Σελίδες

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Έφυγε ο Ευθύμης Παπαδημητρίου

Απώλεια και για την Φωκίδα


Έφυγε από κοντά μας ένας μοναδικός άνθρωπος, ιδρυτικό μέλος του Αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς: διανοητής και ακτιβιστής, ιδρυτικό μέλος και στη συντακτική επιτροπή του Δαίμωνα της Οικολογίας και του περιοδικού Οικοτοπία, ο Ευθύμης Παπαδημητρίου, πέθανε σήμερα Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012.
Ο Ευθύμης Παπαδημητρίου ήταν ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων...

Σπούδασε αρχικά Νομικά και Πολιτικές επιστήμες, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία και Ιστορία, στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, του οποίου έγινε διδάκτορας και επιστημονικός συνεργάτης. Πολυδιάστατος και αεικίνητος, συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και στο γερμανικό και ελληνικό αντιπολεμικό κίνημα, στο οικολογικό κίνημα, σε αυτοδιοικητικές κινήσεις, σε επιτροπές και σε ομάδες για τον πολιτισμό και το περιβάλλον μέχρι σήμερα. Αρθρογραφούσε επί χρόνια σε ελληνικά και ξένα έντυπα για θέματα φιλοσοφίας και οικολογίας και είχε εκδώσει βιβλία. Μάχιμος και πάντα παρών στους κοινωνικούς αγώνες, αισιόδοξος και ακτινοβόλος, ο Ευθύμης Παπαδημητρίου αφήνει πολύτιμη κληρονομιά σε όσους τον γνωρίσαν μια ξεχωριστή στάση ζωής που κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή. 

Δέσποινα Σπανούδη 

Το τελευταίο άρθρο που δημοσιεύσαμε του Ευθύμη Παπαδημητρίου από την Κύσσελη ή Πάνορμο Φωκίδος
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου
2012 ΦΩΚΙΔΑ. Η εγκατάλειψη συνεχίζεται.
 του Ευθύμη Παπαδημητρίου
Οι κάτοικοι της Φωκίδας ζούνε τη μια μετά την άλλη τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής καθίζησης της περιοχής τους...
Αναφέρουμε δυό κραυγαλέα παραδείγματα. Το πρώτο σχετίζεται με την διακοπή της θαλάσσιας σύνδεσης με το Αίγιο, που γινόταν με το φέρυ μποτ, που λειτουργούσε 3-4 φορές τη μέρα..απο το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Δωρίδας. Το γεγονός πέρασε σιωπηλά..αφού απαιτούσε σύγκρουση και πίεση σε οικονομικά συμφέροντα πλοιοκτητών που αντέδρασαν με τη ...διακοπή των δρομολογίων ύστερα απο περικοπή των «επιδοτήσεων», στις οποίες είχαν συνηθίζει και τους βοηθούσαν να καλύψουν μέρος των εξόδων τους, τις εποχές με μειωμένη κίνηση...
Η αντίδραση των πολιτών και των αρμόδιων της τοπικής αυτοδιοίκησης υπήρξε χαλαρή και παθητική....
Παρόμοια συμβαίνουν με ένα άλλο γεγονός που επίκειται. Η Εθνική Τράπεζα για λόγους «εξορθολογισμού» και μείωσης των δαπανών αποφάσισε να κλείσει το «κατάστημα» της στο Γαλαξείδι !.Και πάλι οι αντιδράσεις υπήρξαν υποτονικές ...Απο ότι γνωρίζουμε η Εθνική διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται μισθούς και συντάξεις χιλιάδων ελλήνων πολιτών..Παρόλα αυτά προσπαθεί να λειτουργήσει σαν να είναι ιδιωτική επιχείρηση...Τοσον καιρό που η εθνική Τράπεζα ανακοίνωνε, κάθε χρόνο, υπερκέρδη δεν υπήρχε πρόβλημα..Τώρα που μειώθηκαν τα κέρδη της αρχίζει τις οικονομίες ...σε βάρος της τοπικής και εθνικής οικονομίας !.

Ετσι ένα πολίτης της Φωκίδας που κατοικεί π.χ. στα μισά της διαδρομής μεταξύ Ιτέας και Ναυπάκτου, όταν κλείσει το «κατάστημα» του Γαλαξειδίου θα πρέπει να διανύσει, μιαν απόσταση 40 -50 χιλιομέτρων για να πλήρώσει ή να πάρει χρήματα είτε απο την Ιτέα είτε απο τη Ναύπακτο...(Εννοείται οτι θα χρειαστεί και άλλα τόσα χιλιόμετρα για την επιστροφή..) Ως εναλλακτική λύση θα είχε ίσως την ανάβαση στο Λιδωρίκι, που απέχει 30-40 χιλιόμετρα απο τις παραλιακές κοινότητες. Μια διαδρομή σχετικά δύσκολη, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και όχι ιδιαίτερα εύκολη τους χειμερινούς μήνες... Την ίδια ώρα, οι βουνοκορφές γεμίζουν ανεμογεννήτριες από τα ίδια οικονομικά συμφέροντα που θησαυρίζουν εδώ και χρόνια με καταστροφικές επιφανειακές εξορύξεις του εθνικού ορυκτού πλούτου, με τις ευλογίες των τοπικών πολιτευτών και της περιφερειακής αρχής.

Ετσι οι πολίτες της Φωκίδας έχουν δύο λύσεις : ή να δεχτούν αυτή την κατάσταση απομόνωσης της περιοχής τους παθητικά ή να αντιδράσουν δυναμικά...

Εδω χρειάζεται συνεργασία και δραστηριοποίηση των δικτύων ενεργών πολιτών που αγαπούν και δε θέλουν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους..



Από
http://periferiastereas.blogspot.gr
http://xpolis.blogspot.gr
http://viwtika.blogspot.gr
http://iteanet.blogspot.gr

1 σχόλιο: