Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Διόγκωση του ελλείμματος για να ληφθούν νέα μέτρα καταγγέλλει μέλος της ΕΛΣΤΑΤ


Φούσκωναν το έλλειμμα για να μας κάνουν να δεχθούμε το ΔΝΤ
Τεχνητή διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος το 2009 προκειμένου να δικαιολογηθεί η λήψη των μέτρων λιτότητας καταγγέλλει στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά. Για έλλειψη σοβαρότητας κατηγόρησε την κ. Γεωργαντά ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Επρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας», τονίζει στην εφημερίδα ...
η κ. Γεωργαντά, η οποία μαζί με άλλα 5 μέλη της επταμελούς επιτροπής, παύονται από τα καθήκοντά τους όπως ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην εν λόγω επιτροπή παραμένει μόνο ο πρόεδρος, λόγω «προβλημάτων σε προσωπικό και διοικητικό επίπεδο».

Τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ξεκινούσαν από την «απομονωτική, αντιδημοκρατική, εξουσιαστική» λειτουργία του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου, όπως έχει καταγγείλει και ο σύλλογος των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ και έφταναν μέχρι το συστηματικό αποκλεισμό των μελών της από το να εκφράζουν άποψη σε σοβαρά ζητήματα, όπως η επιστημονική ορθότητα των στατιστικών μεθοδολογιών που ακολουθούνταν, ο κανονισμός λειτουργίας της Αρχής, ο κανονισμός των υποχρεώσεων που είχαν προς την Αρχή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και άλλα.

Πάντως, άλλο μέλος της επιτροπής αμφισβητεί το συμπέρασμα της κ. Γεωργαντά, λέγοντας ότι επιστημονικά μπορεί να αποδειχτεί ότι οι «φορείς του Δημοσίου, που δεν χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο και εισήλθαν στη συγκεκριμένη λίστα, δεν μπορούν να επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος».

Μιλώντας στην εφημερίδα, η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά τόνισε ότι «Το έλλειμμα του '09 είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%».

«Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη "γενική κυβέρνηση" (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία. Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat. Γι' αυτή τη διαδικασία τα κριτήρια είναι πολλά και πολύπλοκα, χρειάζεται μακροχρόνια μελέτη για να υπαχθούν. Εμείς επιμέναμε αυτές οι ενστάσεις μας να καταγραφούν ακόμα και στα πρακτικά. Ο πρόεδρος της Αρχής μάς απάντησε ότι "στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ", επί λέξει».

Η ίδια η κ. Γεωργαντά ακόμα και με έγγραφο που είχε αποστείλει από τον περασμένο Απρίλιο στον Κάρολο Παπούλια, στον Γιώργο Παπανδρέου και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Αρχής. Σύμφωνα με αυτό, η Αρχή δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (382/2010) έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα. Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Αρχή είχε μετατραπεί σε «Αρχή ενός ανδρός», στην «ανεξήγητη αδρανοποίησή της» και στο ότι οι εμπειρογνώμονες, ειδικοί επιστήμονες και μέλη της, αγνοούνταν συστηματικά από τον πρόεδρό της. Σ' αυτή την επιστολή ουδέποτε έλαβε κάποια απάντηση.

Ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, προσωπικός φίλος και επιλογή του Γ. Παπακωνσταντίνου, ήταν γνωστό σε όλους ότι δεν είχε καλές σχέσεις με τα μέλη της επιτροπής, από την ίδρυση κιόλας της Αρχής, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξελισσόταν μια μυστηριώδης επιχείρηση εξαναγκασμού σε παραίτηση κάποιων μελών της. Ηδη, για ένα μέλος της είχε γίνει καταγγελία για παράνομη είσοδο σε υπολογιστικά συστήματα της Αρχής με αποτέλεσμα να δεχτεί αιφνιδιαστική επίσκεψη της Ασφάλειας η οποία κατέσχεσε από το σπίτι του τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του.
«Υπήρχαν απειλές και συνεχείς πιέσεις, κάτι που δεν κατάλαβα ποτέ τι είδους αιτίες είχε», θα πει άλλο μέλος της επιτροπής. «Εκεί που αποδίδω όλη αυτή την ιστορία είναι στη λαθεμένη επιλογή του προσώπου», θα πει.
Η ίδια η Ζωή Γεωργαντά, αναφορικά με τον πρόεδρο της Αρχής θα πει ότι ακόμα και ο πρόεδρος της Eurostat Τόμσεν της είχε πει τηλεφωνικώς ότι «δεν είναι η καλύτερη επιλογή και ότι θα του έκανε συστάσεις».

Η απάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

«Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010», επισημαίνει σε ανακοίνωση – απάντηση στις καταγγελίες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT. Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ».

Όσο για τα λεγόμενα της κ. Γεωργαντά, «νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι "βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή"».

1 σχόλιο:

  1. «Το έλλειμμα δεν ήταν πάνω από 12%. Το ανέβασαν στο 15,4% ώστε να φανεί πως είναι μεγαλύτερο από της Ιρλανδίας, που ήταν 14% και να γίνει η Ελλάδα ο «αδύναμος κρίκος» της ευρωζώνης» ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» η Ζ.Γεωργαντά.

    Λίγο νωρίτερα είχε κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία «καρατομούνται», η ίδια και όλα τα μέλη της Αρχής, και η ΕΛΣΤΑΤ μετατρέπεται κυριολεκτικά σε «ενός ανδρός Αρχή», αφού ορίζεται ότι έως ότου αντικατασταθούν τα μέλη των οποίων η θητεία έληξε, «οι αρμοδιότητες του συλλογικού οργάνου ασκούνται από τον πρόεδρο Ανδρέα Γεωργίου.

    Η πανεπιστημιακός ήταν καταπέλτης περιγράφοντας ένα σκοτεινό παρασκήνιο μεταξύ του γερμανού διευθυντή της Eurostat, Βάλτερ Ράντεμαχερ και του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, ο οποίος είχε διατελέσει στέλεχος του ΔΝΤ. «Μας είχαν σταλεί από τη Eurostat απόψεις και μία διάταξη του κ. Ράντεμαχερ, ο οποίος έλεγε ότι έπρεπε να βάλουμε μέσα στο έλλειμμα και τις ΔΕΚΟ.[…] Ο κύριος Ράντεμαχερ ήθελε να έχουμε έλλειμμα μεγαλύτερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης».

    Για όλα αυτά, όπως αναφέρει η Ζ.Γεωργαντά, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου και ο Β.Ράντεμαχερ είχαν επιβάλει το νόμο της σιωπής: «ο κ. Ράντεμαχερ μου είπε ‘’εσύ δεν θα μιλάς καθόλου’’, ενώ ο Γ.Παπακωνσταντίνου μας έλεγε ότι εμείς δεν μπορούμε να αποφασίζουμε και ότι κα αποφασίζει μόνο η Eurostat Και το ΔΝΤ. ‘’Μόνο αυτός ο τρόπος υπάρχει και εσείς δεν θα μιλάτε».

    ΑπάντησηΔιαγραφή