Ρίχτερ πανικού κλυδωνίζουν τις τελευταίες εβδομάδες την κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα τους κατοίκους του νομού Φθιώτιδος. Οι ασθενείς σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, σε συνδυασμό με το προειδοποιητικό σήμα (SES) που κατεγράφη στις 28 Μαρτίου στην Κερατέα από την ομάδα ΒΑΝ του Παναγιώτη Βαρώτσου καθώς και τα νεκρά ψάρια που βρέθηκαν πριν από λίγους μήνες στο Μαλιακό, σπέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους.
Ρίχτερ πανικού κλυδωνίζουν τις τελευταίες εβδομάδες την κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα τους κατοίκους του νομού Φθιώτιδος. Οι ασθενείς σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, σε συνδυασμό με το προειδοποιητικό σήμα (SES) που κατεγράφη στις 28 Μαρτίου στην Κερατέα από την ομάδα ΒΑΝ του Παναγιώτη Βαρώτσου καθώς και τα νεκρά ψάρια που βρέθηκαν πριν από λίγους μήνες στο... Μαλιακό, σπέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους.
Την ίδια στιγμή φουντώνουν οι φήμες καταστροφολογίας που θέλουν τη νομαρχία να έχει εφοδιαστεί με ειδικούς σάκους για σορούς και τα γραφεία τελετών να προμηθεύονται ολοένα και περισσότερα... φέρετρα για κάθε ενδεχόμενο. Φυσικά, όλα αυτά που κάποιοι διαρρέουν ως μυστικές πληροφορίες δεν ευσταθούν, όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στην «Espresso» και ο νομάρχης Φθιώτιδος Αθανάσιος Χειμάρρας: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτή η ιστορία ξεκίνησε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, για ευνόητους λόγους» τονίζει ο κ. Χειμάρρας και συνεχίζει: «Οσον αφορά τα νερά του Μαλιακού δεν είναι επικίνδυνα. Εφερα εδώ περί τους εκατό και πλέον ειδικούς επιστήμονες από τρία υπουργεία, δύο πανεπιστήμια καθώς και από δύο μεγάλα ιδιωτικά εργαστήρια που είναι διαπιστευμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολες οι μετρήσεις είναι άριστες για το νερό του Μαλιακού και τα ψάρια του».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο θάνατος των ψαριών οφείλεται σε ραφιδιοφύκη του γένους Chattonella (όπως είχε δημοσιεύσει και στο παρελθόν η «Espresso»), που δεν εμπνέει κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, είτε κατά την κολύμβηση είτε κατά την κατανάλωση ψαριών. Οσον αφορά το θέμα της σεισμικής διέγερσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, ο νομάρχης Φθιώτιδος, τονίζει: «Ελαβα έγγραφες διαβεβαιώσεις από τους σεισμολόγους ότι η σεισμικότητα της περιοχής μαας είναι φυσιολογική και δεν εμπνέει καμία ανησυχία».
Την ίδια άποψη διατυπώνει και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας: «Υπάρχει μια σεισμικότητα τον τελευταίο μήνα στη Φθιώτιδα, η οποία εκφράζεται κυρίως μέσα από επίκεντρα του νότιου τμήματος του Σπερχειού ποταμού καθώς και από κάποια επίκεντρα στο Μαλιακό κόλπο. Δεν νομίζω πάντως ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα συνιστά λόγο ανησυχίας. Πρόκειται για ασθενείς δονήσεις που δεν ξεπερνούν τα 4,5 Ρίχτερ και είναι διάσπαρτες στο χώρο και το χρόνο».
Στο σήμα που κατέγραψε η ερευνητική ομάδα του Παναγιώτη Βαρώτσου αναφέρθηκε μιλώντας στην «Espresso» ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Παρακολουθώ πολύ στενά το πείραμα που διεξάγει η ερευνητική ομάδα του κ. Βαρώτσου και μιλώ καθημερινά μαζί του. Το σήμα αυτό οφείλεται σε μια επερχόμενη σεισμική δραστηριότητα και σχηματίζει ένα παραλληλόγραμμο που ξεκινάει από το Αίγιο και συνεχίζεται στην Εύβοια, στο Ξυλόκαστρο και τη Λαμία. Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο το συγκεκριμένο σήμα, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αλλά η έλλειψη αντισεισμικών μέτρων προστασίας από την πλευρά της πολιτείας.Πρέπει να επισπευσθούν τα προληπτικά μέτρα και οι προσεισμικοί έλεγχοι, ώστε να μην έχουμε κτίρια-φέρετρα, όπως έχουμε αυτή τη στιγμή». Ερωτηθείς ο κ. Χουλιάρας για τις τελευταίες ασθενείς σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας τονίζει: «Είναι κάτι που παρακολουθούμε με επιστημονικό ενδιαφέρον». «Η σεισμική διέγερση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στη Φθιώτιδα είναι φυσιολογική και δεν εμπνέει ανησυχία» τονίζει από την πλευρά του και ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.
ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου