Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ανακοινώθηκαν οι πρόεδροι & ειδικοί επιστήμονες των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τα ονόματα των προέδρων και των ειδικών επιστημόνων με τους αναπληρωτές τους, στους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.
(Ενδιαφέρουν Παρνασσού και Οίτης για την περιοχή μας)
Στις αρμοδιότητες των Φορέων Διαχείρισης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων για ... τις περιοχές ευθύνης τους, η κατάρτιση και ευθύνη εφαρμογής των κανονισμών διοίκησης και λειτουργίας των προστατευτέων αντικειμένων, η κατάρτιση μελετών και ερευνών ή άλλων έργων που περιλαμβάνονται στο οικείο σχέδιο διαχείρισης και στα αντίστοιχα προγράμματα δράσεις, η ευαισθητοποίηση του κοινού και η γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων έργων και δραστηριοτήτων.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο η επιλογή τους έγινε από τα 425 βιογραφικά που κατατέθηκαν στην ιστοσελίδα. Οι πρόεδροι, οι ειδικοί επιστήμονες και οι αναπληρωτές τους στους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών έχουν ως εξής:

1. Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Γρίβας, Πρόεδρος Ιωάννης του Δημητρίου (Δασολόγος), Ειδικός Επιστήμονας Συνοδινού Ιφιγένεια του Δημητρίου (Δασολόγος - Περ/γος), Αναπληρωτές Ειδικοί Επιστήμονες Γλύτσης Μανώλης του Αντωνίου (Περιβαλλοντολόγος) και Τσάκαλος Ευάγγελος του Παναγιώτη (Περιβαλλοντολόγος)

2. Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, Πρόεδρος Κουτσούμπας Δρόσος του Ιωάννη (Αναπληρωτής Καθηγητής Τ.Ε.Ι. - Δασολόγος)

3. Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλλονήσου-Β. Σποράδων, Πρόεδρος Ανδρουκάκη Ευγενεία (Βιολόγος - Περιβαλλοντολόγος)

4. Φορέας Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Βελεστίνου-Κεφαλόβρυσου, Πρόεδρος Καγκάλου Ιφιγένεια του Ιωάννη (Καθηγήτρια ΑΕΙ)

5. Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Πρόεδρος Κουϊμτζής Θεμιστοκλής του Αθανασίου (Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας, Καζαντζίδης Σάββας του Γεωργίου (Βιολόγος)

6. Φορέας Διαχείρισης Χέλμου Βουραϊκού, Πρόεδρος Ιατρού Γρηγόρης του Αντωνίου (Καθηγητής Πανεπιστημίου), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας, Χριστοδούλου Δημήτριος του Ιωάννη (Γεωπόνος - Διπλωμάτης)

7. Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου- Σαρίας, Πρόεδρος Μάργαρης Κων/νος του Ιωάννη (Σύμβουλος Διαχείρισης Θαλάσσιων Πόρων, Προστασίας Περ/ντος και Νησιωτικής Ανάπτυξης), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Κονταξή Χριστίνα του Γεωργίου ( Περιβαλλοντολόγος)

8. Φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου-Στροφυλιάς, Πρόεδρος Καραβάς Νικόλαος του Χρήστου (Περιβαλλοντολόγος), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Κωνσταντακόπουλος Κων/νος του Γεωργίου (Βιολόγος)

9. Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Πρόεδρος Χατζηαθανασίου Αρτέμιος του Αναστασίου (Γεωπόνος με εξειδίκευση σε περιβαλλοντικά και θέματα ΑΠΕ), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Καλαϊτζής Χρήστος του Θωμά (Δασοπόνος)

10. Εθνικός Δρυμός Οίτης, Πρόεδρος Γαλανάκη Αντωνία του Σταματίου (Ζωολόγος - Σύμβουλος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Τσίπης Κυριάκος του Φωτίου (Δασολόγος - περιβαλλοντολόγος)

11. Δέλτα Έβρου, Πρόεδρος Αθανασιάδης Ανδρέας του Ιακώβου (Περιβαλλοντολόγος), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Γούναρης Ιωάννης του Γεωργίου (Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας- Βιοτεχνολογίας)

12. Δάσους Δαδιάς, Πρόεδρος Δεμερίδης Γεώργιος του Νικολάου (Δασολόγος), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Μπακαλούδης Δημήτριος του Ευαγγέλου (Δασολόγος, Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ)

13. Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, Πρόεδρος Μπόμπορη Δήμητρα του Χριστάκη (Βιολόγος), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Μιχαλούδη Ευαγγελία του Θωμά (Βιολόγος)

14. Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδα, Πρόεδρος Κουτράκης Μάνος του Θεοδώρου Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ-ΙΝΑΛ (Βιολόγος), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Παναγιωτοπούλου Μαρία του Γεωργίου (Δασολόγος- Ορνιθολόγος)

15. Όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μούστου, Πρόεδρος Αναγνωστοπούλου Μαρία του Θεοδώρου (Βιολόγος), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Μαντάς Παναγιώτης του Κων/νου (Τοπογράφος -Μηχανικός)

16. Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, Πρόεδρος Τσουμάνης Πέτρος του Κων/νου (Μηχ/κός Χωροταξίας και Περιφ. Ανάπτυξης), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Μπιτχαβά Αμαλία του Βασιλείου (Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης)

17. Υγροτόπων Αμβρακικού, Πρόεδρος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης του Αθανασίου (Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Μερτζάνης Αριστείδης του Κων/νου (Γεωλόγος)

18. Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και Πίνδου, Πρόεδρος Κασιούμης Κων/νος του Νικολάου (Δασολόγος , Ερευνητής), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Βέργος Στέργιος του Γεωργίου (Καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας Τμ. Δασοπονίας και Δ.Π.Φ.)

19. Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, Πρόεδρος Γεώργιος Παρισόπουλος του Αθανασίου (Ερευνητής), Αναπληρωτής Ειδικός ΕπιστήμοναςΜάζαρης Αντώνιος του Δημητρίου (Ερευνητής - Λέκτορας - Περιβ/γος)

20. Στενών και εκβολών Αχέροντα-Καλαμά, Πρόεδρος Θεόδωρος Κομηνός του Παναγιώτη (Ζωολόγος), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Γιαννούλης Νικόλαος του Δημητρίου (Φυσικός)

21. Οροσειράς Ροδόπης, Πρόεδρος Αβτζής Νικόλαος του Δημητρίου (Δρ. Δασολόγος, Καθηγητής ΤΕΙ), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Στυλιανός Γκατζογιάννης του Σπυρίδωνος (Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ)

22. Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Πρόεδρος Χασιάκος Χρήστος του Κωνσταντίνου (Δήμαρχος Αγνάντων)

23. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Πρόεδρος Παύλος Ανδρεαδάκης του Γεωργίου (Δασολόγος), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Μπούσμπουρας Δημήτριος του Γεωργίου (Βιολόγος - Περιβαλλοντολόγος)

24. Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Πρόεδρος Νίκος Αναγνόπουλος του Βασιλείου (Ιχθυολόγος - Σύμβουλος Επιχειρήσεων), Ειδικός Επιστήμονας Ευαγγελία Κρασακοπούλου του Φωτίου (Χημικός ωκεανογράφος), Αναπληρωτές Ειδικοί Επιστήμονες Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος του Βασιλείου (Καθηγητής Πανεπιστημίου Τμήμ. Βιολογίας) και Ευάγγελος Δημητρίου του Νικολάου (Βιολόγος - Ιχθυολόγος)

25. Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Πρόεδρος Πέτρος Λυμπεράκης του Εμμανουήλ (Βιολόγος), Ειδικός Επιστήμονας Γουνάκη Ιωσηφίνα του Στυλιανού (Βιολόγος), Αναπληρωτές Ειδικοί Επιστήμονες Γαλάνης Αντώνιος του Βασιλείου (Γεωπόνος) και Νύκτας Παναγιώτης του Στεφάνου (Περιβαλλοντολόγος)

26. Εθνικού Δρυμού Αίνου, Πρόεδρος Καμάρη Γεωργία του Ανδρέα (Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών), Ειδικός Επιστήμονας Μαχαίρας Ιωάννης του Δημητρίου (Δρ.Βιολογίας -Ηθολογίας), Αναπληρωτές Ειδικοί Επιστήμονες Παπαθανασίου Θεόδωρος του Γεωργίου (Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος) και Γαρμπή Σοφία του Ηλία (Μηχανικός Περιβάλλοντος)

27. Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, Πρόεδρος Δημόπουλος Κων/νος του Ιωάννη (Δασολόγος, Δ/ντής Ανάπτυξης Δασικών Πόρων Γ.Δ.νσης Δασών), Αναπληρωτής Ειδικός Επιστήμονας Μπρόφας Γεώργιος του Λεωνίδα (Δασολόγος)
Από parnassos.co.nr

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τον Καποδίστρια ΙΙ.Επαναφορά του 50%+1. Σημαντικός ο ρόλος των αντιπεριφερειάρχων και των αντιδημάρχων

Το τελικό σχέδιο τη κυβέρνησης για τον Καποδίστρια ΙΙ παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της e-αυτοδιοίκησης, οι νέοι δήμοι κλειδώνουν τελικά στους 370 και οι περιφέρειες στις 13 με ειδική πρόβλεψη για τον μητροπολιτικό χαρακτήρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το νέο διοικητικό χάρτη στις 14 Νοεμβρίου και η κυβέρνηση θα καταργήσει το 42% και θα επαναφέρει το 50%+1.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τις αιρετές περιφέρειες, αυτές αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες και τους πόρους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που καταργούνται, εκτός από ορισμένες που μεταφέρονται στους δήμους. Ακόμη σταδιακά και όλες εκείνες τις αρμοδιότητες ... που ασκούνται σήµερα από την κρατική περιφέρεια, εκτός από εκείνες που έχουν αµιγώς κρατικό χαρακτήρα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η δασική ή η μεταναστευτική πολιτική.

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση γίνεται ο βασικός πυλώνας του αναπτυξιακού προγραμματισμού, ενώ κοµβικός καθίσταται ο ρόλος της ως προς τα έργα και τις υποδοµές.

Εκτός από τον αιρετό περιφερειάρχη θα υπάρχουν οι Αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι θα επιλέγονται µεταξύ των περιφερειακών συµβούλων από τον Περιφερειάρχη. Διακρίνονται σε θεµατικούς και τοπικούς, ενώ οι σχετικοί ρόλοι µπορούν να συµπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο. Οι πρώτοι αναλαµβάνουν την ευθύνη των βασικών τοµέων αρµοδιότητας της περιφέρειας.
Οι τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες είναι αρµόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που ταυτίζονται µε τις τέως Νοµαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Νοµαρχιακά Διαµερίσµατα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή, είναι το συλλογικό επιχειρησιακό – εκτελεστικό όργανο στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.
Αποτελείται από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες. Στις συνεδριάσεις συµµετέχει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, χωρίς δικαίωµα ψήφου, ενώ µπορεί να καλούνται και οι Διευθυντές.
Ως συλλογικό όργανο µε επιτελικό ρόλο, η Εκτελεστική Επιτροπή
αναλαµβάνει και αρµοδιότητες που αφορούν τον περιφερειακό
προγραµµατισµό και ενδεικτικά:
- Την ευθύνη για την κατάρτιση και την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράµµατος, το οποίο εισηγείται στο Περιφερειακό Συµβούλιο.
- Την κατάρτιση και εισήγηση στο Περιφερειακό Συµβούλιο του Τεχνικού Προγράµµατος της Περιφέρειας και την ευθύνη της υλοποίησής του.
- Την εναρµόνιση των προτάσεων των υπηρεσιών της περιφέρειας ως προς τον προϋπολογισµό και την υποβολή σχετικής γνώµης προς τη Περιφερειακή Επιτροπή, πριν την κατάρτιση του προϋπολογισµού.
- Την υποβολή, προς το Περιφερειακό Συµβούλιο, ετήσιας έκθεσης πεπραγµένων.
- Την ευθύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισµού.

Το Περιφερειακό Συµβούλιο, είναι το βασικό όργανο µε το τεκµήριο αρµοδιότητας εντός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, µε σηµαντικό επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο, ενώ αναβαθµίζεται η θέση της αντιπολίτευσης.

Η Περιφερειακή Επιτροπή, αναλαµβάνει, στις Περιφερειακές
Αυτοδιοικήσεις, το ρόλο και τις αρµοδιότητες της νυν Νοµαρχιακής
Επιτροπής. Καθιερώνεται η αναλογικότερη συµµετοχή της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο εποπτικός και ελεγκτικός της ρόλος ως προς τα οικονοµικά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.


370 ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ

Ο αριθµός των Δήµων σε όλη τη χώρα, µε την εφαρµογή των κριτηρίων συνενώσεων περιορίζεται δραστικά και δεν θα υπερβαίνει τους 370.
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις νησιωτικές περιοχές στη βάση της αρχής για κάθε νησί να αντιστοιχεί ένας Δήµος, πλην εύλογων εξαιρέσεων. Η νησιωτικότητα λαµβάνεται υπόψη ώστε να προσαρµοστούν στις ανάγκες της όλες οι γενικές ρυθµίσεις που επηρεάζονται από αυτή. Αναλογικά µε τον ίδιο τρόπο λαµβάνονται υπόψη οι ειδικές ανάγκες των ορεινών δήµων.

Οι νέοι και ισχυροί δήµοι αναλαµβάνουν νέες αρµοδιότητες, µαζί µε τους ανθρώπινους και οικονοµικούς πόρους που προέρχονται από την καταργούµενη νοµαρχιακή αυτοδιοίκηση, όπως:
- η πρόνοια και η προστασία της δηµόσιας υγείας,
- η ανέγερση σχολικών κτιρίων,
- η καταπολέµηση του κοινωνικού αποκλεισµού,
- η ένταξη των µεταναστών,
- οι πολεοδοµικές εφαρµογές,
- ο υγειονοµικός έλεγχος,
- η προστασία της παιδικής και της τρίτης ηλικίας,
- οι λαϊκές αγορές
- οι αδειοδοτήσεις και ο έλεγχος πολλών τοπικών, οικονοµικών και
κοινωνικών δραστηριοτήτων,
-η πολιτική προστασίας, µε την ένταξη των δήµων στον εθνικό σχεδιασµό µε συγκεκριµένο ρόλο και αρµοδιότητες.

Για την εξυπηρέτηση του πολίτη ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται ο θεσµός των δηµοτικών ΚΕΠ, µε τη δηµιουργία µικρών, αποτελεσµατικών «Δηµοτικών e – ΚΕΠ».

Με την εισαγωγή της έξυπνης «κάρτας του Δηµότη», περνούν οι Δήµοι στην αυτόµατη εξυπηρέτηση (π.χ. έκδοση πιστοποιητικών), αλλά και διευκολύνεται η συµµετοχή σε δηµοκρατικές διαδικασίες (π.χ. τοπικά δηµοψηφίσµατα).

Εκτός από τον Δήμαρχο σημαντικό ρόλο θα έχουν οι αντιδήμαρχοι, οι όποιοι κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: τους θεµατικούς και τους τοπικούς Αντιδηµάρχους, οι ρόλοι των οποίων µπορεί να συµπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο.
Οι Αντιδήµαρχοι επιλέγονται µεταξύ των δηµοτικών συµβούλων από τον Δήµαρχο.

Οι θεµατικοί Αντιδήµαρχοι µπορούν να αντιστοιχούν στη συγκρότηση των βασικών τοµέων της διοίκησης.
Οι τοπικοί Αντιδήµαρχοι είναι αρµόδιοι για συγκεκριµένες γεωγραφικές περιοχές του Δήµου που ταυτίζονται µε τους δήµους /κοινότητες που συνενώνονται στο πλαίσιο της Νέας Αρχιτεκτονικής.

-Καθιερώνεται ένα νέο όργανο, η Εκτελεστική Επιτροπή, ως συλλογικό επιχειρησιακό-εκτελεστικό όργανο στους δήµους. Συµµετέχουν, εκτός από τον Δήµαρχο ως Πρόεδρο, όλοι οι θεµατικοί και τοπικοί Αντιδήµαρχοι, καθώς επίσης (χωρίς δικαίωµα ψήφου) και ο Γενικός Γραµµατέας του Δήµου.
Η Εκτελεστική Επιτροπή θα έχει:
-Την ευθύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισµού.
-Την παρακολούθηση, αξιολόγηση και συντονισµό των δράσεων των νοµικών προσώπων του δήµου, λαµβάνοντας υπόψη και τις σχετικές εισηγήσεις των Προέδρων των Τοπικών Συµβουλίων.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται ακόμη η αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου µέσω της αναβάθμισης των Επιτροπών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η θέση της αντιπολίτευσης (π.χ. στη Δηµαρχιακή Επιτροπή).

Από e-aftodioikisi.gr

ΤΟΥ ΚΟΥΛΑΤΖΗ ΤΟ ΧΑΝΙ…

To..." Eξπρές του...Λιδορικίου ", ξεκινάει απ' το χωριό μας για το...χάνι Κουλατζή, επιβάτες; τσολιάδες, φαντάροι, φουστανελάδες σωτήριον έτος 1913 !!

Εκείνο τον καιρό , 1880-1900 , η επικοινωνία με την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα , γινόταν απ' του Κουλατζή το χάνι , ένα χάνι εκεί που είναι σήμερα η Ερατεινή . Άμαξες κι' αγωγιάτες με υποζύγια , κατέβαιναν ομαδικά γιά να φορτώσουν εμπορεύματα και τα είδη μονοπωλίου . Τα μονοπωλιακά είδη τα χτυπούσαν στη δημοπρασία ολόκληρα χωριά κι' έτσι , καραβάνια ατέλειωτα , από ξενηστικωμένα ζώα και θεονήστικους αγωγιάτες , ξεκινούσαν άγρια μεσάνυχτα από τα ορεινά χωριά τους , να φτάσουν χαράματα στο Χάνι , να φορτώσουν και να γυρίσουν πάλι μετά σ' αυτά .
Οι αγωγιάτες , ως επί το πλείστον , ήταν μικρά παιδιά , 12 - 15 χρονών , που τά 'στελναν οι γονείς τους γιά τα χρήματα , μιάς και δεν διέτρεχαν κανένα κίνδυνο , αφού ήταν όλο το χωριό , σχεδόν , παρέα . Πήγαιναν άδειοι και καβάλα και γύριζαν με τα πόδια . Το καλοκαίρι , τα πράγματα΄ πήγαιναν κι' έρχονταν , το χειμώνα όμως , που το κρύο κι η παγωνιά περόνιαζε και που τα ... περισσότερα παιδιά δεν είχαν παπούτσια ; Τι λέω τα περισσότερα , όλα σχεδόν .

Οι γονείς γιά ν' αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο , έχωναν τα πόδια των παιδιών τους μέσα σε μιά λινατσούλα μ' άχυρο , την έδεναν καλά-καλά , γύρω-γύρω , κι έτσι τα ποδαράκια τους δεν ξεπάγιαζαν στο πεντάωρο ταξείδι τους , καθώς κρέμονταν καβάλα πάνω στο ζώο .
Οι αγωγιάτες του χωριού μας , πήγαιναν χαμηλά από τον Κούστη , πέρναγαν στο αμπέλι του Παπανικολάου , μύλο του Σφέτσου κι 'εβγαιναν στο Βύθλα , αποφεύγοντας το δημόσιο δρόμο . Ξεκινούσαν στις τρεις τα μεσάνυχτα κι' έφταναν το πρωί στο Χάνι , πριν καλά -καλά χαράξει . Τα ζώα απ' την κούραση και την πείνα , έφταναν τσακισμένα στον παραλιακό δρόμο , όπου αριστερά και δεξιά φύτρωναν " μπαμπζίνες "( πικροδάφνες ) κι' αν δεν τα πρόσεχαν μπορούσαν να φάνε και να ψοφήσουν . Τα ντόπια δεν τις έτρωγαν , ενώ τα δικά μας ίσως έφταναν ξεθεωμένα , ίσως γιατί δεν τις ήξεραν , τις άρπαζαν στα σκοτεινά και τις έτρωγαν κι έτσι πολλοί ορεινοί έχασαν πολύτιμα , γιά κείνα τα χρόνια της μαύρης φτώχειας , ζωντανά .
Σ' ένα τέτοιο νυχτερινό αγώι , λοιπόν , συνέβη το εξής : Η ομάδα είχε ξεκινήσει στις 3 τα μεσάνυχτα και την αποτελούσαν μικρά παιδιά , έχοντας όλα δεμένη στα πόδια τους τη λινατσούλα μα τα άχυρα . Βρίσκονταν στο 'υψος του " Καμπλάκη " , όταν το γαιδούρι της μακαρίτισσας της Τραμποβάσιως " ξαφνιάστηκε " ( ποιός ξέρει από τι ) και πετάει τη θειά Βάσιω μέσα σε μιά πουρναρομαζιά με τα πόδια τον ανήφορο .
Έβαλε τις φωνές και ρέκαζε το κορίτσι , αλλά ποιός να τη βοηθήσει , που όλα τα παιδιά ήταν δεμένα και δεν προλάβαιναν να λυθούν ; Ευτυχώς , έτρεξε ο Ντουμοδρόσος , που ήταν λίγο μεγαλύτερος και την έβγαλε απ' τα πουρνάρια και το " καραβάνι " συνέχισε το μαρτυρικό του δρόμο ως του Κουλατζή το χάνι .
Ο Κουλατζής στο χάνι του είχε μιά κατσαρόλα όλη κι' όλη . Σ' αυτή έβραζε φασουλάδα γιά τους.. " Βλάχους " ( όπως μας έλεγαν οι παράλιοι ) και , μόλις έβλεπε νά 'ρχονται αγωγιάτες , έβγαινε και ρωτούσε : - Έρχονται κι άλλοι από πάνω ;
- Έρχονται , μπάρμπα , έρχονται , του απαντούσαν τα παιδιά κι εκείνος έδινε διαταγή στον παραγιό του : -- Ρίξε κι' άλλο νερό στα φασόλια , μάστορααα !!
Ρίξε ..ρίξε όμως νερό , ο μάστορας , στο τέλος έπρεπε να κυνηγάς τα φασόλια με το..δίκανο και μερικές φορές αν τύχαινε να μείνουν πολλές μέρες στην κατσαρόλα , ελλείψει πελατείας , ξίνιζαν και τότε ο αγιογδύτης ο χανιτζής έκοβε μέσα μάραθο , μαρούλια και κρεμμυδόφυλλα , κι' άλλα ζαρζαβατικά , γιά να κόψει την ξινίλα τους .

Όσο γιά ψωμί , ας ήταν καλά το καλαμπόκι , που 'βγαζε το τελωνείο " ακατάλληλο προς ..βρώσιν " . Εκείνο τον καιρό , τη Δωρίδα την έσωζε το Ρουμάνικο καλαμπόκι , που το 'φερναν με καίκια απ' τον Πειραιά . Τα καίκια τα βαρυφόρτωναν ως τα μπούνια κι' αν καμιά φορά τύχαινε να πιάσει κάνα μπουρίνι , πήδαγε το κύμα μέσα κι έρεχε τα πάνω σακιά . Εκείνο , λοιπόν , το βρεγμένο καλαμπόκι άναβε και πίκριζε και το τελωνείο το 'δινε για ζωοτροφή . Ο Κουλατζής όμως , το 'φτιαχνε ψωμί και τάιζε τους ταλαίπωρους " βλάχους " , οι οποίοι , θέλοντας και μη , τό 'τρωγαν , μα τους έτρωγε .
Το 'παιρναν οι κακόμοιροι , το 'κοβαν φέτες , το χάραζαν με το σουγιά , το καψάλιζαν στη φωτιά , κάνοντάς το " καρμάλα " ( φρυγανιά ! ) . Η καρμάλα εκείνη , έπιανε απ' το καψάλισμα μιά ροδοκόκκινη πέτσα , έξω - έξω , που τρωγόταν κάπως . Κάτω όμως απ' αυτή την πέτσα , , το υπόλοιπο ήταν " ίμπλα " ( σκέτη..λάσπη δηλαδή ). Η ίδια διαδικασία γινόταν γιά δεύτερη και τρίτη φορά , ώσπου , σιγά-σιγά να φαγωθεί όλο το ψωμί , αλλοιώς δεν πήγαινε ..κάτω με τίποτα .
Αυτά τραβούσε , φίλοι μου , η ορεινή Δωρίδα της εποχής εκείνης , γι'αυτο και πολλοί πήραν των ..όμματιών τους και..χάθηκαν στις..τσιμεντουπόλεις...

251

Από Λιδωρίκι

Αγροτικές κινητοποιήσεις στο 90ο Αθηνών Λαμίας

Στο «90» αποφάσισαν να στήσουν το μπλόκο τους οι αγρότες της πρώην επαρχίας Θήβας αν και εφόσον οι δυνάμεις τους το επιτρέπουν, καθώς η απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού, στο οποίο και ανήκουν, στην πρόσφατη συνεδρίαση στη Λιβαδειά, μίλησε για ισχυρά μπλόκα. Τη νεότερη σύσκεψη προκάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος της Θήβας και συμμετείχαν αγρότες από τα Βάγια τον Ελαιώνα και το Άρμα.
Από star-online.gr

ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΜΑΧΗ με την Ηγουμένη Ι.Μ.Βαρνάκοβας

ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τα άρθρα της εφημερίδας «ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ» που αναφέρεται στη Διαμάχη για τον…Αι Γιάννη Ευπαλίου. (www.toefpalio.gr) .

Θεωρώ απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Ηγουμένης Θεοδοσίας της I. Μονής Βαρνάκοβας και τους ισχυρισμούς της ότι…δήθεν με «χρυσόβουλα» θέλει να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του μικρού Ι. Ναού του Αι Γιάννη του Θεολόγου (πρώην Αγ Νικολάου) στο Ευπάλιο και ότι …τάχαμες υπήρξε Μετόχι της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας.

Αυτά είναι τελείως αστεία πράγματα και θυμίζουν σενάρια «Εφραίμ» με τα χρυσόβουλα. Ελεος !

Ο μικρός αυτός Βυζαντινός Ναός (12ου αιώνα) του Αι Γιάννη , ΟΛΟΙ γνωρίζουν ότι ανήκει ... ανέκαθεν στον Αγιο Γεώργιο ΕΥΠΑΛΙΟΥ.

Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στην επιτροπή που απαρτίζεται από τους συμπολίτες μας κκ. Λεωνίδα Ζέρβα- Αντώνη Παπαιωάννου – Γιώργο Σμπαρούνη-Αντώνη Κουτσαγγέλου- και Γιώργο Καλλαντζή, για τον αγώνα διάσωσης της μικρής εκκλησίας μας και την προσπάθεια να αποδείξουν (το αυταπόδεικτο) ότι ανήκει στην ενορία Αγ.Γεωργίου Ευπαλίου.

Σε κανένα Βυζαντινό χειρόγραφο δεν αναγράφεται ότι ο Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Ευπάλιο Δωρίδος , ανήκει σε Μετόχι της Βαρνάκοβας.

Ο Αι Γιάννης ιστορικά πάντα ανήκε στο Ευπάλιο , στους Ευπαλιώτες και στους προσκυνητές του.

Χαρακτηριστικά θέλω να σημειώσω ότι τα έτη 1970-75, ο πατέρας μου Κων/νος Παπαχαραλάμπους ενήργησε με συνεχείς οχλήσεις στο αρμόδιο τμήμα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για την Αναστήλωση της εκκλησίας, μαζί με τον παπα-Βασίλη Πριόβολο. Μέχρι τότε ο ναός του Αι Γιάννη ήτο ανοικτός και διανυκτέρευαν διάφοροι βοσκοί της περιοχής (ανάβοντας φωτιά το χειμώνα για να ζεσταθούν, με συνέπεια να μαυρίσουν οι τοίχοι , οι Αγιογραφίες, δάπεδα κλπ).

Ο πατέρας μου (Κων.Παπαχαραλάμπους), κατώρθωσε τότε με χίλιες προσπάθειες να φέρει (με δικά του έξοδα) από την Αθήνα, κλιμάκιο με δύο Αρχαιολόγους από το Υπουργείου Πολιτισμού –Τμήμα Βυζαντινών Μνημείων και παρουσία του παπα-Βασίλη Πριόβολου, τοποθετήθηκε μεταλλική πόρτα για να εμποδίσουν τη διανυκτέρευση των βοσκών και τη περαιτέρω καταστροφή του Ναού.

Οι Αρχαιολόγοι παρέμειναν 3 μέρες στο Ευπάλιο, εξέτασαν τις Αγιογραφίες και απεφάνθησαν ότι όντως πρόκειται για Βυζαντινό Ναό και ότι χρήζει ανακαίνισης-συντήρησης .Οσον αφορά τις Αγιογραφίες, από τότε είχαν ανάγκη επιμελημένης συντήρησης, λόγω παλαιότητας και επιπροσθέτως δυστυχώς είχαν αμαυρωθεί από τη κάπνα των φωτιών που άναβαν οι βοσκοί για να ζεσταθούν.

Οι Αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι πρέπει να ενταχθεί σε «πρόγραμμα Αποκατάστασης ο Ναός του Αι Γιάννη Θεολόγου», να «συντηρηθούν καταλλήλως από Βυζαντινολόγους οι Αγιογραφίες και επειδή απαιτούνται σοβαρά κονδύλια και μελέτες, θα έπρεπε να περιμένουν. Εκτοτε δεν έγινε τίποτε εκ μέρους του Υπ. Πολιτισμού.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω θεωρώ απαράδεκτους τους ισχυρισμούς περί «χρυσόβουλων» της Ηγουμένης Θεοδοσίας της Μονής Βαρνάκοβας, όπως επίσης και την από 4.11.2009 επιστολή του Μητροπολίτη Φωκίδος Αθηναγόρα, η οποία στερείται «κάθε Νομικού επίσημου στοιχείου».

Από μία «απλή συζήτηση» του Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοπρεσβύτερου Νικόλαου Καραγιάννη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητρόπολης, και της Ηγουμένης Θεοδοσίας, δεν δύναται να αποδοθεί Δικαιοσύνη περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Αι Γιάννη. Δεν πρόκειται για «αστικό ακίνητο».

Πρόκειται για Ναό Βυζαντινό που διαχρονικά ανήκε στην Ενορία Αγ. Γεωργίου Ευπαλίου, και ο παπα-Βασίλης Πριόβολος κρατούσε τα κλειδιά της μεταλλικής πόρτας και χρησιμοποιούσε το Ναό ανελλιπώς.

Ουδέποτε η Βαρνάκοβα ήλεγχε τον Αι Γιάννη.

Ο Αι Γιάννης ανήκει στο Ευπάλιο και στους Ευπαλιώτες.

Επιπροσθέτως διαβάζουμε στο άρθρο της εφημερίδας «ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ» φύλλο 90, ότι :

1. Ολόκληρος ο χώρος που περιβάλλει το μικρό Ναό του 12ου αιώνα , όπως και ο ίδιος ο Ναός, ανήκει στη κατοχή, νομή και κυριότητα του Αγίου Γεωργίου Ευαπλίου με τη Διαθήκη του Δωρητού Ιωάννου Καμπούρη (Νο 4030/ 6.11.1914) όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο Πρωτοδικείο Παρνασσίδος και επικυρώθηκε στις 3.1.1915 (αντίγραφο αυτής της Δωρεάς υπάρχει στο αρχείο της Μητρόπολης από το 1916).
2. Στο Εκκλησιαστικό Κτηματολόγιο ,που συντάχθηκε στην Αμφισσα το 1912 (με Μητροπολίτη Φωκίδας το Μακαριστό Αμβρόσιο) , στη σελίδα 20 αναγράφεται ότι «ο Αγιος Ιωάννης ανήκει στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Ευπαλίου»
3. Στα «Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος» που αποτελούν τη ταυτότητα της Εκκλησίας , δεν αναφέρεται ότι ο Αγιος Ιωάννης Θεολόγος ανήκει στο Μετόχι και δυναμικό της Ι.Μ.Βαρνάκοβας.

Κατόπιν Ολων αυτών, θεωρούνται απαράδεκτες οι προσπάθειες της Ηγουμ Θεοδοσίας της Μονής Βαρνάκοβας (με τα χρυσόβoυλα…), ευχόμαστε και ελπίζουμε όπως η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας αντιληφθεί το σφάλμα και παρακαλούμε όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανακαλέσει το ανωτέρω υπ αρίθμ 556/4.11.2009 έγγραφο, το οποίο Αδικεί κατάφωρα την Ενορία Αγ. Γεωργίου Ευπαλίου και τους ίδιους τους Ευπαλιώτες.

Σημειώνουμε ότι στο ως άνω έγγραφο, ο Μητροπλίτης Αθηναγόρας της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδος, αποφαίνεται με γρήγορες διαδικασίες ότι ο Βυζαντινός Ναίσκος του Αι Γιάννη ανήκει στη Βαρνάκοβα και ως εκ τούτου τα κλειδιά του ναίσκου θα κρατεί η Ηγουμένη Βαρνάκοβας και …οι εισπράξεις από το «παγκάρι και τα κεριά» θα αποδίδονται στο Μετόχι της Ι.Μ.Βαρνάκοβας.

Αυτά είναι τουλάχιστον αστεία πράγματα!

*Θανάσης Παπαχαραλάμπους

Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Από efpalio.wordpress.com