Σελίδες

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΝΕΡΟ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ Κ.Ά. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ


 Αγαπητοί συμπολίτες σε συνέχεια των όσων κατά καιρούς έχουν γραφεί στην εφημερίδα ΤΟ  ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ  και των προσπαθειών που γίνονται εκ μέρους όλων των αιρετών της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου για το κόστος νερού και αποχέτευσης στην πόλη μας σας παραθέτω πίνακα στον οποίο φαίνεται το κόστος νερού και αποχέτευσης πόλεων του Δήμου Δελφών για ενδεικτική ετήσια οικιακή κατανάλωση 180 κυβικά νερού με ΦΠΑ....





ΠΟΛΕΙΣ               ΠΑΓΙΟ                ΠΑΓΙΟ        ΚΑΤ/ΣΗ  ΑΠΟΧ/ΣΗ ΕΠΙ       ΓΕΝΙΚΟ
                              ΝΕΡΟΥ              ΑΠ/ΣΗΣ        ΝΕΡΟΥ  ΚΑΤ/ΣΗΣ ΝΕΡΟΥ  ΣΥΝΟΛ0
ΑΜΦΙΣΣΑ               64,54                   56,97               42,68                      ----              164,19
ΓΑΛΑΞΙΔΙ              33,90                  123,00               64,42                 118,08             339,40
ΔΕΛΦΟΙ                  11,03                   79,95                  5,65                     2,16               98,79
ΔΕΣΦΙΝΑ                22,60                   36,90              159,10                     ----              218,60
ΙΤΕΑ                        50,85                   61,50                  9,04                     5,42             126,81
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Για την απεικόνιση του παραπάνω πίνακα  κι ύστερα από διασταύρωση των
στοιχείων , εκτός από τους Δελφούς , έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να προβαίνει σε συγκρίσεις.
 Οι ιδιαιτερότητες μεγάλες τόσο ως προς το διάστημα λογισμού των δαπανών όσο και ως προς
 τους συντελεστές επί των κυβικών κατανάλωσης. Για παράδειγμα στην Άμφισσα ο λογισμός κατανάλωσης νερού γίνεται ανά τετράμηνο με συντελεστή στα πρώτα 40 κυβικά 0 και στα επόμενα 0,87 , στο Γαλαξίδι ανά εξάμηνο με συντελεστή στα πρώτα 50 κυβικά 0,30 στα επόμενα 50 με 0,45 κ.ά, , στην Ιτέα ανά τρίμηνο με συντελεστή στα  30 κυβικά 0 στα 75 με 0,20 και στα 150  με 0,30 , στη Δεσφίνα από το πρώτο κυβικό με συντελεστή 0,88 , οι δε πληρωμές σε όλες τις πόλεις γίνονται επί ετησίας βάσεως εκτός από το Γαλαξίδι που γίνεται ανά εξάμηνο. Επίσης οι Δελφοί επειδή έχουν δικό τους νερό και εκτός του ελάχιστου κόστους έχουν και διαφορετικό τρόπο λογισμού του [ ανά κτήριο ] ,όπως και η Άμφισσα [ κατηγοριών βάσει τετραγωνικών κτηρίου ], η Ιτέα έχει και γεώτρηση και η Δεσφίνα δικά της αντλιοστάσια από το νερό του Μόρνου [ μεγάλο κόστος ] και οικονομική αποχέτευση .
            Σχετικά με την εξόφληση των λογαριασμών  αρχές του 2013 έχουν πληρωθεί τα πάγια του 2012 για νερό και αποχέτευση σε όλες τις πόλεις , όσον αφορά την κατανάλωση νερού και την αποχέτευση επί αυτής στην Άμφισσα έχει πληρωθεί και το πρώτο τετράμηνο του 2012 στο Γαλαξίδι και το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και στις λοιπές πόλεις το 2011 !!!
 Ο υπολογισμός για το κόστος της  αποχέτευσης επί της κατανάλωσης νερού στο Γαλαξίδι γίνεται  επί του 60% των κυβικών κατανάλωσης νερού  με ένα ευρώ το κυβικό κι έτσι αν λάβουμε υπόψη και το ΦΠΑ που είναι 10% πιο ακριβός από αυτόν για το νερό το συνολικό κόστος παγίου και  αποχέτευσης επί της κατανάλωσης νερού στο Γαλαξίδι είναι 140% πιο ακριβό από εκείνο που καταβάλλεται για το νερό.
       Από την παραπάνω παράθεση πλην των άλλων φαίνεται ότι αν και έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια με τη νέα διοίκηση του Δήμου η εξόφληση των λογαριασμών συνεχίζεται να γίνεται σαν να μην έχει γίνει ενοποίηση των Καποδιστριακών Δήμων.
 Και το ερώτημα είναι αν η πρώτη Καλλικρατική Διοίκηση του Δήμου Δελφών ήταν ανέτοιμη από της ανάληψης των καθηκόντων της για την επίλυση του θέματος αυτού  και συγχρόνως ανίκανη αφού συνεχίζει να μην το επιλύει  ή μπορεί αλλά δε θέλει .
Δύσκολη απόφαση αλλά απαιτείται πολιτική βούληση ώστε να πάψουν να ισχύουν οι υπάρχουσες  ακρότητες  ,  καθώς και να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν προσέγγιση του λογισμού τόσο των παγίων όσο και των συντελεστών επί του ποσοστού των κυβικών κατανάλωσης νερού και η  ισότητα στο κόστος αποχέτευσης επί της κατανάλωσης νερού .
Αυτονόητο είναι ότι ο λογισμός του κόστους νερού και αποχέτευσης πρέπει να γίνεται προς όλους τους δημότες για το ίδιο χρονικό διάστημα και η απαίτηση εξόφλησης να φέρει την ίδια ημερομηνία .

Η ίδρυση των Καλλικρατικών Δήμων απέβλεπε στην εξοικονόμηση κόστους όχι μόνο από τον περιορισμό των Καποδιστριακών Δήμων αλλά και κυρίως από τη μείωση του λειτουργικού κόστους ,  την καλλίτερη οργάνωση με στόχο την επίλυση βασικά των τοπικών κυρίως προβλημάτων , την άρση των τυχόν αδικιών που υπήρχαν , την ομαδοποίηση μελετών για έργα και τη δημιουργία περιβάλλοντος ισονομίας και ισοτιμίας.
Υπενθυμίζω ότι το οικονομικό όφελος από την ενοποίηση των Καποδιστριακών Δήμων σχετικά με το νερό την καθαριότητα και την αποχέτευση είναι μεγάλο και ειδικά αυτό που προέκυψε από το Γαλαξίδι υπερβολικά υψηλό.
Μέτρα που θα άρουν τις ανισότητες και θα δώσουν απάντηση στο ερώτημα ύπαρξης του περί δικαίου αισθήματος των πολιτών θα παρθούν ποτέ ή θα συνεχίζεται ο ίδιος παλιός τρόπος άσκησης της δημόσιας διοίκησης  ;   
Οι δημότες έχουν δείξει αφάνταστη υπομονή έναντι της συμπεριφοράς των διοικούντων το Δήμο Δελφών.  Έως πότε όμως  ;
Στο Γαλαξίδι ήδη έγινε κίνηση πολιτών ενάντια στα άδικα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης με πρώτη ενέργεια τη συγκέντρωση  και ενημέρωση των πολιτών στο Παρθεναγωγείο στις 19 Μαίου παρουσία της Αντιδημάρχου κ. Μ.Τασίου – Γουργουρή , του Δημοτικού Συμβούλου κ. Δ.Κουτουνιά και του Προέδρου και των μελών της Τοπικής Κοινότητας Γαλαξιδίου κ.κ.Νάκου , Σπ.Μπαρλιακού και Σ.Μαρκεζίνη. Εκ μέρους της κίνησης μίλησε ο κ. Ν. Σταντζούρης . Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Στ. Μαντζώρος ο οποίος αν και αναρμόδιος δήλωσε ότι η παρουσία του οφείλεται στην καλή θέλησή του και την αγάπη του για το Γαλαξίδι.
Το αποτέλεσμα της ενημέρωσης από τον κ. Αντιδήμαρχο με παρουσίαση οικονομικών στοιχείων και των συνεχών ερωτημάτων και προβληματισμών που υπέβαλαν πολλοί δημότες επί διαφόρων θεμάτων
  [αποχέτευσης , φρεατίων , εσόδων από τη ρίψη λυμάτων από τις φυλακές κ.ά. ] όσον αφορά το νερό και την αποχέτευση είναι ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει το θέμα καθαρά λογιστικά ,τόσα έσοδα τόσα έξοδα και το Γαλαξίδι είναι ελλειμματικό αν και οι δαπάνες για το συντηρητή του βιολογικού καθαρισμού μειώθηκαν από 120.000,00 σε 60.000,00 ευρώ χωρίς όμως να δοθεί απάντηση στο ερώτημα για το  ποσό των 80.000,00 ευρώ που είναι το ετήσιο κόστος για τα λύματα των φυλακών   
Επίσης το θέμα θα έρθει σύντομα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο .
Συνεχίζει λοιπόν ο Δήμος να βλέπει τις  Δημοτικές Ενότητες  σαν Καποδιστριακούς Δήμους  και δεν το επιλύει σαν ενιαίος Δήμος με ισονομία και ισοτιμία των δημοτών του λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες ιδιαιτερότητες .   
Αγαπητοί συμπολίτες δυστυχώς ο Δήμος θα συζητήσει ένα τόσο σοβαρό θέμα μετά από δυόμιση χρόνια ανάληψης των καθηκόντων του. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων και κυρίως των πολιτών εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου .
 Η εξουσία από όπου κι αν βρίσκεται είναι υποχρεωμένη να ενδιαφέρεται και να ενημερώνει τον πολίτη για τα διάφορα θέματα που τον απασχολούν πόσο μάλλον όταν ο πολίτης  υποβάλει  στην τοπική αυτό-διοίκηση έγγραφο αίτημα - όπως έχω κάνει από τις 19 Απριλίου 2012 προς την Αντιδήμαρχο κ. Τασίου  Γουργουρή με κοινοποίηση στον Αντιδήμαρχο κ. Στ. Μαντζώρο και τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου για λήψη στοιχείων όσον αφορά τις δαπάνες ύδρευσης , καθαριότητας και αποχέτευσης του 2012 της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου χωρίς να έχω πάρει απάντηση !!!  -
Ελπίζω μέχρι την ημερομηνία συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο να έχω πάρει τα στοιχεία που χρειάζομαι , όπως και η κίνηση των πολιτών σε αίτημα που υπέβαλε προς το Δήμο Δελφών για το ισχύον κόστος στα πάγια και στην κατανάλωση νερού και αποχέτευσης των πόλεων που αναφέρονται παραπάνω .Σημειώνω ότι για τη δεύτερη περίπτωση η κεντρική υπηρεσία του Δήμου θα απευθυνθεί στις Δημοτικές Ενότητες για λήψη των στοιχείων !!!
Είμαι βέβαιος ότι θα προσέξατε στους τελευταίους λογαριασμού σας ένα επί πλέον χαράτσι που πρόσθεσε ο Δήμος σε υλοποίηση του κανονισμού νερού και αποχέτευσης που εγκρίθηκε από το Δημο-τικό Συμβούλιο το Μάιο του 2012 και αφορά τη συντήρηση των υδρομετρητών [άρθρο 16 παραγρ.δ ].
Ύστερα από μελέτη του κανονισμού διαπιστώνεται ότι το άρθρο αυτό , που αναφέρεται στον καθορισμό εγγύησης συντήρησης υδρομέτρων έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 7 παράγρ.6 όπου ο καταναλωτής έχει όλη την ευθύνη για το υδρόμετρό του καθώς και για τον εξωτερικό χώρο του φρεατίου που σε περίπτωση επικάλυψής του από διάφορα υλικά και μη απομάκρυνσής τους από τον υπόχρεο , ο Δήμος προβαίνει σε όλες τις ενέργειες με χρέωση του υπαιτίου.
Ποιος ο λόγος λοιπόν χρέωσης του πολίτη με έξοδα εγγύησης συντήρησης του υδρομέτρου  όταν μάλιστα λόγω του ελάχιστου κόστους προμήθειάς του θεωρείται αναλώσιμο υλικό ;
Επίσης στον κανονισμό ενώ λεπτομερώς αναφέρονται τα ποσά για παράβολα που απαιτούνται για διάφορες εργασίες εκ μέρους του Δήμου καθώς και τα ποσά των προστίμων που επιβάλλονται  στους παραβάτες επιμελώς δεν αναγράφονται τα τέλη και το κόστος νερού που όπως αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγρ.6 τα τέλη  που καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να είναι διαφορετικά ανά Δημοτική –Τοπική Κοινότητα ή Οικισμό.
Κλείνοντας επισημαίνω ότι ο κανονισμός ενώ πολύ σωστά προβλέπει τα των παραβατών , στην περίπτωση όμως διακοπής παροχής της ύδρευσης , άρθρο 13 παράγρ.4 , λόγω έργων από το Δήμο για επισκευές , αντικατάσταση αγωγών κ.ά. παραβλέποντας διατάξεις του Αστικού Κώδικα αναφέρει ότι ο καταναλωτής δεν έχει κανένα δικαίωμα για αποζημίωσή του για οποιοδήποτε λόγο ή βλάβη που μπορεί αυτός να επικαλεσθεί λόγω της διακοπής λες και ο Δήμος  δεν είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τους πολίτες για τη διακοπή της παροχής ύδρευσης λόγω εκτέλεσης προγραμματισμένων έργων.
          Στην επισήμανση του κ Αντιδημάρχου ότι τα χωριά έχουν υψηλό κόστος νερού λόγω χρήσεως αντλιών υπενθυμίζω ότι λόγω προβλημάτων μη συνεχούς τροφοδοσίας με νερό και των διαρκών βλαβών στα εντός των οικισμών δίκτυα , κατά την επαναφορά του νερού ο εγκλωβισμένος αέρας όχι μόνο προξενεί νέες βλάβες αλλά σε πολλές περιοχές των Κοινοτήτων στο άνοιγμα των βρυσών εξάγεται πεπιεσμένος αέρας και οι υδρομετρητές γράφουν κατανάλωση νερού και ο Δήμος απαιτεί την πληρωμή τους !!! χωρίς να υπεισέλθω σε περιπτώσεις κατά τις οποίες σε υλοποίηση υποσχέσεων περί συνεχούς τροφοδοσίας τα νερά έτρεχαν ποτάμι είτε από τη δεξαμενή [ υπερχείληση]είτε από τα φρεάτια
 Επίσης τα χωριά ήταν οι στυλοβάτες τις οικονομίας της χώρας και το αποτέλεσμα της απομάκρυν-σης του πληθυσμού τους ήταν και είναι από τα βασικά μειονεκτήματα για το λόγο αυτό εναγωνίως αναζητείται σήμερα η επιστροφή του κόσμου στην επαρχία για την άμεση ανασύσταση της πρωτογενούς παραγωγής .
 Και για την περίπτωση αυτή ,αν και ο νομός μας είναι κυρίως ορεινός , υπάρχουν υλοποιήσιμες προτάσεις .
Πιστεύω ότι η παραπάνω παράθεση στοιχείων και γεγονότων είναι αντικειμενική , θα βοηθήσει να βγάλετε τα συμπεράσματά σας και θα δώσει τη δυνατότητα στους αρμοδίους να βρουν μία λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
                                                                                                            Γαλαξίδι 9 Ιουνίου 2013
                                                                                                            Ευστάθιος Μαρματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου