Πέθανε χθες 7 Μαρτίου, πλήρης ημερών, και ετάφη σήμερα στους Αγίους Πάντες η Χρυσή Τριανταφύλλου-Κόντου. Μια γυναίκα-σύμβολο για την Αγία Ευθυμία. Μια γυναίκα στην οποία πολλοί Αγιαθυμιώτες χρωστάνε τη ζωή τους.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Στις 8 Απριλίου 1943, τα αντάρτικα τμήματα του Νικηφόρου, που βρίσκονταν στην Αγία Ευθυμία από την προηγούμενη ημέρα, συγκρούσθηκαν, λίγο έξω από το χωριό, με ιταλικά οχήματα που αποτελούσαν ταχυδρομική αποστολή. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να πυρποληθούν δέκα επτά (17) ιταλικά αυτοκίνητα, σε εκείνο το σημείο, και οι Ιταλοί να έχουν αρκετούς νεκρούς και τραυματίες...
Από τα τρία αυτοκίνητα που μπόρεσαν να ξεφύγουν από τον κλοιό των ανταρτών, το ένα χτυπήθηκε λίγο μετά το χωριό και τα δυο κατάφεραν να φτάσουν στην Άμφισσα και να μεταφέρουν το μήνυμα της καταστροφής.
Ένας τραυματίας Ιταλός αξιωματικός, ονόματι Αιμίλιος, σύρθηκε προς το χωριό και αιμόφυρτος έπεσε μπροστά στο μαγαζί του Θεμιστοκλή Παύλου (Θεωνά). Εκείνες τις ώρες φάνηκε η μεγαλοψυχία και ο ανθρωπισμός της φυλής μας στο πρόσωπο δυο απλοϊκών γυναικών, της Χρυσής Τριανταφύλλου και της Αγγελικής Γ. Παπαϊωάννου, οι οποίες περιμάζεψαν τον τραυματία, τον μετέφεραν στο σπίτι της δεύτερης και του πρόσφεραν τις όποιες πρώτες βοήθειες μπορούσαν.
Την άλλη ημέρα, 9 Απριλίου 1943, οι ιταλικές δυνάμεις κύκλωσαν το χωριό από παντού. Συνέλαβαν όσους συνάντησαν στη διαδρομή τους-διακόσιους (200) περίπου-ως επί το πλείστον ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα και παρέδωσαν το χωριό στις φλόγες καταστρέφοντάς του ολοκληρωτικά. Σε διάφορα σημεία σκότωσαν ένδεκα (11) Αγιαθυμιώτες και θα είχαν σκοτώσει πολύ περισσότερους, πιθανόν κι όλους τους αιχμαλώτους, που τους είχαν οδηγήσει στην Άμφισσα, εάν η Χρυσή Τριανταφύλλου, όμηρος κι αυτή, δεν ζητούσε επίμονα και με ουρλιαχτά να συναντήσει τον αξιωματικό, που την προηγούμενη ημέρα είχε περιποιηθεί τα τραύματά του. Την οδήγησαν στο νοσοκομείο. Ο τραυματίας την αναγνώρισε αμέσως, φωνάζοντας: Signora mia vita (Κυρία η ζωή μου) και έδωσε εντολή να μην συνεχιστούν τα αντίποινα και οι όμηροι να αφεθούν ελεύθεροι, πράγμα που έγινε.
Ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών, στις 9 Απριλίου 2006, στα εγκαίνια του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, το οποίο στήθηκε στην είσοδο του χωριού, τίμησε την Χρυσή Τριανταφύλλου-Κόντου για την τεράστια συμβολή της στο να μη θρηνήσει η Αγία Ευθυμία δεκάδες θύματα.
Τα λόγια της θεια-Χρυσής, κάθε χρόνο, στην επέτειο της πυρπόλησης του χωριού μας αντηχούν στα αυτιά όλων. Ήταν λόγια γεμάτα πάθος αλλά και ζεστασιά. Μ’ αυτά προέτρεπε τους νέους να πιστεύουν στο Θεό, να μην κρατάνε κακία ούτε στον εχθρό τους κι ευχόταν να μην ξαναϋπάρξει πόλεμος και διχασμός.
Η τεράστια προσφορά της θεια-Χρυσής θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων κι από γενιά σε γενιά το όνομά της θα μνημονεύεται ως συνώνυμο της σωτηρίας για δεκάδες Αγιαθυμιώτες.
Θεια-Χρυσή ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκέπασε. Η Αγία Ευθυμία σου χρωστάει πολλά κι αυτό αναγνωρίζεται από όλους.
http://blog.agiathimia.com/?p=902
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου