Παρέλυσε ο δημόσιος τομέας στην Πορτογαλία
Οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο πάγωμα μισθών και στον περιορισμό των προσλήψεων, την ώρα που η σοσιαλιστική κυβέρνηση Σόκρατες πιέζεται από τις αγορές για μείωση δαπανών και ελλειμμάτων «E»
Παρέλυσε, χτες, ο δημόσιος τομέας στην Πορτογαλία, καθώς το 80% των δημοσίων ...υπαλλήλων (σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων, την ώρα που η πορτογαλική κυβέρνηση υπολογίζει το ποσοστό συμμετοχής σε 14%) ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες -ηπιότερα από αυτά που έλαβε η Ελλάδα- τα οποία περιλαμβάνουν πάγωμα μισθών και περιορισμό προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.
Οχι στους κλέφτες των συντάξεων και στο πάγωμα των μισθών, αναγράφεται στα τζάκετ των απεργών που παρέλυσαν χθες τον δημόσιο τομέα στην Πορτογαλία (σας θυμίζει τίποτα;)
Για ένα 24ωρο έβαλαν «λουκέτο» σχολεία, δικαστήρια και νοσοκομεία. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών στην Πορτογαλία, την ώρα που η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας δέχεται έντονες πιέσεις από τις αγορές για να μειώσει τις δαπάνες, μετά την κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας και έστρεψε το ενδιαφέρον στα μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οπως επισημαίνουν τα διεθνή πρακτορεία, η Πορτογαλία παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες (η δημοτικότητα του οποίου ολίσθησε από 40,4% που ήταν τον Ιανουάριο στο 29,4% τον Φεβρουάριο) βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 10%. «Δεν υπάρχει δυνατότητα για ελιγμούς. Πρέπει να διατηρήσουμε τα επίπεδα των μισθών και επιδομάτων στα επίπεδα του 2009» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γκοντσάλο Καστίλο ντος Σάντος.
Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται σε μία περίοδο κινητοποιήσεων και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει μακροπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013. «Η απεργία δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα αλλά όλους τους υπαλλήλους», επισημαίνει ο επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Πορτογαλίας, Μανουέλ Καρβάλιου ντα Σίλβα.
Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, ο προϋπολογισμός αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα κόμματα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης τάσσονται υπέρ των μέτρων. Ο υπουργός Οικονομίας, Φερνάντο Ταχέιρα ντος Σάντος, έσπευσε να υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα χωρίς πρόσθετους φόρους.
Πιστοληπτική ικανότητα
Απειλούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης
Διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν απειλήσει να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας αν δεν παρουσιάσει δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Την ίδια ώρα, οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητά της. Τα σκληρά μέτρα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στον προϋπολογισμό του 2010 έχουν στόχο να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος από το 9,3% στο 8,3% του ΑΕΠ. Εκτός όμως από το πάγωμα μισθών, η πορτογαλική κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων (κατά 7,5% έως 10% μέσα στα επόμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα γίνεται μόνο μία πρόσληψη για κάθε δύο αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Σήμερα απασχολούνται περίπου 700 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.
Μίνα Αγγελίνη
Απο ethnos.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου