Ενώ τα περισσότερα από τα πλοία που συμμετέχουν στο ναυτικό κονβόϊ με ανθρωπιστική βοήθεια, με κύριο διοργανωτή την τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση IHH - Insani Yardim Vakfi (Βακουφικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικιής Βοήθειας) απέπλευσαν σήμερα το πρωί από το λιμάνι της Αττάλειας, μαίνεται ο επικοινωνιακός πόλεμος ανάμεσα στους διοργανωτές του κονβόϊ και της ισραηλινής πλευράς.
Οι τούρκοι διοργανωτές του κονβόϊ εγκατέστησαν πάνω στο πλοίο 'Mavi Marmara' , το μεγαλύτερο από τα πλοία που συμμετέχουν, φορητές βιντεοκάμερες συνδεδεμένες με το διαδίκτυο, μέσω των οποίων κάθε χρήστης έχει τη ...δυνατότητα να δει σε απ'ευθείας μετάδοση την διαδρομή προς τις ακτές της Γάζας. Στο ίδιο πλοίο βρίσκονται πολλοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι μεταδίδουν τις ανταποκρίσεις τους.
Δείτε σε απ' ευθείας μετάδοση τη διαδρομή του ανθρωπιστικού κονβόϊ πατώντας εδώ
Τρία ισραηλινά πλοία έχουν πλησιάσει και οι επιβάτες έχουν φορέσει σωσίβια.
Δείτε που βρίσκεται το πλοίο "ελεύθερη μεσόγειος" αυτήν την στιγμή http://www.marinetraffic.com/ais/gr/default.aspx?zoom=10&mmsi=239219000¢erx=33.56715¢ery=33.33582
Η ισραηλινή επικοινωνιακή αντεπίθεση
Από την άλλη, η ισραηλινή πλευρά εδώ και μέρες προετοιμάζεται εντατικά να αντιμετωπίσει την έλευση του κονβόϊ , όχι μόνο θέτοντας το ισραηλινό ναυτικό σε ετοιμότητα προκειμένου να μην επιτρέψουν στο κονβόϊ να φτάσει στις ακτές της Γάζας, αλλά και περνώντας σε 'επικοινωνιακή αντεπίθεση' σε αυτό που χαρακτηρίζουν τα ισραηλινά ΜΜΕ ως 'λαϊκίστικη τουρκική προβοκάτσια'.
Την Τετάρτη (26/5) ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προειδοποιήσει τα πλοία του κονβόϊ να μην συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Γάζα και σε περίπτωση που δεν υπακούσουν, τότε θα προβούν σε εν πλω κατάληψή τους, θα τα οδηγήσουν στις ισραηλινές ακτές και θα απελαθούν όλοι οι επιβαίνοντες. Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται , ο εκπρόσωπος τύπου του στρατού δήλωσε ότι θα ελεγχθεί το περιεχόμενό του για λόγους ασφαλείας προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πράγματι πρόκειται περί ανθρωπιστικής βοήθειας και μετέπειτα θα μεταφερθεί οδικώς στη Λωρίδα της Γάζας για να διανεμηθεί στους κατοίκους της. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον στρατό ανακοινώθηκε ότι "στο κονβόϊ λέμε όχι, στην ανθρωπιστική βοήθεια λέμε ναι".
Παράλληλα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την ίδια μέρα (26/5) ο υπαρχηγός του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού Μοσέ Λέβι, έδωσε στοιχεία αναφορικά στην εισροή εμπορευμάτων και ανθρωπιστικού υλικού στη Λωρίδα της Γάζας από το φυλάκιο Έρεζ, στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι καθημερινά περνούν περίπου 100 οχήματα με εμπορεύματα από το Έρεζ προς τη Γάζα και ότι κατά τους τελευταίους μήνες πέρασαν 1200 τόνοι φάρμακα και ιατρικό υλικό, 155 τόνοι τροφίμων, 2900 τόνοι προϊόντων ένδυσης και υπόδησης και περίπου 17 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης.
Η οικογένεια του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος τελεί σε ομηρία της Χαμάς στη Γάζα εδώ και 4 χρόνια, μέσω του δικηγόρου της ζήτησε χθες (27/5) από το κίνημα Free Gaza (που και αυτό συμμετέχει στο ναυτικό κονβόϊ) να παραδώσει γράμμα των γονιών του ως επίσης τρόφιμα και ρούχα προς τον γιο τους, που πιστεύεται ότι ακόμα είναι ζωντανός. Οι γονείς του Γκιλάντ Σαλίτ δήλωσαν μάλιστα ότι προτίθενται να εργαστούν για να φτάσουν τελικά στις ακτές της Γάζας τα πλοία του κονβόϊ σε περίπτωση που θα δωθούν τα πακέτα που ετοίμασαν για τον γιο τους. Το κίνημα Free Gaza , δια της νομικής του συμβούλου, αρνήθηκε το αίτημα της οικόγένειας Σαλίτ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα ισραηλινά ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι το ναυτικό αυτό κονβόϊ έχει αποκλειστικά πολιτικό και όχι αμιγώς ανθρωπιστικό χαρακτήρα.
Η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, σε χθεσινή συνέντεύξή του στην ισραηλινή τηλεόραση (27/5), εξήρε τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης η οποία , κατά τα λεγόμενά του, "έδειξε την ωριμότητά της, μη θέλοντας να παίξει και αυτή σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας".
Από κυπριακής πλευράς, η υπουργός Συγκοινωνιών της Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή δήλωσε σήμερα στο ΡΙΚ ότι η Κυπριακή κυβέρνηση απαγόρευσε τον απόπλου των σκαφών του κονβόϊ από κυπριακά λιμάνια εξηγώντας ότι "σε αυτή τη χρονική συγκυρία, με τα πολλά προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα έπρεπε να εμπλακεί η Κύπρος. Οι θέσεις, μας, είπε, έγιναν κατανοητές από όλους", διαψεύδοντας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρεσβευτής της Κύπρου στο Ισραήλ κλήθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών και του έγιναν διαβήματα.
Η απόφαση, είπε, ήταν της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι είναι δεδομένη η υποστήριξη της Κύπρου στον Παλαιστινιακό λαό και διευκρίνισε ότι ουδέποτε η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από τη Λευκωσία την αποστολή βοήθειας.
Παράλληλα, και ενώ η 5νθήμερη ισραηλινή στρατιωτική άσκηση "Σημείο Εκκίνησης 4" διανύει σήμερα την τελευταία της μέρα, βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από την περασμένη Τρίτη (25/5) η κοινή ελληνοϊσραηλινή αεροπορική στρατιωτική άσκηση "Μίνωας 2010", η οποία χαρακτηρίζεται από έλληνες πολιτικούς αναλυτές ως "στρατιωτική άσκηση ειδικού πολιτικού βάρους"
Όλα τα πλοία που συμμετέχουν στο κονβόϊ αναμένεται να συναντηθούν αργά το απόγευμα σήμερα Παρασκευή (28/5), στην ανοιχτή θάλσσα, νοτίως της Κύπρου.
Πηγές:
1. εφημερίδα Ιεντιότ Αχαρονότ
2. εφημερίδα Φιλελεύθερος
3. ιστοσελίδα της τουρκικής ανθρωπιστικής ΜΚΟ IHH Insani Yardim Vakfi - Βακουφικό ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας
4. ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων
Από theinsider.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου