Μια πολύ ωραία ανάρτηση απο τους Πολίτες Φωκίδας για το περιβάλλον και τον Πολιτισμό.
Mε πρωτοβουλία του Δημοτικού σχολείου της Ερατεινής και στα πλαίσια του προγράμματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: "Τα δελφίνια του Κορινθιακού", έγινε το πρωί της Δευτέρας παρουσίαση από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών "Πέλαγος", που ασχολείται από το 1995 με τη μελέτη και καταγραφή των δελφινιών του. Τα παιδιά είχαν ηδη φτιάξει ένα δικό τους φυλλάδιο που το μοιράζουν στην περιοχή τους.
Με τη βοήθεια μοναδικών εικόνων και ήχου οι μικροί μαθητές βούτηξαν στα νερά του Κορινθιακού σε ένα ταξίδι από τον καιρό που εκείνος ήταν λίμνη και άρχισε να γίνεται θάλασσα γνωρίζοντας τον πολιτισμό των δελφινιών του.
Ο Κορινθιακός, σύμφωνα με ... την υπεύθυνη του Ινστιτούτου, φιλοξενεί 4 είδη δελφινιών ενώ ένα μόνο είδος από αυτά, το ρινοδέλφινο, τρέφεται με ψάρια και έχει προκαλέσει την οργή των ψαράδων. Τα άλλα 3 του είδη (ζωνοδέλφινα, σταχτοδέλφινα και κοινό δελφίνι) σχηματίζουν ένα μεικτό κοπάδι το παγκοσμίως γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους μοναδικό στον κόσμο μεικτό κοπάδι δελφινιών του Κορινθιακού
"Η συμβίωση αυτή μπορεί να παραλληλιστεί με τη συγκρότηση μιας μικτής κοινωνίας ανθρώπων, γοριλών και χιμπατζήδων, όπου θα ζούσαμε ειρηνικά στις ίδιες πόλεις, στις ίδιες πολυκατοικίες, θα συμβιώναμε στο ίδιο διαμέρισμα, θα ψωνίζαμε από την ίδια λαϊκή..."
Το κοινό δελφίνι, παρά το όνομά του, είναι πλέον σπάνιο στη Μεσόγειο και εξαφανίζεται με ραγδαίους ρυθμούς. Στον Κορινθιακό υπάρχουν ακόμα πολύ λίγα, και ίσως να μην υπάρχουν για πολύ καιρό ακόμα. Τα σταχτοδέλφινα πάλι, ήταν μόλις δύο άτομα όταν παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά ενώ αν τα δει κάποιος καλό θα ήταν να το αναφέρει στα τηλ. που υπάρχουν στο έντυπο του σχολείου!"
Για να ακούσετε τα δελφίνια του Κορινθιακού
Δείτε επίσης : δελφίνια, προστατευόμενες περιοχές
Στη παρουσίαση πήρε μέρος και ο διευθυντής του ΚΠΕ Αμφισσας κ. Θεοχαρόπουλος που αναφέρθηκε στον ζωϊκό και φυτικό πλούτο του βιότοπου της Παραλιακής Ζώνης Ιτέας-
Ο σημαντικότερος στη χώρα μας βιότοπος της γαλατσίδας που τη βρίσκουμε πάνω στα ασβεστολιθικά βράχια στα Τροιζόνια και από τη Βίδαβη μέχρι την Ιτέα, η άρκευθος στα βουνά της Ερατεινής, το αρχαίο δάσος με χαρουπιές στο Γαλαξείδι είναι μόνο μερικά από τα μέχρι τώρα γνωστά είδη που φιλοξενούνται στη ζώνη αυτή που δεν έχει ακόμα μελετηθεί.
Στις 14 νησίδες της Φωκίδας υπάρχουν 450 είδη φυτών , μερικά από αυτά δεν τα βρίσκουμε στην στεριά. Σημαντικός ο βιότοπος στο ΝΔ τμήμα στα Τροιζόνια , όπου φύεται το quihorioum spinozum, είδος που υπάρχει και στο Αιγαίο.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος με απλό και κατανοητό τρόπο έδωσε στους μαθητές να καταλάβουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης (9Ο%)της στεριάς καταλήγει στη θάλασσα μέσω των Χειμάρων ,όπου πέφτουν τα απόβλητα των ελαιοτριβίων, φυτοφάρμακα. κα. Εκεί καταλήγουν και οι πλαστικές σακούλες.
Μια από αυτές που έχουν βρεθεί σε στομάχι εκβρασμένου δελφινιού έδειξε στους μαθητές η αντιπρόσωπος του Ινστιτούτου.Σημαντικό πρόβλημα για την κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού είναι και τα λύμματα , που σχεδόν ανεπεξέργαστα, πέφτουν στη θάλασσα και δημιουργούν το πρόβλημα του ευτροφισμού , δηλ. της έλλειψης οξυγόνου για τα ψάρια και τα φυτά της θάλασσας που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό, όπως κι εμείς.
Τέλος αναφέρθηκε ο κ. Θεοχαρόπουλος στο πρόβλημα της μακροχρόνιας εναπόθεσης των αποβλήτων του βωξίτη που καταλήγει από τα βουνά της Φωκίδας στο εργοστάσιο της Αλουμίνας, στον κόλπο της Αντίκυρας. Εξήγησε ότι μέσω των ριζών των φυκών περνάνε τα τοξικά που υπάρχουν στη λάσπη αυτή. Τα φύκη τα τρώνε οι γαρίδες.Τις γαρίδες τις τρώνε τα ψάρια που τα κατανωλώνουν τα δελφίνια και οι άνθρωποι (η γνωστή τροφική αλυσίδα). Τα τοξικά αυτά δηλητήρια κάνουν τα δελφίνια ευάλωτα σε αρρώστιες. Τα δελφίνια σαν μεγάλοι θηρευτές καθαρίζουν τη θάλασσα από τα άρρωστα και αδύναμα ψάρια και έτσι εξασφαλίζουν την υγεία των κοπαδιών.
Λιγοστεύοντας τα δελφίνια λιγοστεύουν και τα ψάρια, γιατί στους πληθυσμούς τους αυξάνονται αντίστοιχα και οι αρρώστιες που τα εξολοθρεύουν, ενώ ακόμα χειρότερης ποιότητας ψάρια φτάνουν στο πιάτο μας...
Μια πολύτιμη και ουσιαστική πρωτοβουλία που στήριξε ο κ. Ηρακλής Σαλαγιάννης, υπεύθυνος της Α΄βάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και που ελπίζουμε να επαναληφθεί και σε άλλα σχολεία της Φωκίδας αφού οι άνθρωποι του Ινστιτούτου δηλώνουν διαθέσιμοι(τηλ. 210 8960108). Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού της Ερατεινής είχαν την ευκαιρία που στερήθηκαν άλλες γενιές μαθητών να γνωρίσουν την μοναδικότητα, τον πλούτο και την αξία της θάλασσάς τους.
Σύλλογοι γονέων, φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να προάγουμε τη γνώση αυτή και να αναλάβουμε ατομική και συλλογική δράση για την προστασία αυτής της ομορφιάς πριν τα δελφίνια και τα άλλα πλάσματα του Κορινθιακού πάρουν τη θέση τους δίπλα στους εξαφανισμένους δεινόσαυρους.
Ο Κορινθιακός υποβαθμίζεται καθημερινά και με ραγδαίους ρυθμούς. Το μεγάλο του βάθος απλός κάνει το πρόβλημα της επιβίωσής του όχι εύκολα ορατό.
Πολίτες Φωκίδας για το περιβάλλον και τον Πολιτισμό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου