Σελίδες

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Αντίθετοι οι Καστελλιώτες στην επιφανειακή εξόρυξη δίπλα στο χωριό τους.

Οι κάτοικοι των Καστελλίων Φωκίδας υπερασπίζουν το χωριό τους. (φωτογραφίες και βίντεο)



 Χτες πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των κατοίκων των Καστελλίων ύστερα από πρόσκληση και ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου με θέμα τις νέες επιφανειακές εξορύξεις δίπλα στο χωριό που ζήτησε η εταιρεία S&B.
Η εταιρεία ξέχασε πολύ γρήγορα τα λόγια του Διευθυντή της Σανούδου το 2010 ότι η τότε ζητούμενη επιφανειακή εξόρυξη στο Λιδορίκι στην θέση Βλαχοθανάση 7 θα ήταν η τελευταία επιφανειακή και συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση πλέον να συμπεριφέρεται με πιο επιθετικό τρόπο απέναντι στην περιοχή και τα συμφέροντα των κατοίκων.
Ο λόγος είναι ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ έχει ανάψει το πράσινο φως για ...

ληστρικές επεμβάσεις στο περιβάλλον και μεγαλύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας μιας και είναι αυτή που δίνει τις τελικές άδειες εξορύξεων μην λογαριάζοντας όπως φαίνεται και από τα γεγονότα της Χαλκιδικής την γνώμη των κατοίκων.
Το σκηνικό της συνέλευσης ήταν το γνωστό όπως και σε άλλες συνεδριάσεις τοπικών ή δημοτικών συμβουλίων. Η εταιρεία είχε επιστρατεύσει δεκάδες εργαζόμενους της από διάφορες περιοχές που εμφανίστηκαν στα Καστέλλια με αμάξια της S&B αλλά και ιδιωτικά, όλοι με τις στολές τους για να πιέσουν να δημιουργήσουν εχθρικό κλίμα σε όσους είναι ενάντια στις αιτήσεις της εταιρίας και να επιβάλουν στην συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας τις αποφάσεις που είναι πιο συμφέρουσες οικονομικά στους ιδιοκτήτες της εταιρείας .
Φτάσαμε λοιπόν ξανά στην φεουδαρχία, όπου οι εργαζόμενοι έχουν μετατραπεί σε δουλοπάροικους και αποτελούν τον ιδιωτικό στρατό του φεουδάρχη. Οι εργαζόμενοι που σε λίγο θα εργάζονται χωρίς συλλογικές συμβάσεις καλούνται να πιέσουν τους συντοπίτες τους να δεχθούν την καταστροφή του τόπου τους για ένα μεροκάματο που θα αντικατασταθεί με το φτηνό ευκαιριακό μεροκάματο που έχει επιβάλει η τρικομματική μνημονική κυβέρνηση, αν και όταν πάψουν οι τοπικές αντιδράσεις και δεν χρειάζεται με κάποιο τρόπο η εταιρία να εξαγοράζει τους ντόπιους.
Οι κάτοικοι των Καστελλίων βλέποντας αυτήν την κατάσταση με τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους, της S&Β έκλεισαν την πόρτα και επέτρεψαν την είσοδο στον χώρο της συνεδρίασης μόνο στους κατοίκους του χωριού.
Τα πράγματα όμως δεν είχαν τελειώσει εκεί, ο Αντιδήμαρχος Μανανάς θέλοντας να καθυστερήσει ή και να αναβάλει τις αποφάσεις που δεν θα ήταν ευνοϊκές για την εταιρία, αντί για συνέλευση για το θέμα των μεταλλείων και της εξόρυξης  έβαλε ζήτημα να γίνει Καλλικρατική συνέλευση προτάσσοντας άλλα θέματα πρώτα, όπως ο νεροφόρος του χωριού κλπ. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων που απαίτησαν και επέβαλαν να συζητηθεί πρώτο θέμα αυτό που αφορά την εξόρυξη στην θέση ¨Αλεφάντω¨, πάνω από το χωριό, παρά τις αντιδράσεις λίγων εργαζομένων μέσα στην αίθουσα που γρήγορα απομονώθηκαν από την πλειοψηφία.
Ο Αντιδήμαρχος βλέποντας το κλίμα που υπήρχε μέσα στους κατοίκους που αντιδρούσαν στην εισβολή των εργαζομένων της εταιρείας, έβαλε ζήτημα να αποχωρήσουν όλοι  όσοι δεν ήταν από το χωρίο,(εκτός από τον ίδιο) ζήτησε να αποχωρήσουν ακόμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δελφών Τάκης Μέγκος (Πολίτες στο Προσκήνιο) Γιώργος Ιωσηφίδης (Λαική Συσπείρωση) και ο Βουλευτής Κυριακάκης του ΣΥΡΙΖΑ που παρίστατο στην συνέλευση. Παρόντες ήταν επίσης ο Στέφανος Σταμμέλος από τους Οικολόγους Πράσινους Φθιώτιδας και αρκετά μέλη του Αυτοδιοικητικού κινήματος από Φωκίδα και Φθιώτιδα που πήγαν για συμπαράσταση  στους κατοίκους μιας και  είχαν ενημερωθεί  για την αντισυγκέντρωση της εταιρίας.
Οι εκπρόσωποι της Λαικής Συσπείρωσης , των Πολιτών στο Προσκήνιο και του Αυτοδιοικητικού κινήματος παρόλο που όπως δήλωσαν ήρθαν στην συνέλευση για να ενημερωθούν απευθείας για το θέμα και δεν συμφωνούν με την προσπάθεια εκδίωξής τους, αποχώρησαν από την αίθουσα για να συνεχιστεί η συνέλευση χωρίς να δημιουργούνται καθυστερήσεις έτσι ώστε να παρθεί απόφαση από πλευράς των κατοίκων.
Στην συνέχεια ο Αντιδήμαρχος κατέβηκε κάτω στο προαύλιο και έδιωξε τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους της εταιρείας  και η συνέλευση συνεχίστηκε κανονικά όπου πάρθηκε απόφαση από τους κατοίκους να γνωμοδοτήσουν αρνητικά στην νέα εξόρυξη.
Ο Αγώνας των κατοίκων δεν έχει τελειώσει με αυτήν την απόφαση, αλλά έχει δημιουργηθεί μια νέα βάση συναίνεσης στην τοπική κοινωνία που πλέον δημιουργεί ένα  διαφορετικό σκηνικό στην Φωκίδα.
Σε αυτές τις νέες απαιτήσεις πρέπει να ανταποκριθεί το Αυτοδιοικητικό Κίνημα που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι σήμερα μετά τον θάνατο του Περιφερειακού του Σύμβουλου Κώστα Κουρκούτη.
Οι αντιστάσεις της κοινωνίας πρέπει να ενωθούν και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι.
Αποστόλης Τσιάμης Φωκίδα



Αποφασισμένοι να αποτρέψουν την S&B να μετατρέψει την περιοχή σε κρανίου τόπο :Οργή και αγωνιστικότητα στα Καστέλλια


Ημερομηνία δημοσίευσης :09/03/2013

Την οργή ενάντια στον εκπρόσωπο της S&B  Γιάννη Σανούδο  μαζί με την κάθετη και ξεκάθαρη αντίθεση τους  στη σχεδιαζόμενη επιφανειακή εξόρυξη  στη θέση «Αλεφάντω», που βρίσκεται κυριολεκτικά  σε λόφο ακριβώς πάνω από το χωριό εξέφρασε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των Καστελλίων που βρέθηκαν στην ανοιχτή συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου που έγινε προχτές Τετάρτη στο κοινοτικό κατάστημα.
Οι κάτοικοι των Καστελλίων ουσιαστικά  «πρόγκηξαν» τους εκπροσώπους της εταιρίας ως αναξιόπιστους ,  οι οποίοι τους είχαν επισκεφτεί με σκοπό να τους πείσουν…… ότι η εξόρυξη που βρίσκεται  στα 350 μέτρα από το πλησιέστερο σπίτι του χωριού ( σσ η εξόρυξη είναι σχεδιασμένη  να γίνει στην κορυφή του λόφου και στην πλαγιά ακριβώς από κάτω είναι σπίτια που κινδυνεύουν)  όχι μόνο δεν θα τους βλάψει αλλά θα είναι και προς το συμφέρον τους, αν είναι δυνατόν!!!!!.
Η  εξόρυξη,   η οποία έχει πάρει την έγκριση της πολιτείας με ΚΥΑ του ΥΠΕΚΑ –ΥΓ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ από το 2010  , αν τελικά πραγματοποιηθεί θα απλωθεί σε έκταση δέκα συνολικά στρεμμάτων μετατρέποντας την περιοχή - η οποία πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει οπτική επαφή από το χωριό-  σε κρανίου τόπο , θυμίζοντας «τα στολίδια του πεθαμένου» όπως εύστοχα παρατήρησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Δελφών Γιώργος Ιωσηφίδης που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.
Κατά της εξόρυξης έχει ταχτεί  και το Τοπικό Συμβούλιο με την από 19 Φεβρουαρίου 2013 απόφασή του (αύξοντα αριθμός απόφασης 11/2013) ενώ την οριστική απόφαση θα την πάρουν στη Γενική Συνέλευση των κατοίκων το προσεχές Σάββατο 9 Μαρτίου στις 17:00 μμ στο προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου.
Σοβαρές αιχμές και υπονοούμενα για το ρόλο της Διεύθυνσης Δασών Φωκίδας άφησε ο τοπικός σύμβουλος
Παναγιώτης Μακρής αναρωτώμενος «πως είναι δυνατόν να δίνεται άδεια όταν υπάρχει το ΦΕΚ 29/12/79 «περί Δασών»,
άρθρο 4 –παράγραφος β που αναφέρει ότι δεν δίνεται άδεια
για αποψίλωση  προστατευτικών δασών υπερκείμενα χωριών και σε απόσταση 500μ».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της S&B  Γιάννης   Σανούδος   πρότεινε στους κατοίκους ανοιχτό διάλογο για όλα τα θέματα , σημείωσε ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στο χωριό από την εξόρυξη  και υποσχέθηκε ότι πέραν της συγκεκριμένης δεν θα επιδιωχτεί να γίνει  άλλη επιφανειακή στην περιοχή.
Στη συγκέντρωση το παρών έδωσε και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανανάς που διεύθυνε τη συζήτηση χωρίς ωστόσο να καταθέσει άποψη για το φλέγον ζήτημα επιφυλασσόμενος να την καταθέσει απευθείας στη Γενική Συνέλευση το ερχόμενο Σάββατο
Οι θέσεις της S&B
Τη συνεδρίαση άνοιξε ουσιαστικά ο διευθυντής Φωκίδας της S&B  Γιάννης  Σανούδος  ο οποίος προσπάθησε, ανεπιτυχώς όμως,  να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με τους κατοίκους του χωριού σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψει το πολύ βεβαρημένο για την εταιρία κλίμα.
«Εγώ κάνω τη δουλειά μου. Εσείς θέλετε να προστατέψετε το χωριό σας και η μοίρα το έφερε να αντιπαρατεθούμε.» θα πει   στην αρχή της τοποθέτησης του , η οποία θα διακοπεί   άπειρες φορές από κατοίκους της περιοχής  οι οποίοι  χαρακτήριζαν  την S&B  ως αναξιόπιστη  επειδή και στο παρελθόν τους είχε γελάσει , όπως στην περίπτωση της εξόρυξης στον Αϊ Βασίλη που ενώ υποσχέθηκε εξόρυξη σε μόλις 3 στρέμματα   στο τέλος  κατέληξε με ολική καταστροφή  της περιοχής.
Στη συνέχεια και εν μέσω συνεχών αντιπαραθέσεων με τους κατοίκους ο κος Σανούδος θα «καταθέσει» την πρόταση του η οποία στηρίζεται σε τρεις άξονες:
1.Να ξεκινήσει  επικοινωνία με τους κατοίκους. «Να μην λειτουργεί σπασμένο τηλέφωνο. Ελπίζω να μην θέλει  κανένας
να γίνουμε όπως στη Χαλκιδική. Η εταιρία βρίσκεται στην περιοχή κοντά στα 70 χρόνια και θέλουμε, έστω και τώρα, το διάλογο» θα πει χαρακτηριστικά
2.Να συστήσουν οι κάτοικοι του χωριού αντιπροσωπία για να συζητήσουν  μαζί του όλα τα θέματα που τους απασχολούν, ακόμη και αν σε κάποια υπάρχουν αντίθετες ή συγκρουόμενες απόψεις.
«Ορισμένες φορές εμείς στην εταιρία νομίζουμε ότι κάνουμε το σωστό και εφησυχάζουμε , όπως στην περίπτωση του Αϊ Βασίλη που θεωρήσαμε ότι κάναμε το καλύτερο δυνατόν ενώ εσείς μαθαίνω ότι έχετε παράπονα. Στείλτε μας την αντιπροσωπία σας να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για αυτό και για όλα τα άλλα θέματα» θα πει χαρακτηριστικά.
3. Αφού διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι η εν λόγο εξόρυξη δεν έχει οπτική επαφή, δείχνοντας τους και χάρτες, με το χωριό τους υποσχέθηκε ότι η εξόρυξη θα γίνει αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή των δέκα στρεμμάτων και δεν θα επεκταθεί
Ο διάλογος Σανούδου-κατοίκων

Στο σημείο αυτό ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής , σε μια ύστατη επίδειξη καλής θέλησης, πρότειναν στον κο Σανούδο να δεσμευτεί εγγράφως και με συμφωνητικό η εταιρία ότι θα παραμείνει μόνο σε αυτήν την εξόρυξη και δεν θα επεκταθεί όπως στην περίπτωση του Αι Βασίλη  για να λάβουν την έμμεση αλλά σαφέστατη αρνητική απάντηση του
«Δεν μπορούμε να σας το διαβεβαιώσουμε εγγράφως γιατί ο ορυκτός πλούτος είναι Δημόσιος και απλά η εταιρία μας έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον . Εγώ πάντως σας ορκίζομαι και σας δίνω το λόγο μου ότι αυτό που θα συμφωνήσουμε θα τηρηθεί» θα πει ο κος Σανούδος και θα προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση της πλειοψηφίας των κατοίκων  οι οποίοι του τόνισαν ότι και αυτός είναι ένας υπάλληλος του Κυριακόπουλου, έστω και διευθυντής,  και ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να απολυθεί ή να μετατεθεί και τότε οι υποσχέσεις θα μείνουν έωλες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό των προσπαθειών του κου Σανούδου ήταν η πονηρή επισήμανση του ότι ήδη υπάρχουν 1.500. 000 άνεργοι στη χώρα,  αφήνοντας  άναυδο το κοινό αφού η πλειοψηφία το εξέλαβε ως έμμεση απειλή απολύσεων στην περίπτωση που δεν τους γίνει το χατίρι.
Ειδικά δε όταν η ερώτηση έγινε πολύ συγκεκριμένη από το συντάκτη της «ΩτΦ» ο κος Σανούδος άφησε ουσιαστικά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφού από τη μια απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις στην περίπτωση που χάσει τη Συνέλευση αλλά από τη άλλη συνέδεσε τις απολύσεις και τη μείωση του λειτουργικού κόστους (βλέπε μειώσεις μισθών)  με τη γενικότερη κατάσταση της εταιρίας, μη ξεχνώντας βεβαίως  να τονίσει τη σπουδαιότητα από ποιοτικής άποψης του κοιτάσματος στην «Αλεφάντω»

Στη συνέχεια την προσοχή «έκλεψε» κάτοικος της περιοχής ο οποίος τόνισε ότι το σπίτι του βρίσκεται σε απόσταση 340 μέτρων από την κορυφή του λόφου όπου θα γίνει η εξόρυξη λέγοντας ότι φοβάται πολύ για την περιουσία του .
 «Το σπίτι μου είναι σε απόσταση 340 μέτρων. Αν πάρετε το κοίτασμα πολύ φοβάμαι ότι θα μου το καταστρέψετε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σηκωθείτε να φύγετε από εδώ» θα πει χαρακτηριστικά για να του απαντήσει ο κος Σανούδος  ότι …δεν το ήξερε  για  να κατανοήσουν πλέον  όλοι την προχειρότητα της παρουσίασης που έγινε από την εταιρία.
Εξίσου σημαντική όμως ήταν και η επισήμανση άλλου κατοίκου του χωριού ο οποίος απευθυνόμενος στο κο Διευθυντή του είπε σε υποτιμητικό  ύφος ότι είναι απαράδεκτο να κουβαλά τους εργαζόμενους της εταιρίας που είναι  συγχωριανοί με σκοπό να δημιουργήσει «εμφυλιοπολεμικές» καταστάσεις.
«Μου κουβαλήσατε εδώ εργαζόμενους οι οποίοι μένουν δίπλα στο σπίτι μου. Το κάνετε για να μας βάλετε να τσακωθούμε, να «σκοτωθούμε», Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνετε και πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας, αν είστε ικανοί να το κάνετε» θα του πει
Γ. Ιωσηφίδης: “Ο ορυκτός πλούτος πρέπει να ανήκει στο λαό”
«Ο κος Σανούδος σήμερα είναι στη Φωκίδα αύριο είναι κάπου αλλού. Θα είναι λάθος των κατοίκων αν πιστέψουν τις υποσχέσεις του» θα πει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Δελφών Γιώργος Ιωσηφίδης στην αρχή της τοποθέτησης του  τονίζοντας επιπλέον ότι ο Διευθυντής όταν μίλησε για το 1.500.000 άνεργους δεν το έκανε με καλές προθέσεις  αλλά για να πιέσει τους κατοίκους να δεχτούν τις προτάσεις του.
«Ο κος Σανούδος έβαλε ζήτημα  μείωσης μισθών αλλά και άφησε ανοιχτό το ζήτημα των απολύσεων συνδέοντάς το με τη γενικότερη παραγωγή της εταιρίας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει καμιά απόλυση, ούτε καμιά μείωση μισθών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας» θα πει χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος και θα συνεχίσει προτρέποντας τους κατοίκους να μην κάνουν πίσω και να συνεχίσουν την αντίσταση τους  γιατί αν τελικά γίνει η εξόρυξη η περιοχή θα καταστεί κρανίου τόπος και τα όποια ψίχουλα εν είδη αντισταθμιστικών πάρουν οι κάτοικοι θα είναι απλά «σαν τα στολίδια του πεθαμένου».
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε επιπλέον η επισήμανση του ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι το 4.2% της συνολικής ετήσιας παραγωγής των 1.050.000 τόνων καλώντας τον κο Σανούδο να εγκαταλείψει την περιοχή  ακόμη και αν βγάλει λιγότερα η εταιρία.
«Επιτέλους!!! Ας βγάλετε λιγότερα χρήματα . Δεν μπορείτε να παίζετε με τις ζωές των κατοίκων για το κέρδος σας» θα πει χαρακτηριστικά για να πιάσει από εκεί το νήμα και να απαντήσει σε προγενέστερη παρατήρηση του κου Σανούδου που είπε ότι τα μεταλλεία είναι δημόσια.
«Έχει δίκιο ο κος Σανούδος. Η εταιρία εκμεταλλεύεται μετάλλευμα που ανήκει σε όλους μας. Όμως τα κέρδη πάνε στους μετόχους της εταιρίας και όχι στο λαό, όπως θα έπρεπε» λέγοντας για πολλοστή φορά την πρόταση του  για κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου
Σοβαρές καταγγελίες από τον Παναγιώτη Μακρή’
Σοβαρές αιχμές για τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κο Χουλιάρα αλλά και για τη Διεύθυνση Δασών που έδωσε τις άδειες άφησε ο τοπικός σύμβουλος κος Παναγιώτης Μακρής. “Πως είναι δυνατόν να δίνουν άδεια για να κοπεί το δάσος όταν υπάρχει το ΦΕΚ 29/12/79 «περί Δασών»,  άρθρο 4 –παράγραφος β που αναφέρει ότι δεν δίνεται άδεια  για αποψίλωση  προστατευτικών δασών υπερκείμενα χωριών και σε απόσταση 500μ» αναρωτήθηκε δημόσια αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει ενώ για τον πρόεδρο κο Χουλιάρα σημείωσε ότι άργησε να φέρει το θέμα προς συζήτηση. Επιπλέον,  ο τοπικός σύμβουλος στην προηγούμενη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου στις 19 Φεβρουαρίου μίλησε  για κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρών εξαιτίας της αποψίλωσης του δάσους που θα συμβεί αν προχωρήσει η εξόρυξη και βεβαίως για την αντικειμενικά μείωση της οικονομικής αξίας των περιουσιών τους που βρίσκονται μια ανάσα από την “Αλεφάντω”

http://www.orafok.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανακλήθηκε η απόφαση, σε λίγο θα την αναρτήσουμε στα sites των Καστελλίων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή