Σελίδες

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Στάζουν αίμα τα νέα μέτρα




Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται τα κυβερνητικά στελέχη από νωρίς το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση περί ακυρώσεως του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. και την απόφασή του να επιστρέψει αμέσως στην Αθήνα από το Λονδίνο όπου βρισκόταν.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε για την Κυριακή το μεσημέρι εκτάκτως την Κυβερνητική Επιτροπή όπου θα εκθέσει τα χαρακτηριστικά της κρίσης που ενέσκηψε στις σχέσεις της Ελλάδας με τα υπόλοιπα... μέλη της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με το που έφτασε στην Αθήνα από την Πολωνία, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών. Οι χώρες- μέλη της Ευρωζώνης είπαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο πως τα έσοδα από τον έκτακτο φόρο στα ακίνητα δεν είναι δυνατό να εισπραχθούν στο σύνολό τους, καθώς προκύπτει μία «μαύρη τρύπα» της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ η οποία πρέπει να καλυφθεί πάρα αυτά.

Η νέα αυτή εξέλιξη αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να στραφεί στη μοναδική πηγή εξοικονόμησης που υφίσταται αυτή τη στιγμή και που δεν είναι άλλη από τη δραματική συρρίκνωση του δημοσίου τομέα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικα και των Βρυξελλών, το ποσοστό συρρίκνωσης του σκληρού πυρήνα του Δημοσίου, ανέρχεται στο 30%. Με λίγα λόγια, οι δανειστές απαίτησαν από τον κ. Βενιζέλο να προβεί άμεσα στην περικοπή δημόσιας δαπάνης της τάξης του 30% και αφορά αποκλειστικά τους δημοσίους υπαλλήλους.

Νωρίτερα το Σάββατο, πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν στη zougla.gr πως η κατάσταση είναι άκρως δραματική και πως η άμεση προτεραιότητα του κ. Γ. Παπανδρέου είναι να διασφαλίσει το κλείδωμα της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου. Με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία και τον πολιτικό πανικό που έχει καταλάβει την ηγεσία της καγκελαρίας αλλά και του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ο στόχος αυτός του Έλληνα πρωθυπουργού φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι ανέφικτος. Αρνητική στάση διατηρούν επίσης χώρες όπως η Αυστρία, η οποία προβάλει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Στα πλαίσια αυτά, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών αντιλήφθησαν πως δεν υφίσταται κανένα χρονικό περιθώριο προς εκμετάλλευση. Η διαπίστωση αυτή αναγκάζει τον πρωθυπουργό να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις και τα επιχειρήματα των δανειστών.

Τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων γνωρίζουν άριστα ότι στο τρέχον τρίμηνο η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με εξωτερικές εκκρεμότητες, δηλαδή δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει μεγάλα ποσά σε αποπληρωμή χρεολυσίων και δανείων ούτε στην πληρωμή ληξιπροθέσμων ομολόγων. Αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε πρόβλημα και να εμφανιστεί ως προς τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους, θα αφορά εσωτερικές εκκρεμότητες της χώρας και άρα δεν θα επηρεάσει δραματικά την Ευρωζώνη. Θεωρούν λοιπόν ότι είναι η προσφορότερη περίοδος για την άσκηση αφόρητων πιέσεων.

Πολλοί υπουργοί, οι οποίοι έχουν κληθεί στην Kυβερνητική Επιτροπή, αντιμετωπίζουν ήδη με απόγνωση την προοπτική να κληθούν να συναποφασίσουν τη δραματική μείωση του δημόσιου τομέα, γνωρίζοντας ότι αυτό το μέτρο αφορά πολλές χιλιάδες ανθρώπων με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία αλλά και την ίδια τη δομή του κοινωνικού ιστού.

Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες, ο πρωθυπουργός υποχρεώνεται να διαχειριστεί μία μείζονα κρίση χωρίς να διαθέτει το απαιτούμενο πολιτικό κεφάλαιο για να την υπερβεί.
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου