Σελίδες

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Από την ημερίδα του Υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού στην Αντίκυρα.

Στον οικισμό της Αντίκυρας, οι ανασκαφές που διενεργήθηκαν έφεραν στο φως μια ακμάζουσα αρχαία πόλη. Έναν ναό του 6ου αιώνα μ.Χ. στον αρχιτεκτονικό τύπο της βασιλικής, με αξιόλογο ψηφιδωτό δάπεδο, έχουν εντοπιστεί, μεγάλο δημόσιο οικοδόμημα "Επισκοπείο", λουτρά, καταστήματα, κατοικίες και επαύλεις. ...

Στην ΒΔ πλευρά του λόφου Συρού, σώζονται οι βάσεις του ναού της Αθηνάς. Στο ακρωτήρι Κεφαλή, εντοπίστηκε το ιερό της Αρτέμιδος. Στη θέση παλάτια έχουν αποκαλυφθεί, τμήμα του αρχαίου τείχους δύο τετράγωνοι πύργοι και κλίμακα.
Η Αντίκυρα κατά την αρχαιότητα ήταν πόλη με σημαντικό εμπορικό λιμάνι και κέντρο επικοινωνίας της κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας με την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Οι εμπορικές επαφές της προκύπτουν από ευρήματα όπως η εισηγημένη κορινθιακή κεραμική και από τις αναφορές των αρχαίων ιστορικών και περιηγητών.
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011
Το πρόγραμμα ξεκίνησε όπως είχε προγραμματιστεί το πρωί στις 11 με περίπατο. Παιδιά ηλικίας 9-14 περιηγήθηκαν στα πρωτοβυζαντινά μνημεία της πόλης (παλαιοχριστιανική βασιλική, στο αρχαίο λιμάνι, στα λουτρά, στο Επισκοπείο, στις οικίες και στην αποθήκη με το αρχαιολογικό υλικό) όπου τους έγινε παρουσίαση από αρχαιολόγους. Ακολούθησε εκπαιδευτικό θεατρικό παιχνίδι με θέμα τη διαχείριση του νερού στους οικισμούς των βυζαντινών χρόνων.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε το απόγευμα με κύκλο ομιλιών και ανοικτή συζήτηση για τα μνημεία της πόλης. Το θέμα, «ένας σύγχρονος οικισμός πάνω σε μια αρχαία πόλη» στόχευε να αναδείξει τα ζητήματα που δημιουργεί η παρουσία αρχαίων λειψάνων σε ένα σύγχρονο οικοδομικό ιστό.
Τις ομιλίες έκαναν οι: Εύη Τσώτα (αρχαιολόγος Θ’ΕΠΚΑ), Εύη Ντάφη (αρχαιολόγος 23ης ΕΒΑ), Ασπασία Ραπτάκη (αρχαιολόγος), Βασίλης Αραβαντινός (διευθυντής Θ’ ΕΠΚΑ), Παρή Καλαμαρά (διευθύντρια 23ης ΕΒΑ) και από την Δημοτική Ενότητα Αντίκυρας, Μίχος Ιωάννης (αντιδήμαρχος)
http://antikira.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου