Σελίδες

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Συναντήσεις συγγραφέων στην Άμφισσα.


Σάββατο 13 Οκτωβρίου και ώρα 7μμ στα Ταμπάκικα της Άμφισσας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης
"Στα όρια του μαζί", που επιμελείται η ομάδα The Symptom Projects, τέσσερις συγγραφείς, τα πρόσφατα βιβλία των οποίων διερευνούν με ποικίλους τρόπους τη σχέση του συλλογικού με το ατομικό, συναντώνται στην Άμφισσα και συζητούν για την κοινωνική θέση του συγγραφέα ως διαμεσολαβητή του "εμείς".
Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε το 1970. Οι ιστορίες του τελευταίου βιβλίου του («Κάτι θα γίνει θα δεις», 2010, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος) διαδραματίζονται όλες στις δυτικές συνοικίες: ...
Πέραμα, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Νίκαια, συνοικίες που διατηρούν κάτι από την παλιά τους μυθολογία, παρά την έλευση των πολυκατοικιών και τη μικροαστικοποίηση των ενοίκων τους. Το βιβλίο διαβάστηκε ως προανάκρουσμα της επελθούσας κρίσης και αποτελεί εξαιρετικό υπόβαθρο για την συζήτηση της συλλογικότητας και τους λογής αποκλεισμούς που συνεπάγεται η διάλυσή της.

Ο Χρήστος Αστερίου γεννήθηκε το 1971. Στο τελευταίο βιβλίο του («Ίσλα Μπόα», 2012) εκτυλίσσεται ένα τηλεοπτικό παιχνίδι εντός του οποίου το ιδανικό της αποδεκτικής συνύπαρξης μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε έναν αδυσώπητο αγώνα επιβίωσης. Το εγχείρημα του Αστερίου θέτει με ιδιαίτερα διερευνητικό τρόπο ερωτήματα γύρω από την φύση της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, τον ρόλο των ΜΜΕ και τη θέση του ατόμου σε ένα περιβάλλον που υποβιβάζει την ιδιοσυγκρασία σε μια διαχειρίσιμη από τα συστήματα εξουσίας, τυπολογία διακριτικών στοιχείων.

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του («Η ανάκριση», 2008) έχει ως ιστορικό υπόβαθρο τη Χούντα των συνταγματαρχών και ακολουθώντας μια τραυματική σχέση πατέρα-κόρης ανατέμνει με ιδιαιτέρως ψύχραιμο -σχεδόν χειρουργικό- τρόπο τα θεμελιώδη φιλοσοφικά ζητήματα που εγείρει η σχέση του ατόμου με την ιστορία και τις ποικίλες ταυτότητες (εθνική, πολιτική, ακόμα και σεξουαλική) που αυτή προσδίδει στα πρόσωπα. Το έργο του Μαγκλίνη αναδεικνύει τη μνήμη και τη βούληση, ως δυο στοιχεία καίριας σημασίας για την χειραφέτηση απέναντι στα σύνολα.

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος γεννήθηκε το 1968. Το τελευταίο βιβλίο του («Φακός στο στόμα», 2012) είναι ένα οδοιπορικό στο οποίο ο συγγραφέας-διαβάτης επιχειρεί να διατυπώσει μια εκδοχή της Αθήνας εν κρίση. Περπατώντας στη χειμερινή πόλη κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών του 2011, και αναλύοντας την εμπειρία της περιπλάνησης, ο συγγραφέας κινείται διαρκώς στη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το ατομικό από το συλλογικό, το εγώ από το εσείς, το ιδιωτικό από το δημόσιο, την αλήθεια από την αληθοφάνεια. Εν τέλει, ο φακός του Χρυσόπουλου αναζητά στην σημερινή Αθήνα τη σκιά ενός συλλογικού προσώπου.


Μια δεύτερη επίσης συνάντηση που επιμελείται ο ποιητής Δημήτρης Αθηνάκης, και συμμετέχουν οι Θάνος Σταθόπουλος, Γλυκερία Μπασδέκη, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Γκιούλος, Μαρία Γιαγιάνου, Γιώργος Λαμπράκος, Ευτυχία Παναγιώτου και Δήμητρα Ιωάννου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 7μμ. και πάλι στον χώρο των Ταμπάκικων. Περισσότερες πληροφορίες γι αυτή τη δεύτερη συνάντηση θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Αναδημοσίευση από το μπλοκ της έκθεσης: http://the-symptom-projects.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου