτουν ζήτημα δημιουργίας ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού, πέραν του υπάρχοντος στην Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των πόρων του ελληνικού κράτους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτός ο δεύτερος λογαριασμός θα τελεί υπό την εποπτεία, για να μην πούμε υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα παραπέμπει ευθέως σε καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, αντίστοιχου εκείνου που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα μετά την πτώχευση του 1893 και τον ατυχή πόλεμο του 1897. Αν και δεν είναι απολύτως σαφής η απαίτηση των ξένων, οι αναφορές του κ. Βενιζέλου σε προτεκτοράτο μόνο από τέτοιες απαιτήσεις εξηγείται. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και εμφανώς υπερβαίνει το εργασιακό που προεβλήθη από τον κ.Κουβέλη ως η μόνη διαφορά.Το ερώτημα πλέον είναι τι θα πράξει ο κ. Σαμαράς;
Αν δηλαδή θα συζητήσει την πρωτοφανή απαίτηση ή θα αντιδράσει δυναμικά, όπως οι περισσότεροι υποθέτουν. Το σίγουρο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με δανειστές και εταίρους λαμβάνουν άλλη διάσταση, επηρεάζοντας δραματικά τις πολιτικές συνθήκες στη χώρα.
Δήλωση Σόιμπλε «Μηχανισμοί ελέγχου για την Ελλάδα»
Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά με “μηχανισμούς” που θα συγκροτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές.
Tα μέτρα που έχουν ήδη προωθηθεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρέπει να ενισχυθούν με μηχανισμούς ελέγχου, ενδεχομένως αυτόματους σταθεροποιητές, για να έχει η Ελλάδα περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψει, υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε.
πηγή: tovima
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου