Σελίδες

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Κοσμογραφήματα από τον Όμηρο στην Σύγχρονη Κοσμολογία.



Φίλες και Φίλοι,



Ο Αύγουστος φθάνει στο τέλος του και μαζί του το τέλος των θερινών εκδηλώσεων των Εθελοντών Πολιτισμού Γαλαξιδίου.

Τελευταία εκδήλωση για τον Αύγουστο, η ομιλία ενός εκ των πλέον  σημαντικών εκπροσώπων της χώρας μας στην επιστήμη της Φυσικής, Καθηγητή Σταύρου Κατσανέβα. Θέμα της ομιλίας του : Κοσμογραφήματα από τον Όμηρο στην Σύγχρονη Κοσμολογία.



Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί το ...
Σάββατο 27 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στο κτήμα της εθελόντριας  Έφης Μπαρτσώτα στο Γαλαξίδι.  Ένα από τα ωραιότερα μπαλκόνια του Κορινθιακού.



Είσοδος Ελεύθερη – Είστε όλοι καλεσμένοι μας.



*  Το κτήμα βρίσκεται 500 μ. περίπου πριν από το μοναστήρι της Αγίας Σωτήρος στο Γαλαξίδι.  Μερικά μέτρα πριν την διασταύρωση, από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, θα υπάρχει πινακίδα με βέλος δεξιά. Στο επισυναπτόμενο αρχείο «Χάρτης» φαίνεται το ακριβές σημείο του  δρόμου.



Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κο Σπ. Καβακόπουλο στα τηλέφωνα 22650.41477 – 697.9981631 και στο παρών email.


Ο Σταύρος Κατσανέβας είναι ένα από τα σπάνια παραδείγματα πειραματικών φυσικών που χειρίζονται την θεωρητική Φυσική με την ίδια άνεση όπως και τις πειραματικές μεθόδους. Διετέλεσε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πανεπιστήμιο της Lyon στην Γαλλία. Έκανε πειράματα στο Fermilab, USA και στο CERN.
Σήμερα είναι καθηγητής του πανεπιστημίου
Paris 7, Diderot, μέλος του εργαστηρίου APC, και υποδιευθυντής του IN2P3 (Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων) του CNRS (Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας), όπου είναι υπεύθυνος για την αστροσωματιδιακή φυσική, την κοσμολογία και την φυσική των νετρίνων. Είναι επίσης διευθυντής του διεπιστημονικού προγράμματος αστροσωματιδιακής φυσικής του CNRS και μέλος του Ινστιτούτου για την Φυσική και τα Μαθηματικά του Σύμπαντος του Τόκυο.
Από το 2006 είναι ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού προγράμματος
ΑΣΠΕΡΑ με στόχο την συνεργασία των Ευρωπαϊκών κρατών για την χρηματοδότηση των μεγάλων αστροσωματιδιακών προγραμμάτων του προσεχούς μέλλοντος.

Οι ερευνητικές εργασίες του, αφορούν την Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, την Αστροσωματιδιακή Φυσική και εφαρμογές στην Βιοφυσική. Είναι ο δημιουργός της γεννήτριας SUSYGEN και συνυπεύθυνος για τον σχεδιασμό της δέσμης νετρίνων μεταξύ CERN και Gran Sasso.  Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα νέο υβριδικό φωτοανιχνευτή υψηλής ευαισθησίας και διακριτικότητας. Έχει επίσης σχεδιάσει ένα μεγάλο διακριτικό σύστημα για έξυπνους ανιχνευτές για το πείραμα νετρίνων OPERA.

Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του στην υπερσυμμετρία και το 2005 έλαβε το Πανευρωπαϊκό βραβείο «Καρτέσιος»
για τη συμβολή του στην κατανόηση του απωτάτου Σύμπαντος μέσω τηλεσκοπίων ακτίνων γάμμα. Έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια και έχει κάνει πολλές εκλαϊκευτικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα, Γαλλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου