Σελίδες

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

IIF: Αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας από ελληνική έξοδο


«Είναι εσφαλμένο να σκεφτόμαστε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εξάλλου, αυτό θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας», προειδοποιεί ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα.
Εσφαλμένες χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα τις εκτιμήσεις ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore καλεί μάλιστα την ΕΕ να θεσπίσει ...
επειγόντως έναν μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.
«Είναι εσφαλμένο να σκεφτόμαστε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εξάλλου, αυτό θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας», προειδοποιεί ο κ. Νταλάρα.
Τονίζει ακόμη ότι «είναι αναγκαίο οι ευρωπαϊκές αρχές να αποσαφηνίσουν τις διαστάσεις του προβλήματος και να κατευθυνθούν προς μία στοχευμένη παρέμβαση» και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να έχει τη δυνατότητα να διοχετεύσει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες.
Ο επικεφαλής του IIF θεωρεί επίσης ότι η ευρωζώνη πρέπει να κατευθυνθεί προς μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση ως προς τη λιτότητα, ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή που επιδεικνύεται για τη μείωση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα, σημειώνοντας πως ο στόχος θα έπρεπε να είναι η βιωσιμότητα του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα.
«Η πρώτη επιλογή απειλεί να τορπιλίσει την αξιοπιστία της δεύτερης... και σε αυτήν τη φάση, θα ήταν περισσότερο προσήκον να επιμηκυνθεί ο χρόνος δημοσιονομικής εξυγίανσης για να δοθεί περιθώριο στην ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ρόμπεϊ: Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη
Την επιθυμία του να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σεβόμενη τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των διεθνών πιστωτών της, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. «Απευθύνω έκκληση στους ηγέτες και τους πολίτες στην Ελλάδα να αφήσουν τη λογική και το προσωπικό συμφέρον να επικρατήσουν», είπε. «Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σεβόμενη παράλληλα τις δεσμεύσεις της».
Ντε Χουχτ: Προτεραιότητα η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά...
Βασικός στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε και ο επίτροπος Κάρελ Ντε Χουχτ αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, επισημαίνοντας όμως ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ντε Χουχτ είπε ότι παρερμηνεύτηκαν και ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απόλυτη προτεραιότητα. Ωστόσο, συνέχισε, θα ήταν ανεύθυνο το να μην είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη και για δραματικές εξελίξεις.
Την περασμένη Παρασκευή ο επίτροπος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επεξεργάζονται σενάριο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Πριν από ενάμιση χρόνο ίσως να υπήρχε ο κίνδυνος ενός ντόμινο», δήλωνε ο ευρωπαίος επίτροπος σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα De Standaard. «Σήμερα όμως» προσέθετε «τόσο εντός της ΕΚΤ όσο και της Κομισιόν υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες δουλεύουν πάνω σε σενάρια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει».
Ήταν η πρώτη φορά που Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλούσε για την ύπαρξη σχεδιασμών για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε την ύπαρξη σεναρίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας πως η Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Γερμανία: Πιθανή καθυστέρηση της επόμενης δόσης
Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα αν καθυστερήσει μερικές εβδομάδες η χορήγηση της νέας δόσης στην Ελλάδα εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή εξωτερική οικονομική βοήθεια.
«Απ' όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθ' όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους», είπε ο Μάρτιν Κότχαουζ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο. Όπως σημείωσε, μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην καταβολή της δόσης «δεν θα προκαλέσει προβλήματα».
Νωρίτερα, είχε δηλώσει πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζονται μια θετική αναφορά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα προτού εκταμιεύσουν τη δεύτερη δόση της βοήθειας, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, στα τέλη Ιουνίου.
Γ. Βάιντμαν: Χρήματα τέλος αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις
Εξάλλου, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν έστειλε σήμερα στην Αθήνα αυστηρό μήνυμα πως αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα σταματήσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε επίσης κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, λέγοντας ότι η δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει τον «εκνευρίζει» ελαφρώς. Η ανάπτυξη απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε.
Αφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξησης των μισθών στη Γερμανία σε σχέση με άλλες χώρες για ένα διάστημα, αν και διευκρίνισε πως η διαφορά θα είναι της τάξεως των δεκαδικών ψηφίων.
Der Spiegel: Σχέδιο για την υποστήριξη της ανάπτυξης επεξεργάζεται το Βερολίνο
Σημερινό δημοσίευμα του Der Spiegel αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μέτρων από έξι σημεία για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, το οποίο προβλέπει την δημιουργία ζωνών ελευθέρου εμπορίου.
Το Βερολίνο ευνοεί τη δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου στις χώρες της ευρωζώνης που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης χρέους με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών σε ένα ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον και με λιγότερο περιοριστικούς κανόνες λειτουργίας, γράφει το γερμανικό περιοδικό που δεν αποκαλύπτει τις πηγές των πληροφοριών του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει ότι τα κράτη που βρίσκονται σε οικονομική κρίση θα αναμορφώσουν την αγορά εργασίας τους με βάση το γερμανικό μοντέλο, καθιστώντας πιο ευέλικτη τη νομοθεσία για την προστασία απέναντι στις απολύσεις ή μειώνοντας το μισθολογικό κόστος.
Για να υπερβούν τις οικονομικές τους δυσκολίες τα κράτη μπορούν επίσης να θεσπίσουν οργανισμούς που θα είναι επιφορτισμένοι με την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών, ένα μοντέλο που εφαρμόσθηκε από τη Γερμανία μετά την επανένωση για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερμανίας.
Αλλο σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός συστήματος εκπαίδευσης των νέων κατά το γερμανικό μοντέλο, που προάγει την εκπαίδευση σε επιχειρηματικό περιβάλλον.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου