Σελίδες

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Παπαδήμου


Οι δεσμεύσεις των κομμάτων και η… κληρονομιά Παπανδρέου
Οι δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναλάβει τα τρία πολιτικά κόμματα που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουν και να δρομολογήσουν άμεσα την πιστή εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης-27ης Οκτωβρίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ως βασικές προτεραιότητες:
1 Να εγκρίνει το νέο Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2012 που θα ενσωματώνει το στόχο για...
σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,8% του ΑΕΠ. Το τελικό σχέδιο του νέου Προϋπολογισμού θεωρείται αυτή τη στιγμή ότι είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι την επόμενη Παρασκευή ή τη μεθεπόμενη Δευτέρα. Το βέβαιο είναι ότι θα αναθεωρηθεί πολύ σύντομα.
2 Να προωθήσει και να «περάσει» από τη Βουλή τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την υποστήριξη της διαδικασίας συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών του ελληνικού κράτους (PSI: Private Sector Involvement) στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι ιδιώτες πιστωτές του Ελληνικού Δημοσίου, στους οποίους περιλαμβάνονται και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, θα κληθούν να αποδεχτούν την απομείωση κατά 50% ή κατά 100 δισ. ευρώ περίπου της αξίας των ομολόγων λήξεως μέχρι το 2035 που κατέχουν.
3 Να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση με την Τρόικα για τη λήψη δανείου συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ που θα αποσκοπεί στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι το 2014, στην ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να υποστούν σημαντικές ζημίες από τη μείωση κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων τα οποία κατέχουν, και στη χρηματοδοτική υποστήριξη του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές, στο πλαίσιο του PSI. Η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να επικυρωθεί μέσω του εθνικού Κοινοβουλίου με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 180 ψήφων που βεβαίως υπερκαλύπτεται από την κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση.
4 Να συμφωνήσει με την Τρόικα τη δημοσιονομική και διαρθρωτική πολιτική που θα περιλαμβάνει το νέο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2011-2015, καθώς και το νέο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που θα έχει πλέον πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
Ο… εννιάλογος που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση Παπανδρέου
Η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ήδη ότι η χώρα θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων, έχει ήδη προετοιμάσει το σχετικό «κατάλογο», που δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί και από τη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον «κατάλογο» αυτό, τα νέα μέτρα θα προβλέπουν:
1 Ευρύ πρόγραμμα «εργασιακής εφεδρείας» και απολύσεων για άλλους 100.000 υπαλλήλους του δημόσιου τομέα εντός του 2012 και επιπλέον 200.000 μέχρι το τέλος του 2014 ή του 2015.
2 «Πάγωμα» των προσλήψεων σε όλο το δημόσιο τομέα, με σκοπό να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των απασχολουμένων και να μειωθεί ακόμη περισσότερο η μισθολογική δαπάνη.
3 Νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα. Στους στρατιωτικούς, στους αστυνομικούς, στους λιμενικούς, στους πυροσβέστες, στους δικαστικούς, στους ιατρούς του ΕΣΥ, στους πανεπιστημιακούς καθηγητές, στους καθηγητές ΤΕΙ, στους ερευνητές, στους διπλωματικούς υπαλλήλους και τους λοιπούς λειτουργούς του Δημοσίου, που εξαιρέθηκαν από το επαχθές μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων, θα επιβληθούν άμεσα από το 2012 περικοπές αποδοχών κατά 10% έως και 50%.
4 Νέες περικοπές-σοκ σε όλες τις συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές. Το ανώτατο όριο στο ύψος των συντάξεων θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο και θα υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 2.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα επιβληθούν μειώσεις-μαμούθ έως και 50% σε κύριες συντάξεις ακόμη και κάτω των 1.000 ευρώ! Σημαντικές θα είναι επίσης οι μειώσεις που θα επιβληθούν εκ νέου στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των ασφαλισμένων σε Ταμεία του ιδιωτικού τομέα.
5 Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών στους μισθούς.
6 Πλήρη εξάλειψη του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα «απομεινάρια» του Δώρου Χριστουγέννων, του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος θέρους, που ανέρχονται σε 500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα για τους υπαλλήλους και τους λειτουργούς του Δημοσίου με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ και σε 400, 200 και 200 ευρώ για τους συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 2.500 ευρώ, θα καταργηθούν πλήρως.
7 Περικοπές και καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και παροχών για ανέργους, τριτέκνους, πολυτέκνους και αναπήρους. Οι περικοπές θα επιβληθούν με την καθιέρωση πολύ χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Τα επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, αναπήρους, τρίτεκνους και πολύτεκνους καθώς και για ισόβιες πολυτεκνικές συντάξεις θα περιοριστούν σημαντικά, καθώς η καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων θα συνδεθεί άμεσα με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του ετήσιου δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι σημερινοί δικαιούχοι των επιδομάτων.
8 Μειώσεις στα ποσά των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούν να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
9 Επιβολή νέων αυξήσεων στις φορολογικές επιβαρύνσεις, μέσω της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου για τους φορολογούμενους που ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τους εισοδηματίες, της καθιέρωσης αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού των εισοδημάτων, της επιβολής δραστικών περικοπών στις απαλλαγές που ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, στο ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καθώς και μέσω επαχθών αλλαγών στο καθεστώς φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εισοδηματιών.

ΠΗΓΗ:  http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου