Σελίδες

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ελεγε την αλήθεια ότι η ΕΛΜΙΝ λειτουργουσε παράνομα αλλά καταδικάστηκε για δυσφήμιση γιατί… δεν σιωπούσε η Πρόεδρος του ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ! (video)

DSC00029
Εκδικάστηκε σήμερα 15 Απριλίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας  η προσφυγή της ΕΛΜΙΝ  για συκοφαντική δυσφήμιση  κατά της κ.  Πολυξένης Ράγκου,  Πρόεδρου του «Ομίλου Φίλων του Δάσους» και Πανεπιστημιακού στο τμήμα Δασοπονίας του Παν/μίου Θεσσαλονίκης.   
Η Πρόεδρος του ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ οδηγήθηκε στα δικαστήρια με την κατηγορία ότι σε συνεντεύξεις της σε τοπικά μέσα ενημέρωσης δυσφυμούσε την ΕΛΜΙΝ, λέγοντας ότι η εν λόγω εταιρεία λειτουργεί παράνομα...
, δηλαδή χωρίς να έχει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια έγκρισης επέμβασης στη δασική περιοχή του «Κοκκινόβραχου». Επίσης, εκφράζοντας την άποψη ότι η εταιρεία   εκβίαζε τους εργαζόμενους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους  αν η Δασική Υπηρεσία δεν χορηγήσει άδεια εξόρυξης στη θέση  «Κοκκινόβραχος».
Σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας  η κ. Ράγκου κρίθηκε αθώα και απηλλάγη από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης κατ’ εξακολούθηση για τις δηλώσεις της ότι η εταιρεία λειτουργεί παράνομα.  Το Δικαστήριο όμως έκρινε ότι έχει τελεστεί άπαξ το αδίκημα της δυσφήμισης της εταιρείας για τις δηλώσεις της Προέδρου του ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ για εκβιασμό της εταιρείας προς τους εργαζόμενους και της επέβαλε την εφέσιμη ποινή της    4μηνης φυλάκισης.
 Η κατηγορία της δυσφήμισης για παράνομη εξόρυξη κατέρρευσε από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα των Δημοσίων  Υπηρεσιών που προσκομίστηκαν  τα οποία απόδειξαν ότι η κ. Ράγκου έλεγε την αλήθεια, ότι δηλαδή η ΕΛΜΙΝ λειτουργούσε χωρίς τις νόμιμες άδειες κάνοντας εξορύξεις στη θεση «Κοκκινόβραχος» που είναι εντός του Εθνικού Δρυμού Οίτης. Επιπλέον, η κ. Ράγκου είχε εύλογη υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες για τον κινδύνους από τη συνέχιση μιας παράνομης δραστηριότητας τόσο  σαν επιστήμονας όσο  και σαν Πρόεδρος του ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ που σύμφωνα με το καταστατικό του υπερασπίζεται το περιβάλλον και έμπρακτα αγωνίζεται εδώ και χρόνια ενάντια στα ιδιωτικά συμφέροντα που  θέλουν να μετατρέψουν τον Εθνικό Δρυμό Οίτης σε ένα απέραντο μεταλλείο εξόρυξης βωξίτη. Για το θέμα της παράνομης εξόρυξης από την ΕΛΜΙΝ υπάρχουν μάλιστα  και καταδικαστικές αποφάσεις  των Πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων εναντίον της εταιρείας που δικαίωσαν τις Δασικές  Υπηρεσίες και έκριναν ότι είναι υποχρεωτική η άδεια  για εξορύξεις σε δασική περιοχή.
 Η καταδίκη της κ. Ράγκου  για άπαξ δυσφήμιση της εταιρείας,   επειδή σε συνέντευξη της  εξέφρασε την άποψη ότι η εταιρεία εκβιάζει τους εργαζόμενους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους αν δεν δοθεί άδεια εξόρυξης από τη Δασική Υπηρεσία στη θέση ΄Κοκκινόβραχος, έγινε δεκτή με αισθήματα αγανάκτησης από τα μέλη του «Ομίλου Φίλων του Δάσους», εκπροσώπους φορέων  και πολίτες που από νωρίς βρέθηκαν  στα Δικαστήρια Λαμίας για να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στην διωκόμενη Πρόεδρο του ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ. «Δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιείται  η έκφραση γνώμης και οι αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος», έλεγαν θεωρώντας ότι η απόφαση λειτουργεί εκφοβιστικά  απέναντι σε όσους συμμετέχουν σε κινήματα και αντιστέκονται σε παράνομα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Όπως αναφέρθηκε στη δίκη, η δήλωση της κ. Ράγκου έγινε με αφορμή την κατάληψη της Δασικής Υπηρεσίας Λαμίας από εργαζόμενους της  εταιρείας, οι οποίοι απαιτούσαν  από μια δημόσια Υπηρεσία να χορηγήσει παράνομη άδεια εξόρυξης στην εταιρεία. Όπως οι ίδιοι εργαζόμενοι έλεγαν και είχαν δημοσιεύσει στο διαδίκτυο,  αν δεν δίνονταν η άδεια εξόρυξης για τη θέση  “Κοκκινόβραχος’, η εταιρεία θα σταματούσε τη λειτουργία της  και στα άλλα σημεία εξόρυξης και θα απολύονταν όλοι.  Μάλιστα όπως κατέθεσε ο πρώην Δασάρχης Λαμίας  και μάρτυρας υπεράσπισης, η εταιρεία λειτουργούσε  για χρόνια χωρίς νόμιμη άδεια και  ο ίδιος  είχε φτάσει σε σημείο να «έρθει στα χέρια» με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, μην αντέχοντας τις αφόρητες πιέσεις που ασκούσε πάνω του για έκδοση άδειας κατά παράβαση του νόμου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης Φώτης Μαυρίκας, στην αγόρευση του τόνισε ότι  η δήλωση της κ. Ράγκου για «εκβιασμό» ακόμη κι αν δεν  ήταν η κατάλληλη έκφραση  δεν περιείχε δόλο. Γιατί  ήταν εύλογο να συμπεράνει κανείς ότι οι εργαζόμενοι διατελούσαν σε «διατεταγμένη υπηρεσία»  και  έκαναν την κατάληψη κάτω από το φόβο της απώλειας των θέσεων εργασίας τους. Ο κ. Μαυρίκας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κ. Ράγκου θα δικαιωθεί στο Εφετείο και από αυτή την κατηγορία.  Κάνοντας  μάλιστα χρήση μιας δήλωσης της Εισαγγελέως του Παρισιού, υπερασπίστηκε το δικαίωμα έκφρασης άποψης τονίζοντας: «Διαπλοκή δεν είναι μόνο μεταξύ εταιρειών και πολιτικών προσώπων της εξουσίας. Ευθύνες έχει και αυτός που σιωπά». Και η κ. Ράγκου με τους αγώνες  και τις θέσεις της « εξέφραζε τη συλλογικότητα της ευθύνης της περιοχής μας «.
Δήλωση του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Φώτη Μαυρίκα για την απόφαση

Δήλωση της εκπροσώπου της δημοτικής Κίνησης ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ Μαρίας Αντωνίου
http://www.altpressfthiotida.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου