Σε ειδική συνεδρίαση με τη Μαργαρίτα Καραβασίλη κλήθηκαν σήμερα τα μέλη της περιώνυμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στη Λαμία. Χωρίς θέμα ή εισήγηση όπως εξάλλου μας έχει συνηθίσει πλέον η Περιφερειακή Αρχή.
Όπως ήταν επόμενο αφού δεν υπήρχε ατζέντα, στη συζήτηση άνοιξαν πολλά θέματα από τα πάμπολλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη Στερεά και πολλές τοποθετήσεις τόσο από μέλη της επιτροπής όσο και κυρίως από μέλη κινήσεων και συλλόγων ήταν αιχμηρές. Κοινός τόπος για αρκετούς, η λεηλασία των φυσικών πόρων και η ρύπανση χωρίς τιμωρία. Η διαπίστωση ότι γίνεται προσπάθεια να εμφανισθεί ότι το περιβάλλον και η απασχόληση ή η ανάπτυξη είναι ...στόχοι που συγκρούονται ή αποκλίνουν. Ο κίνδυνος σε συνθήκες μνημονίου, διαδικασιών Fast truck και εκποίησης δημόσιου πλούτου να ενταθούν οι πιέσεις και οι καταστροφές στο περιβάλλον.
Συγκεκριμένα προβλήματα που μπήκαν με έμφαση αφορούσαν
Τα εναπομείναντα δαση στα Άγραφα, τον Τυμφρηστό, την Γκιώνα, τα Βαρδούσια, την Οίτη, τον Ελικώνα και το Κιθαιρώνα, την Οχη και τη Σκύρο που καταστρέφονται από επιφανειακές εξορύξεις χωρίς αποκατάσταση, απο ανεξέλεγκτη μαζική εγκατάσταση αιολικών και από πυρκαγιές χωρίς μέσα πυρόσβεσης.
Την μαζική αδειοδότηση κάθε είδους εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, με βιομάζα που περιλαμβάνει και απόβλητα, υδροηλεκτρικών, φωτοβολταικών κλπ
Την αμετάβλητη περιβαλλοντική κρίση στον Ασωπό και τη Μεσσαπία
Την συνέχιση της εγκατάστασης βιομηχανιών εκτός οργανωμένων περιοχών (που δεν υπάρχουν) και το τραγικό έλλειμα των ελέγχων
Τους εντεινόμενους κινδύνους για τον Κορινθιακό από την βιομηχανική συγκέντρωση και το λιμάνι στη Θίσβη και την Αντίκυρα, καθώς και το Λαρνάκι στην Ιτέα.
Την απειλή της καύσης του RDF στο Αλιβέρι.
Την ανεπαρκή καταγραφή και αντιμετώπιση των πηγών ρύπανσης Σπερχειού- Μαλιακού
Την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Ευβοικού και τις νέες απειλές από το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών
τη σχεδιαζόμενη επενδυση γκόλφ στην Αταλάντη
και πολλά άλλα.
Από την πλευρά της η περιφερειακή αρχή προσπάθησε να εμφανίσει ως άθλους τα όποια - αποσπασματικά και αναποτελεσματικά στο μεγαλύτερο βαθμό- μέτρα είχε αναγκαστεί να λάβει κάτω από την πίεση των τοπικών κινημάτων στη Βοιωτία, την προηγούμενη περίοδο και να υποσχεθεί ... ένα ακόμη καλύτερο αύριο.
Τέλος με την Μαργαρίτα Καραβασίλη, οι περισσότεροι από τους ενεργούς πολίτες, γνωριστήκαμε από την εποχή των κινητοποιήσεων για τον Ασωπό, πριν γίνει γ.γραμματέας στο νεοσύστατο τότε ΥΠΕΚΑ. Δυστυχώς ο ρόλος του ΥΠΕΚΑ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν δικαίωσε τις όποιες προσδοκίες ή υποσχέσεις είχαν δοθεί. Από τις απαντήσεις που έδωσε η κ.Καραβασίλη σήμερα, σημειώνουμε :
την υπόσχεση για κεντρικό διυλιστήριο πόσιμου νερού,
την πληροφορία ότι η νέα αδειοδότηση των βιομηχανιών του Ασωπού θα προβλέπει μηδενικά στερεά και υγρά απόβλητα,
τη απάντηση ότι για το γεγονός ότι δεν μπάινει όριο για το εξασθενές στο πόσιμο νερό ευθύνεται το υπουργείο Υγείας που αρνείται,
την πληροφορία ότι θα διατεθούν 50 εκατ. για μελέτες αποκατάστασης του ρυπασμένου υδροφόρου ορίζοντα,
την εξαγγελία της έναρξης λειτουργίας γραφείου ελέγχου ρύπανσης στα Οινόφυτα,
την ενημέρωση ότι το ΥΠΕΚΑ θα όφειλε να έχει κλείσει τη ΛΑΡΚΟ για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις και τη διαβεβαίωση ότι όταν θα πωληθεί θα παραμείνει η υποχρέωση της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης
την ενημέρωση ότι ο νέος έλεγχος στο Αλουμίνιο της Ελλάδας απέφερε 60 σελίδες σοβαρών παραβάσεων
και τέλος την αποδοχή ότι παρά τη συμφωνία της με τα αιολικά πάρκα διαπιστώνει ότι γίνεται καταστροφή αναφέροντας ώς χαρακτηριστικό παράδειγμα το αιολικό που σχεδιάζεται στην κορυφή Μεγάλη Λούτσα του Ελικώνα ( ....το οποίο έχει εγκριθεί από την επιτροπή της περιφέρειας )
Μετά το πέρας της ειδικής συνεδρίασης, ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής όπου με τις γνωστές πλέον διαδικασίες FAST truck, αξιολογήθηκαν 32 (!) μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Προφανώς για να επιβεβαιωθούν με το καλύτερο τρόπο οι δηλώσεις της περιφερειακής αρχής αλλά και αρκετών από τους υπόλοιπους περιφερειακούς συμβούλους για την αξία και το ρόλο της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
http://periferiastereas.blogspot.com
ΣΤΟ in.gr ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΡΚΕΤΗ ΤΡΟΦΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφή