Σελίδες

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Στο Δικαστήριο της Χάγης σήμερα η σφαγή του Διστόμου


alt
Ιστορική απόφαση καλείται να λάβει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στη νομική διαμάχη που ξεκινά σήμερα με επίκεντρο τη σφαγή του Διστόμου τον Ιούνιο του 1944, όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν εν ψυχρώ 218 άντρες, γυναίκες και παιδιά. Οι οικογένειες των θυμάτων διεκδικούν πάνω από 70 εκατ. ευρώ.
 "Είναι μια κορυφαία διαδικασία για το Δίκαιο, καθώς θα αποφασιστεί κατά πόσον τα κράτη μπορούν να κρύβονται πίσω από το προνόμιο της ετεροδικίας για εγκλήματα που διέπραξαν κατά της ανθρωπότητας", επισημαίνει η δικηγόρος ...
Κέλλυ Σταμούλη που εκπροσωπεί οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες διεκδικούν πάνω από 70 εκατ. ευρώ ή την κατάσχεση αντίστοιχων γερμανικών περιουσιακών στοιχείων. 
Η εκδίκαση αποτελεί γενικότερη ευκαιρία για τη δικαίωση των θυμάτων από εγκλήματα της Κατοχής, ενώ ίσως ανοίγει παράλληλα ο δρόμος για τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων. "Υπάρχει η πεποίθηση ότι τα ζητήματα της ετεροδικίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τον 21ο αιώνα με έναν τρόπο διαφορετικό", εξηγεί στο "Εθνος της Κυριακής" ο πληρεξούσιος της Ελλάδας καθηγητής, κ. Στέλιος Περράκης, που ταξιδεύει στη Χάγη. "Το δικαστήριο καλείται να διευκρινίσει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου στην περίπτωση των πολεμικών επανορθώσεων, ιδίως όσον αφορά τη διεκδίκησή τους όχι μέσω μιας διακρατικής σχέσης, αλλά αυτοτελώς ως άσκηση ατομικού δικαιώματος ενώπιον αρμοδίων δικαστικών οργάνων.
Θα πρέπει να μη λησμονείται ότι κατά το Διεθνές Δίκαιο το κράτος που αδικοπραγεί (χθες η ναζιστική Γερμανία, σήμερα και αύριο κάποιος άλλος) έχει διεθνή ευθύνη για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου". 
Μέσω Ιταλίας 
Πώς όμως έφτασε η ιστορία του Διστόμου στην Ιταλία και στη Χάγη; Οι αιτούντες ηθική και οικονομική αποζημίωση δικαιώθηκαν απο τον Αρειο Πάγο και άνοιξε η πόρτα για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας. "Για να εκτελεστεί η απόφαση έπρεπε να υπογράψει ο τότε, ή ο εκάστοτε, υπουργός Δικαιοσύνης, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ετσι, καταφύγαμε στα ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να εκτελεστεί εκεί, ως χώρα της ΕΕ, η απόφαση του Αρείου Πάγου", εξηγεί η κυρία Σταμούλη και καταλήγει: "Το Ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας μάς δικαίωσε, ενώ απερρίφθη και η γερμανική έφεση. Στη συνέχεια η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη για να κριθεί κατά πόσον έχει το προνόμιο της ετεροδικίας ώστε να μη δικάζεται σε άλλες χώρες, κάτι που αφορά και μελλοντικές υποθέσεις".

ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου