Σελίδες

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης συζητούν κυβέρνηση και Τροϊκα

Δεν τους ενδιαφέρει να αυξήσει τα εισοδήματα το κράτος αλλά να πτωχεύσουμε και να γίνουμε δούλοι.

Έρχεται νέα σφαγή, με κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

Χέρι και στον ιδιωτικό τομέα είναι αποφασισμένη να βάλει η τρόικα καθώς οι επικεφαλής του κλιμακίου ζήτησαν κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή μείωση των βασικών μισθών από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη. Από τη μεριά του, ο υπουργός φέρεται να αντέτεινε ότι είναι ένα θέμα για το οποίο δεν έχει τη δικαιοδοσία να απαντήσει και πως θα πρέπει ...
να το μεταφέρει στον πρωθυπουργό.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή την άμεση υπογραφή νέας που θα φέρει μειώσεις μισθών.
Τις επιφυλάξεις του για το θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης φέρεται να εξέφρασε ο Γ. Κουτρουμάνης. Τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν και τριετές πάγωμα της επικύρωσης των κλαδικών συμβάσεων και ο υπουργός Εργασίας αντιπρότεινε να προωθούνται όσες κλαδικές συμβάσεις προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερες από 20 εργαζόμενους.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία να εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης.
Στο Άρθρο 22 του Συντάγματος, τονίζεται: "Με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία".
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ζητούσε επιπλέον μέτρα για να μειωθεί και άλλο ο στόχος του ελλείμματος το 2011 και το 2012.
Παπανδρέου: Δεν είμαστε Ινδία
Το θέμα σχολίασε και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας φέρεται να είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θεσμούς που προστατεύουν τους εργαζόμενους, δεν είμαστε «Ινδία» και ούτε πρόκειται να γίνουμε.
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος με δήλωσή του στους δημοσιογράφους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάργησης της ΕΣΣΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ότι ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για να προωθηθούν οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Ελευθεροτυπία , http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=315027


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου