Σκόνη βωξίτη στο Λαρνάκι υπάρχει επί δεκαετίες
Στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος (http://www.epneumon.gr, http://www.ethorax.gr )
Έχει δημοσιευθεί η μελέτη :
Επαγγελματικά νοσήματα πνεύμονος
στην οποία βρίσκεται και το παρακάτω απόσπασμα:
«Πνευμονοκονίαση από αλουμίνιο
Στους εργάτες εξόρυξης βωξίτη και επεξεργασίας του για την παραγωγή αλουμινίου η προσβολή του πνεύμονα εκδηλώνεται:...
1. Ως νόσος Shaver, η οποία κλινικώς μοιάζει με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση και εμφανίζεται σε εργάτες που επεξεργάζονται τον βωξίτη, για να παράγουν αλουμίνα.
2. Ως οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, που προκαλείται από την εισπνοή μεγάλης ποσότητας κόνεως αλουμινίου και χαρακτηρίζεται από πυρετό, βήχα, δύσπνοια, υπνηλία και ανορεξία. Η ακτινογραφία θώρακος εμφανίζει διάχυτες
πνευμονικές διηθήσεις, ενώ ιστολογικώς υπάρχουν στοιχεία φλεγμονής και ίνωσης.
3. Με πυρετό συνοδευόμενο από ρίγος και κεφα λαλγία ο οποίος εκδηλώνεται σε εργάτες έπειτα από εισπνοή ατμών αλουμινίου. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τη Δευτέρα και υποχωρούν σε 24 ώρες. Ιστοπαθολογικώς δεν παρατηρείται ίνωση.
Η κλινική εικόνα αποδίδεται στην απελευθέρωση πυρετογόνων ουσιών από τα μακροφάγα»
Και η μελέτη :
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΑ
στην οποία βρίσκεται και το παρακάτω απόσπασμα:
Είναι από τα πλέον συχνά απαντώμενα να μέταλλα στο φλοιό της γης. Η παραγωγή του είναι 19,5 εκατ. τόνοι το χρόνο. Το αργίλιο (αλουμίνιο) εξάγεται από το ορυκτό βωξίτης, του οποίου κοιτάσματα υπάρχουν άφθονα στην Ελλάδα. Η παραγωγή του αλουμινίου διέρχεται δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση παράγεται η αλουμίνα (ΑΙ2Ο3) από το βωξίτη με «υδρόλυση» και στη δεύτερη από την άνυδρη αλουμίνα παράγεται το αλουμίνιο με «ηλεκτρόλυση». Η ηλεκτρόλυση απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, γι'αυτό οι μονάδες παραγωγής αλουμινίου βρίσκονται κοντά σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καθ' όλη τη διαδικασία παραγωγής αλουμινίου από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι τη μετατροπή του σε αλουμίνα και την επεξεργασία της τελευταίας σε αλουμίνιο παράγεται πληθώρα σωματιδίων, αερίων και ατμών βλαπτικών στην υγεία των εργαζομένων.
Τοξικές επιδράσεις: Αναπνευστικό: Ασθμα, χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονική ίνωση, καρκίνος του πνεύμονα. Δέρμα: Τηλεαγγειεκτασίες. Κυκλοφορικό: Στεφανιαία νόσος. Κεντρικό νευρικό: Νευροψυχικές διαταραχές, διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης, τρόμος και παρεγκεφαλιδική δυσλειτουργία. Επίσης παρατηρούνται στους εργαζόμενους στην ανακύκληση του αλουμινίου διαταραχές νευροψυχικές και αναπνευστικά συμπτώματα. Αναλυτικότερα οι κύριες τοξικές επιδράσεις είναι:
1) Βρογχικό άσθμα: Ο επιπολασμός του άσθματος ανέρχεται έως το 39%21. Αποδίδεται στις αναθυμιάσεις που προκαλούνται κατά την ηλεκτρόλυση και κυρίως στο φθόριο και τα παράγωγα του. Δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς η παθογένεια της νόσου. Ο ρυθμός εγκατάλειψης της εργασίας είναι υψηλός.
2) Χρόνια αποφρακτική βρογχίτιδα: Από πρόσφατες εργασίες φαίνεται ποικίλη συχνότητα, από 4 έως 33%. Βρέθηκε ότι οι διαταραχές της αναπνευστικής λειτουργίας σχετίζονται με την έκθεση στο φθόριο.
3) Πνευμονική ίνωση: Αυτή προκαλείται: α) Από την εισπνοή ατμών κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του βωξίτη για παραγωγή αλουμίνας (Νόσος του Shaver22). Οι ασθενείς διατρέχουν αυξημενο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονοθώρακα. Ακτινολογικά παρουσιάζονται βλάβες διάχυτης ίνωσης, πάχυνση υπεζωκότα και εμφύσηματικές φυσαλλίδες στο παρέγχυμα, β) Από την έκθεση σε σκόνη μεταλλικού αλουμινίου, όταν η κονιορτοβρίϋεια είναι έντονη.
4) Πνευμονικος καρκίνος: Δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένος. Βρέθηκε συσχέτιση του καρκίνου του πνεύμονα με τα χρόνια εργασίας.
5) Καρδιακές βλάβες: Προκαλεί στεφανιαία νόσο.
6) Νευροψυχικές διαταραχές: Οι νευροψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με το αργίλιο μελετήθηκαν καλύτερα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και αποδόθηκαν είτε στο νερό που περιέχει αυξημένη ποσότητα αργιλίου είτε στην υπερβολική δόση υδροξειδίου του αργιλίου που χορηγείται για την αντιμετώπιση της υπερφωσφαταιμίας των ασθενών. Χαρακτηρίζεται από άνοια, διαταραχές λόγου και μνήμης και μυοκλονικούς σπασμούς.
7) Αλουμίνιο και νόσος του Alzheimer: Υπάρχουν παρατηρήσεις που υπαινίσσονται την αύξηση της συχνότητας της νόσου του Alzheimer με την πρόσληψη του αλουμινίου, κυρίως μέσω του πόσιμου νερού, και τη συγκέντρωση του στον εγκέφαλο23.
Βιολογικός έλεγχος: Σε μη εκτιθέμενα άτομα τα επίπεδα του αργιλίου στον ορό του αίματος είναι 2±0,4 μg/L, ενώ στο ολικό αίμα είναι 12,1±5μg/L- και στα ούρα είναι συνήθως κατώτερα από 10μg/L. Οι παραπάνω μετρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες της έκθεσης21.
http://delphikomellon.blogspot.com
http://delphikomellon.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου