Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Έκτισε σπίτι πάνω σε αρχαία πόλη στο Μαλανδρίνο


Ακόμη μία αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και των υπευθύνων για τους αρχαιολογικούς χώρους αποκαλύπτει η zougla.gr. Την ώρα που η χώρα μας προσπαθεί να φτιάξει την εικόνα της στο εξωτερικό και ο υπουργός Πολιτισμού δεσμεύεται από το Ηράκλειο Κρήτης για νέα αναβαθμισμένα μουσεία, υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή της ντροπής και της απάθειας.

Από τη μία, κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ που διατίθενται για την ...
προστασία και τη συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων, και από την άλλη εικόνες που αποδεικνύουν ότι υπάρχει εγκατάλειψη και αδιαφορία.

Στην Ελλάδα, είναι γεγονός ότι όποιος σκάψει θα βρει αρχαία. Την τελευταία εβδομάδα, δε, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 4 αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι διέθεταν στα σπίτια τους σημαντικά κομμάτια της ελληνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ποιος, όμως, είναι αυτός που είχε το θράσος να χτίσει το σπίτι του πάνω στα τείχη μιας αναδεδειγμένης αρχαίας πόλης, σε χώρο που προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, σε ζώνη Α προστασίας;

Ποιος είναι αυτός ο πολιτικός μηχανικός, ο μάστορας, ο δημόσιος υπάλληλος της Πολεοδομίας που έβαλε το χέρι του να εξαφανίσει από τον χάρτη την ιστορία μας;

Ποιος υπουργός θα μπορούσε να το γνωρίζει και να μην έκανε κάτι για αυτό;
















H zougla.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα πολιτιστικό έγκλημα που συντελείται εδώ και μερικά χρόνια, χωρίς μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται, να έχει γίνει το παραμικρό, για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αλλά και το πιο σημαντικό, για να αποκατασταθεί ο πολιτιστικός διασυρμός.



Πώς αποκαλύφθηκε τι κρυβόταν στο Μαλανδρίνο
Όλα ξεκινούν όταν ο κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδορικίου Φωκίδας, αποφασίζει να φτιάξει ένα εγχειρίδιο με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, συμβουλευόμενος παράλληλα το βιβλίο του Γάλλου περιηγητή Gaston Deschamps.

Ξαφνικά, λοιπόν, το 2009, αντικρίζει έκπληκτος στον αρχαιολογικό χώρο του Μαλανδρίνου τα τείχη της αρχαίας πόλης του Φύσκου, μόνο που ακριβώς δίπλα σε αυτά, και φυσικά και πάνω, έχει κτιστεί ένα σπίτι!


Αμέσως ξεκινάει ένας απέραντος Γολγοθάς εγγράφων και αναφορών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Το οίκημα βρίσκεται ακόμα στη θέση του και δεσπόζει πάνω στην αρχαία πόλη απολύτου προστασίας. Απόδειξη, οι αδιαμφισβήτητες φωτογραφίες αλλά και τα έγγραφα που εξασφάλισε αποκλειστικά η zougla.gr.




Ποιοι έχουν ενημερωθεί για το πολιτιστικό έγκλημα 
Ο κ. Καψάλης αποφασίζει να στείλει αναφορές αλλά και φωτογραφίες για το συγκεκριμένο γεγονός μέσω e-mail στους παρακάτω:


•Στις 7 Μαΐου του 2009, στον τότε υπουργό Πολιτισμού, κ. Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο, όπως ισχυρίζεται, εκτός από διαδικτυακά, επικοινώνησε και με το προσωπικό του γραφείο, ενημερώνοντας κάποιους υπαλλήλους.


Επίσης, όπως φαίνεται από το e-mail, έχουν επισυναφθεί και φωτογραφίες.




•Στις 8 Μαΐου του 2009, στέλνει e-mail στον δήμαρχο Λιδορικίου, εξηγώντας του την ντροπή που υπάρχει στην περιοχή.



•Επίσης, στις 8 Μαΐου του 2009, ενημερώνει την αρχαιολόγο Δελφών κα Τσαρούχα, με σκοπό να ενημερωθεί και η Διεύθυνση του Μουσείου Δελφών, όπου ανήκει ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος. Μάλιστα, όπως αναγράφεται, με την κα Τσαρούχα υπήρχαν και τηλεφωνικές επικοινωνίες, προκειμένου να λάβει γνώση του θέματος και να ενημερώσει την τότε προϊσταμένη του Μουσείου Δελφών, κα Δέσποινα Σκορδά.




•Στις 11 Μαΐου του 2009, ενημερώνεται ο πρώην νομάρχης Φωκίδας και νυν δήμαρχος Δελφών, κ. Νίκος Φουσέκης.



Ο κ. Καψάλης, μάλιστα, αναφέρει ότι ο κ. Φουσέκης είχε άμεσα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ίδιο, προκειμένου να πληροφορηθεί καλύτερα για το τι έχει συμβεί.








Η Πολεοδομία ρίχνει την «μπάλα» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ δεν ενημερώνει καν τον εισαγγελέα 
Ενώ, λοιπόν, όλοι πια φαίνεται να γνωρίζουν τι έχει συμβεί, αρχίζει η ώρα των ευθυνών. Η Πολεοδομία αποφασίζει έπειτα από εντολή της νομαρχίας να μεταβεί στο σημείο και να πραγματοποιήσει αυτοψία. Στο έγγραφο που εξασφάλισε η zougla.gr φαίνεται πως υπάλληλοι της Υπηρεσίας διαπίστωσαν αυθαιρεσίες στο οίκημα, ωστόσο δεν κάνουν καν λόγο για ένα σπίτι που βρίσκεται χτισμένο πάνω σε αρχαία πόλη.





Συγκεκριμένα, στις 22-12-2009, η διευθύντρια της Πολεοδομίας Άμφισσας, καΧαρά Ασημακοπούλου, στέλνει στην Ι ΕΠΚΑ Δελφών την αυτοψία που έκανε η Υπηρεσία της και αναφέρει πως στη συνέχεια θα πρέπει να επέμβει η Αρχαιολογία.

Κάτι πολύ σημαντικό που προκύπτει από το ίδιο έγγραφο είναι ότι αυτό κοινοποιείται στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, κ. Λουκά Λύτρα του Ευθυμίου, στο Αστυνομικό Τμήμα του Λιδορικίου, και συνεπώς στην Αστυνομική Διεύθυνση Άμφισσας καθώς και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Δελφών.




Επτά μήνες «ένοχης» σιωπής με αναπάντητα ερωτήματα 
Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα έγγραφα και τις αναφορές, η Αρχαιολογία αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού γνωρίζουν το περιστατικό από τον Μάιο του 2009, δηλαδή 7 μήνες πριν αποφασίσει να κάνει μια τυπική αυτοψία η Πολεοδομία. Βέβαια, μέχρι και σήμερα, που έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια, το σπίτι παραμένει στη θέση του.

Τα ερωτήματα, λοιπόν, που ανακύπτουν και θα πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά και είναι τα εξής:

 Ποιες οι ενέργειες το Υπουργείου Πολιτισμού, όταν ενημερώθηκε το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά;

 Για ποιο λόγο η Διεύθυνση του Μουσείου Δελφών δεν κινητοποιήθηκε άμεσα, αφού η αρχαιολόγος κα Τσαρούχα γνώριζε;

Για ποιο λόγο η Πολεοδομία αρκέστηκε απλώς στο να ενημερώσει εγγράφως την Αρχαιολογία και δεν κοινοποίησε στον εισαγγελέα Άμφισσας;

 Για ποιο λόγο ο τότε νομάρχης Φωκίδας, κ. Νίκος Φουσέκης, ενώ έλαβε γνώση, περιορίστηκε στην έγγραφη επιστολή του προς την Πολεοδομία;

 Για ποιο λόγο η Αστυνομία και συνεπώς o τότε αστυνομικός διευθυντής Άμφισσας ταξίαρχος κ. Ηλίας Τσαγκαραδάκης, από τη στιγμή που υπήρχε υποψία για βεβήλωση αρχαιολογικού χώρου, δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια;


H απάντηση της Αρχαιολογίας Δελφών στη zougla.gr

H zougla.gr απευθύνθηκε εγγράφως στην προϊσταμένη της Ι ΕΠΚΑ Δελφών, καΑθανασία Ψάλτη, προκειμένου να λάβουμε κάποιες απαντήσεις.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Συγκεκριμένα, στην αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 686/16-2-2011, ζητήσαμε να μας απαντηθεί επίσημα γιατί αυτό το σπίτι, μετά από δύο χρόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του και να έχει «θάψει» την αρχαία πόλη του Φύσκου.

Η κα Ψάλτη αρνήθηκε να μας απαντήσει, διότι, όπως υποστήριξε, δεν της δίνει άδεια το Υπουργείο Πολιτισμού να απαντάει σε δημοσιογράφους και σε κανάλια. Σημειώνεται, δε, ότι σε απλό πολίτη έχει την άδεια να απαντήσει, από τη στιγμή που θα γίνει κάποια γραπτή αίτηση ή καταγγελία.


Ερώτηση στη Βουλή μετά την αποκάλυψη της zougla.gr για τη φθορά των αρχαίων ψηφιδωτών στους Δελφούς


Στις 12 Φεβρουαρίου, η zougla.gr αποκάλυψε ακόμη μια μεγάλη αδιαφορία από την πλευρά της Ι ΕΠΚΑ Δελφών, που αφορά στην εγκατάλειψη σε ακατάλληλες αποθήκες, με αποτέλεσμα τη φθορά τους, 44 πολύτιμων ψηφιδωτών του Μουσείου Δελφών.


Διαβάστε: Πολύτιμα ψηφιδωτά στο έλεος της αδιαφορίας 

Έπειτα από τρεις ημέρες αφότου δημοσιεύτηκε το θέμα, οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., κ.κ. Θάνος Πλέυρης και Άδωνις Γεωργιάδης, έκαναν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο.



Ο υπουργός, τώρα, καλείται να απαντήσει σε κάποια βασικά ερωτήματα. 

Χρήστος Μαζάνηςhttp://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=265471&cid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου