Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η βιοποικιλότητα του Κορινθιακού, το γυμνάσιο Ιτέας διδάσκει τα παιδιά του Δημοτικού

Η περιβαλλοντική ομάδα της Γ΄τάξης του Γυμνασίου Ιτέας,
που εργάστηκε στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα παρουσιάσει την εργασία της με θέμα:
«Η βιοποικιλότητα του Κορινθιακού κόλπου
Απειλές και κίνδυνοι για τους οργανισμούς και το οικοσύστημα»
στους μαθητές των Δ΄,Ε΄, & ΣΤ΄ τάξεων του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας την Τετάρτη 16/5/2012.


Η περιβαλλοντική ομάδα της Γ΄τάξης του Γυμνασίου Ιτέας,
που εργάστηκε στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα:
«Η βιοποικιλότητα του Κορινθιακού κόλπου
Απειλές και κίνδυνοι για τους οργανισμούς και το οικοσύστημα»,
αποτελείται από 31 μαθήτριες και μαθητές. Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά  που τα παιδιά αυτά, παρά το βαρύ καθημερινό τους πρόγραμμα, προθυμία και αίσθημα ευθύνης αφιέρωσαν πέρα από το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο δίωρο, αρκετά απογεύματα, ακόμα και Σάββατα για τις συναντήσεις και τις...
εργασίες που απαιτούσε το πρόγραμμα.
Στα τρία αυτά χρόνια συμμετείχαν στην πραγματοποίηση πολλών εργασιών πεδίου και γνώρισαν έτσι κάποιες από τις μεθόδους που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν για τη μελέτη των οικοσυστημάτων (δειγματοληψίες, αναγνώριση και ταξινόμηση των οργανισμών, μικροσκοπική παρατήρηση πλαγκτού, κλπ). Ταυτόχρονα διάβασαν, αναζήτησαν στοιχεία και πληροφορίες για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτά. Έμαθαν να εργάζονται ομαδικά με σωστή μεθοδολογία, μέσα κι έξω από την τάξη και να αξιολογούν με τη βοήθειά μας τα αποτελέσματα των εργασιών τους.
Ήρθαν σε επαφή με τη  μικρή μας θάλασσα, που αρχικά ήταν άγνωστη για τους περισσότερους, τον Κορινθιακό κόλπο.
Γνώρισαν την ομορφιά του, την ποικιλότητα των οικοτόπων του και των οργανισμών που κατοικούν σ’ αυτόν, αλλά και των συνθηκών που γέννησαν αυτήν την ποικιλότητα. Κατέγραψαν αρκετά προβλήματά και αναζήτησαν λύσεις σε αυτά. Έγιναν πομποί προς την κοινωνία μεταφέροντας το μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του Κορινθιακού κόλπου, με ενημερωτικά φυλλάδια και παρουσιάσεις στο σχολείο τους, αλλά και έξω από αυτό. Μια τέτοια δράση είναι και η  παρουσίαση του φετινού προγράμματος στους μαθητές των Δ΄,Ε΄, & ΣΤ΄ τάξεων του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας.
Η  κοινή προσπάθεια μας ωφέλησε όλους. Tα παιδιά, γιατί πέρα από τη γνώση που απέκτησαν, γνώρισαν και την άλλη, τη δημιουργική όψη του σχολείου, αυτή που συνδυάζει τη σχολική αίθουσα με την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων και έξω από αυτή, στο φυσικό περιβάλλον και την πραγματικότητα του τόπου τους.
Κι εμάς, γιατί η φρέσκια ματιά της νεότητας, τα ερωτήματα, οι ιδέες, ο αυθορμητισμός και η ζωντάνια των παιδιών, αλλά και η ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της προσπάθειας, αποτελεί την ανταμοιβή που μας δίνει το κουράγιο να συνεχίζουμε όσες κι αν είναι οι δυσκολίες.
Τους ευχαριστούμε και τους ευχόμαστε να τιμούν πάντα την αξία της ζωής σε όλες τις μορφές της και να βλέπουν  τον κόσμο και την ύπαρξη τους σαν ένα ενιαίο σύνολο.
Ευχαριστούμε επίσης:
Τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Ιτέας κα. Τσιόδρα Αγγελική για τη βοήθειά της.
Το Διευθυντή, τους δασκάλους και τους μαθητές του 1ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας που μας δέχτηκαν στο σχολείο τους, για την παρουσίαση του προγράμματός μας.
Την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Άμφισσας που μας παραχώρησε τα αναγκαία όργανα και υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης στο φετινό μας πρόγραμμα.
Οι καθηγητές, υπεύθυνοι του προγράμματος: Σκώττη Καλοτίνα (βιολόγος) & Μασγάλας Σταύρος (χημικός).
Σας στέλνουμε σχετική αφίσα, η οποία αποτελεί εργασία μαθητή της ομάδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου