Κατατέθηκε από την εταιρεία S&B στην περιφέρεια η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ιτέα (Λαρνάκι) στα πλαίσια των ενεργειών για την εκ νέου αδειοδότηση των εγκαταστάσεων.
Η δημοτική κίνηση “ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ” με αίτηση της στην αρμόδια υπηρεσία παρέλαβε την μελέτη με σκοπό να καταθέσει ενστάσεις – παρατηρήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες. Παρακάτω σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το πολυσέλιδο έγγραφο που κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ολόκληρο το έγγραφο βρίσκεται στο ...
site της κίνησης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» www.politesstoproskinio.wordpress.com Επίσης στο ίδιο site υπάρχει και η ίδια η ΜΠΕ για όποιον θα ήθελε να ανατρέξει στο κείμενο της εταιρείας.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
από το έγγραφο
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ –ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Για τη ΜΠΕ των εγκαταστάσεων της S&B στην Ιτέα
Της Δημ. Κίνησης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»
Η ΜΠΕ που αφορά τις «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.» παρουσιάζει σε πάρα πολλά σημεία ελλείψεις, κενά, αντιφάσεις και παρερμηνεία δεδομένων με αποτέλεσμα να παρουσιάζει τελικά μια στρεβλωμένη πραγματικότητα σχετικά με την λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών και των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και τοπική κοινωνία.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Σελ. 9 της ΜΠΕ
Το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων που είναι και αυτό που δημιουργεί όλα τα προβλήματα είναι το εργοστάσιο επεξεργασίας και οι πολλαπλοί χώροι απόθεσης του βωξίτη. Αυτές οι εγκαταστάσεις προκαλούν την μέγιστη δυνατή βιομηχανική οπτική όχληση και αποτελούν το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα εγκαταστάσεων που καταστρέφουν οπτικά, και όχι μόνο, το τοπίο και το περιβάλλον ως τουριστικό πόρο.Τα τμήματα αυτά δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται σε αυτή την θέση.
Είναι ψευδές ότι η θέση αυτή βρίσκεται κοντά στις περιοχές εκμετάλλευσης. Η θέση αυτή βρίσκεται στο νότιο γεωγραφικό άκρο του Δελφικού Τοπίου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί επιπλέον και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO και βρίσκεται εντός ευρύτερης περιοχής NATURA 2000 και NATURA SPA.
Ένα από τα πολλά διαθέσιμα σημεία που είναι πολύ πιο κοντά στις περιοχές εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων είναι αυτό στην Βίνιανη. Το σημείο αυτό βρίσκεται πάνω από 6 χλμ βορειότερα της Άμφισσας, η οποία βρίσκεται επιπλέον 15 χλμ βόρεια των σημερινών εγκαταστάσεων. Βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στο Εθνικό οδικό δίκτυο και υπάρχουν εκεί και παλιές εγκαταστάσεις της ίδιας εταιρίας.
Η ανάγκη της δραστηριότητας της S&B στην παραλιακή ζώνη, μπορεί να καλυφθεί μόνο με μία σκάλα φόρτωσης (αντί δύο), με το οριζόντιο τμήμα της γέφυρας εγκιβωτισμένο (κλειστού τύπου) και κατακόρυφη φυσούνα μεταβλητού ύψους φόρτωσης όπως είναι παρόμοιες εγκαταστάσεις κοντά (και ποτέ δίπλα) σε κατοικημένες περιοχές σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Το υλικό θα φτάνει σε αυτή με επίσης εγκιβωτισμένο ταινιόδρομο (κλειστού τύπου), υπόγειο στο μεγαλύτερο μέρος του που θα διέρχεται κάτω από την Εθνική Οδό. Ο βωξίτης θα φτάνει στην περιοχή σε τελική μορφή προς φόρτωση οπότε δεν χρειάζονται πολλαπλοί χώροι για όλα τα στάδια επεξεργασίας.
Η μετεγκατάσταση του εργοστασίου και η κατασκευή σύγχρονης σκάλας φόρτωσης είναι υποχρεωτικά και αποτελούν την μόνη λύση.
Όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου προβλήματος σκόνης που αφορά άμεσα την υγεία χιλιάδων κατοίκων της Ιτέας θα σταματήσει να υφίσταται και θα επιτραπεί η τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη της περιοχής που έχει απαγορευτεί σε μεγάλο βαθμό επί δεκαετίες από τον βιομηχανικό χαρακτήρα του λιμανιού των Δελφών.
Τα πιο πάνω θα υλοποιηθούν σε χρονικό διάστημα που θα προκύψει από συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων και για το οποίο θα δοθούν και οι απαιτούμενες παρατάσεις ισχύος ΜΠΕ και αδειών λειτουργίας μετά από τις ανάλογες δεσμεύσεις.
Σελ.13 και 14
Παραγρ. 1.1.4.2 και 1.1.4.3.«Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και βιώσιμη ανάπτυξη» και «Περιβαλλοντική Πολιτική»
Ο σεβασμός στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, καταδεικνύεται από την επιλογή και την επιμονή της εταιρίας να αναπτύξει κατά παράβαση πολλών Νόμων αυτές τις αντι-τουριστικές εγκαταστάσεις στο πιο κεντρικό λειτουργικό σημείο του τουριστικού πεδίου της ευρύτερης περιοχής των Δελφών την ίδια εποχή που στην περιοχή αναπτυσσόταν ο τουρισμός, προκαλώντας την αναμενόμενη ανάσχεση και τελικά συρρίκνωση της δραστηριότητας αυτής.
Οι τουριστικές επαγγελματικές υποδομές είναι σήμερα σε όλη της περιοχή γύρω από τους Δελφούς λιγότερες από ότι το 1980.
Για τα έργα υποδομής είναι χαρακτηριστική η μόνιμη ασφαλτόστρωση νέων δρόμων και συντήρηση παλαιών που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται και φθείρονται από τα φορτηγά της εταιρίας για την μεταφορά βωξίτη, με χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας. Η διάνοιξη νέων δρόμων από την εταιρία αφορά κυρίως περιπτώσεις που εξυπηρετούν μόνο την εταιρία.
Χαρακτηριστικό της ευχέρειας με την οποία η εταιρία κάνει επενδύσεις για την βελτίωση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και σε κοινωνικές προσφορές σε έργα υποδομής και δρόμους, είναι το ότι σήμερα παρουσιάζει σαν πρόταση για την αντιμετώπιση της σκόνης στο Λαρνάκι την ασφαλτόστρωση των εσωτερικών δρόμων, έργο που δεν έχει εκτελέσει επί δεκαετίες παρά τις επίμονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες των κατοίκων για το πρόβλημα της σκόνης. Επίσης χαρακτηριστική είναι η παλαιότητα των εγκαταστάσεων του εργοστασίου και οι ανοιχτού τύπου ταινιόδρομοι και σκάλα φόρτωσης.
Κεφ. 2.4.2 «Πρόληψη – Αντιμετώπιση σκόνης».
Το πρόβλημα της σκόνης είναι τεράστιο. Μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών είναι αποκαλυπτική ως προς τη ρύπανση του βυθού της περιοχής του κόλπου της Ιτέας με σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις ραδιονουκλιδίων Ουρανίου 238U, ραδίου 226Ra και θορίου 232Th που περιέχονται στον βωξίτη, και κατ΄ επέκταση επίπεδα ειδικής ραδιενέργειας αρκετά υψηλά σε σχέση με το μέσο όρο των εδαφών της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως.
Η εισπνοή της σκόνης είναι δεδομένη, σοβαρά προβλήματα από την εισπνοή της σκόνης βωξίτη είναι επιστημονικά καταγεγραμμένα από άλλες περιοχές του πλανήτη πιο πολιτισμένες. Όλα τα πιο πάνω έχουν δημοσιευτεί σε τοπικές εφημερίδες και επιστημονικά έγκυρους ιστότοπους του διαδικτύου.
Η παρούσα μελέτη θα πρέπει να απορριφθεί και μόνο για το ότι αποκρύπτει το πρόβλημα, τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και φορέων τις περιοχής, συγκαλύπτοντας έτσι πιθανή μεγάλη ζημιά στην δημόσια υγεία αδιακρίτως ηλικίας.
Σελ. 32 Κεφ. 2.4.3 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΠΤΙΚΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ
Το τεράστιο πρόβλημα της σκόνης έχει εμποτίσει το σύνολο των εγκαταστάσεων του εδάφους και της χλωρίδας που επιβιώνει, με αποτέλεσμα το σύνολο της περιοχής των εγκαταστάσεων – σε μήκος 3km – να είναι κόκκινου χρώματος. Το γεγονός επιβεβαιώνεται ακόμα και από τις φωτογραφίες του Παραρτήματος III της ΜΠΕ.
Οι αναφορές για δένδρα και αναχώματα είναι παραπλανητικές και δεν προσφέρουν καμιά ουσιαστική κάλυψη. Το κρύψιμο που επιτυγχάνεται σε κάποια σημεία είναι μηδενικής συνεισφοράς σε σχέση με την οπτική όχληση που προκαλούν
Σελ.33, ΚΕΦ.3. Παρ. 3.2.ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ.
Και πάλι οι αναφορές της μελέτης είναι παραπλανητικές.
Η περίμετρος των εγκαταστάσεων (μισθωμένο τμήμα από Λιμενικό Ταμείο) βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 700 μέτρα, από το Νέο Σχέδιο Πόλης της Ιτέας και 770 μέτρα από τις εργατικές κατοικίες. Για την Νομιμότητα της Γεωγραφικής Θέσης σας παραπέμπουμε στην σχετική Νομοθεσία για αποστάσεις Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων από κατοικημένες περιοχές ανα κατηγορία όχλησης, που καθιστούν τις συγκεκριμένες εκτός νομιμότητας.
6) Σελ.34 στο ΚΕΦ.3.3.
ΖΟΕ ΔΕΛΦΩΝ
Το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων, των επιφανειών απόθεσης, των κτηρίων και των λοιπών κατασκευών, βρίσκεται στην Ζώνη Β΄ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ, όπου απαγορεύεται κάθε τέτοια χρήση και επιτρέπεται μόνο στα 20 στρέμματα 100 τ.μ. αποθήκη ή στάβλος.
Μέρος των εγκαταστάσεων βρίσκεται στην Ζώνη Δ΄ (η περιοχή πίσω από τα σφαγεία) όπου επιτρέπονται μόνο βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης.
Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι τουλάχιστον μέσης ή και υψηλής όχλησης ανάλογα των τμημάτων της.
Οι περιορισμοί από το ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ και η υποχρέωση λήψης γνωμοδοτικής απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, μέσω της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων, ισχύει για όλους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής από το 1985 τουλάχιστον και όχι από το 1991 που ελήφθη η απόφαση που αναφέρεται στη ΜΠΕ.
Δεν αναφέρει πουθενά ότι όλο το Δελφικό Τοπίο έχει χαρακτηριστεί επιπλέον και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς απο την UNESCO.
Όλη η περιοχή ανήκει στην NATURA 2000και στη NATURA SPA.
σελ.72 παρ. 4.2.3. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Η ανάγνωση των διαγραμμάτων 4.2.3-1 και 4.2.3-2 της ΜΠΕ έρχεται σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η μελέτη για την συνέχιση λειτουργίας των εγκαταστάσεων της S&B. Σε Άμφισσα και Ιτέα οι θέσεις εργασίας σε ορυχεία και λατομεία είναι το 2,5 με 3 % των θέσεων εργασίας ενώ ξενοδοχεία και εστιατόρια προσφέρουν περίπου το 12% των θέσεων εργασίας. Επιπλέον, τα ποσοστά των θέσεων εργασίας σε ορυχεία και λατομεία σε Δελφούς και Γαλαξίδι είναι μηδενικά ενώ αντίθετα τα ξενοδοχεία εστιατόρια προσφέρουν πολλαπλάσιο ποσοστό θέσεων εργασίας απ’ότι Ιτέα και η Άμφισσα. Οι ιδιωτικές υποδομές του τουρισμού σήμερα σε Άμφισσα, Δελφούς, Ιτέα είναι λιγότερες ή στάσιμες από το 1980 οπότε και κυριάρχησε στην Ιτέα η βιομηχανική θέα τον εγκαταστάσεων βωξίτη της S&B και άρχισε η συρρίκνωση του κλάδου στο σημερινό επίπεδο.
Η δραστηριότητα του τουρισμού δεν στηρίχτηκε καθόλου, με μηδενικό έργο ανάδειξης των παραλιών των Δελφών, ανάδειξης αρχαίου μονοπατιού ή άλλων παρόμοιων παρεμβάσεων νότια των Δελφών. Η δραστηριότητα του βωξίτη στηρίχτηκε πλήρως από την πολιτεία επί δεκαετίες με αθρόα έγκριση ΜΠΕ εξορύξεων και αδειών και πλήρη και υπεράνω του Νόμου ελευθερία κινήσεων στην περιοχή της Ιτέας χωρίς να προσφέρει τίποτα παραπάνω απ’ ότι πριν 20 χρόνια.
σελ. 88 έως 91. ΚΕΦ. 4.3 ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
και ΚΕΦ. 4.4 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης του βυθού με βωξίτη και ο έλεγχος για το αν εισέρχονται βαρέα μέταλλα στην τροφική αλυσίδα αντιμετωπίζεται ως μη υπάρχον από την S&B.
Είναι διαπιστωμένο και με επίσημες μελέτες ότι ο βυθός της περιοχής είναι στρωμένος με βωξίτη με στοιχεία που πιστοποιούν ότι αυτό οφείλεται στην δραστηριότητα της S&B.
είναι χαρακτηριστική η παντελής απουσία μετρήσεων από τους αρμόδιους εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας.
Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, από τους οποίους προκύπτει ότι η
συγκεκριμένη μελέτη:
• Δεν αποδίδει τη σημερινή πραγματικότητα, περιβαλλοντική και κοινωνική.
• Αγνοεί τις αντιρρήσεις-ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας
• Δε συνεισφέρει στην προστασία του προστατευόμενου από την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία, περιβάλλοντος και αδιαφορεί για την αειφορία του.
• Δε διασφαλίζει την προστασία της υγείας των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της καθώς και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
• Παραβλέπει τις διαφορετικές εναλλακτικές τάσεις και δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής,
ΖΗΤΑΜΕ
Να απορριφθεί η προκείμενη
ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου