Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η κρίση οδηγεί χιλιάδες Ελληνες κάθε ηλικίας να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε «μεταναστευτική ετοιμότητα» τι λέει ο Γιώργος απο την Άμφισσα

«Patriotaki», ερχόμαστε Αυστραλία
«Γεια σας. Είμαι 60 ετών γεννημένη στην Αυστραλία με αυστραλιανή υπηκοότητα, όπως άλλωστε και ο σύζυγός μου.
Θέλουμε να επιστρέψουμε Αυστραλία, όπου δικαιούμαστε σύνταξη, αλλά μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας που έχουν ελληνικό διαβατήριο, τι να κάνουμε;» γράφει με αγωνία η 60χρονη Ελληνοαυστραλέζα στο forum του www.patriotaki.com.
Εδώ, τους τελευταίους μήνες οι συζητήσεις γύρω από τις «εξόδους κινδύνου» από το πλοίο που ονομάζεται Ελλάδα, έχουν φουντώσει. Χιλιάδες Ελληνες, κάθε ηλικίας αλλά και κοινωνικών καταβολών, δηλώνουν ότι βρίσκονται σε «μεταναστευτική ετοιμότητα».
H επιλογή των προορισμών έχει άρωμα δεκαετίας ’60, αφού από την Ευρώπη το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σκανδιναβικές χώρες -κυρίως τη Σουηδία- και από την ...
υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία και το Βέλγιο – λόγω και των θέσεων εργασίας στα όργανα και τις υπηρεσίες της Ε.Ε…. Ωστόσο, ισχυρότερος πόλος έλξης γίνεται ολοένα και περισσότερο η μακρινή Αυστραλία, όπου μεταπολεμικά είχαν μεταναστεύσει δεκάδες χιλιάδες Ελληνες. «Εκτός από το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράζεται καθημερινά από τον Μάρτιο του 2010 από Ελληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν εδώ, ήδη μια μεγάλη μερίδα παλιννοστούντων Ελληνοαυστραλών επιστρέφει στα γενέθλια εδάφη» αναφέρει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, κ. Κώστας Μάρκος. Η ελληνική κοινότητα, μάλιστα, διαπιστώνοντας τα νέα δεδομένα, έχει κινήσει τις διαδικασίες ώστε να διαπραγματευτεί με το υπουργείο Μετανάστευσης της Κοινοπολιτείας ευνοϊκότερους όρους για τη μετανάστευση Ελλήνων υπηκόων. Εντός των ημερών, αντιπροσωπεία της ελληνικής κοινότητας θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό Μετανάστευσης, κ. Κρις Μπόουεν, για την απλοποίηση και επιτάχυνση της γραφειοκρατικής διαδικασίας που συνεπάγεται η μετανάστευση στην Αυστραλία.
Κάποιοι, ωστόσο, πατριώτες μας βρίσκονται ήδη εκεί. Η «Κ» συνομίλησε (μέσω skype) με τον 35χρονο Γιώργο από την Αμφισσα. «Ηρθαμε οριστικά με τη γυναίκα μου και την κόρη μου τον Δεκέμβριο» και «προς το παρόν παρακολουθώ τα σεμινάρια του αντίστοιχου ΟΑΕΔ, ενώ παράλληλα ψάχνω για δουλειά». Οπως διηγείται, τα τελευταία δύο-τρία χρόνια αναζητούσε ένα «σχέδιο Β», καθώς από παντού έπαιρνε απογοητευτικά μηνύματα. Σήμερα, η ζωή της τριμελούς οικογένειας σε μια επαρχιακή πόλη στη Βικτώρια είναι ικανοποιητική. «Το δεκαπενθήμερο επίδομα της συζύγου μου και το δικό μου ξεπερνά το ελληνικό μου μηνιάτικο» επισημαίνει, «εδώ το κράτος είναι σύμμαχος του πολίτη». Οπως μας εξηγεί, η οικονομική στήριξη από πλευράς κράτους δεν σταματά ποτέ, απλώς έχει διακυμάνσεις ανάλογα με τα εισοδήματα, ενώ και τα οικιακά αναγνωρίζονται ως επάγγελμα. «Οταν είσαι άνεργος το επίδομα είναι πλήρες, μόλις βρεις εργασία μειώνεται, κ.ά. Ομως, η οικονομική αυτή βοήθεια σε συνοδεύει πάντα». Εξίσου ευχαριστημένος είναι και από το σύστημα υγείας. «Παρόλο που ακόμα έχουμε πρόσβαση μόνο στα δημόσια νοσοκομεία, το επίπεδο της περίθαλψης μας εντυπωσίασε. Η κόρη μου έσπασε το πόδι της και απευθυνθήκαμε στο δημόσιο επαρχιακό νοσοκομείο, όπου η περιποίηση ξεπέρασε ακόμα και τα ελληνικά ιδιωτικά: έβαλαν στο παιδί κινούμενα σχέδια για να ξεχαστεί και οι γιατροί μας ρωτούσαν στην αίθουσα αναμονής, αν θέλαμε καφέ!»
Η μετανάστευση της οικογένειας διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι η μητέρα είναι Αυστραλή υπήκοος. «Μας είχαν καλέσει κάποιοι συγγενείς τα περασμένα Χριστούγεννα και είχαμε την ευκαιρία να δούμε από πρώτο χέρι τη ζωή εδώ» και «όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, αποφάσισα να οργανώσω τη “φυγή” μας: όλα τα έκανα μέσω Ιντερνετ, οι σελίδες των υπουργείων τους ανανεώνονται καθημερινά». Καθώς ο Γιώργος προχωρούσε την έρευνά του, κατέγραψε τα απαιτούμενα βήματα στο www.patriotaki.com δίνοντας ιδέες σε χιλιάδες άλλους «υποψήφιους» μετανάστες. «Μέσα σε ένα μήνα απέκτησα 6.000-8.000 αναγνώστες» λέει στην «Κ»: «Μου ζητούν πληροφορίες ακόμα και άνθρωποι που δεν ξέρουν να γράφουν».
Με ανυπομονησία περιμένει να σφίξει στην αγκαλιά του την οικογένειά του ο 44χρονος Παναγιώτης, που έχει εγκατασταθεί στην Αδελαΐδα. «Δεν άντεξα την αβεβαιότητα για το μέλλον, παραιτήθηκα και εκμεταλλεύτηκα την αυστραλιανή μου υπηκοότητα. Ηρθα εδώ και μέσα σε δύο μήνες βρήκα εργασία». Σήμερα, μαθαίνει από τους παλιούς του συναδέλφους σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία της Αθήνας για τις περικοπές των μισθών. «Δεν θα είχε νόημα να μεταναστεύσω εντός Ε.Ε., γιατί η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλα τα κράτη-μέλη. Η Αυστραλία έχει αξιολογηθεί από το ΔΝΤ ως η 7η πιο πλούσια χώρα στον πλανήτη». Ο Παναγιώτης αισιοδοξεί για το μέλλον. «Τα παιδιά μου θα παρακολουθήσουν το τμήμα “New Arrivals Program” για έξι μήνες, ώστε να μάθουν τη γλώσσα και να προσαρμοστούν».
Μεγάλη ζήτηση για σεφ – ζαχαροπλάστες
Η πυξίδα πολλών νέων, που σκέφτονται να μεταναστεύσουν, δείχνει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ηδη από το 2010 το ενδιαφέρον, έτσι όπως εκδηλώθηκε για παράδειγμα με τις 175.911 επισκέψεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση του europass, εκτινάχθηκε. Οι «καταθέσεις» βιογραφικών στην εν λόγω ηλεκτρονική πύλη το 2010 έφθασαν τις 46.399 από κατοίκους Ελλάδας και συνολικά τις 53.043 από άτομα ελληνικής υπηκοότητας που ζουν σε όλη την Ευρώπη. Το 2011 το ενδιαφέρον παραμένει ζωηρό και αυξάνεται: μέχρι τον Απρίλιο τα βιογραφικά των κατοίκων Ελλάδας αριθμούν 27.288 και των Ελλήνων υπηκόων τις 29.692. Μεταξύ των χωρών που προσελκύουν το ενδιαφέρον βρίσκονται η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, λόγω των θέσεων εργασίας στα όργανα της Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως λόγω γλώσσας. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μάλιστα, σε ημερίδα του ΟΑΕΔ 472 βιογραφικά κατατέθηκαν για εργασία σε εταιρείες του εξωτερικού.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα το «εξαγώγιμο» δυναμικό της χώρας μας δεν είναι μόνο γιατροί και μηχανικοί. Μεγάλη προσφορά και ζήτηση σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο έχουν επαγγέλματα, όπως οι σεφ και ζαχαροπλάστες, αλλά και χειρωνακτικά επαγγέλματα (μαρμαράς, ξυλουργός, οξυγονοκολλητής). Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η εμπειρία μαγειρικής και η γνώση λειτουργίας της κουζίνας συγκαταλέγονται στα περιζήτητα προσόντα ενός υποψηφίου. Παράλληλα, οι μάγειροι είναι το δεύτερο επάγγελμα σε ζήτηση (πρώτοι οι μηχανικοί) με 689 επιχειρήσεις να αναζητούν σεφ.
news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου