Σελίδες

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Εκτός ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Λιάνης, το δεύτερο μνημόνιο να μην περάσει

lianis_giorgos
Την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε με επιστολή του στον Πρωθυπουργό ο βουλευτής Φλώρινας του κόμματος, Γιώργος Λιάνης.
Στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής του ο κ. Λιάνης επικαλείται λόγους συνείδησης και δηλώνει ότι δεν πιστεύει πλέον στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι και το ...
γεγονός ότι νωρίτερα ο βουλευτής Κοζάνης του κόμματος, Αλέξανδρος Αθανασιάδης γνωστοποίησε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό την πρόθεση του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.
«Δεν θα ψηφίσω το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα και είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου», δήλωσε ο κ. Αθανασιάδης στον Bήμα FM .
Ακολούθησε η παραίτηση του πρώην υπουργού και βουλευτή Αντώνη Κοτσακά από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας και αυτός τη διαφωνία του με την ακολουθούμενη πολιτική.
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη και με κοινοποίηση προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτσακάς σημειώνει μεταξύ άλλων ότι παραιτείται από το «τέως ΠΑΣΟΚ», διευκρινίζοντας: «δεν φεύγω εγώ από το κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ».
Επικαλείται μάλιστα την αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι θα προχωρήσει με αυτούς που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα, και υπογραμμίζει ότι ανήκει σε αυτούς που υποστηρίζουν μεγάλες αλλαγές για να αντιμετωπιστεί το αύριο.
«Όμως ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρινίζει την κατεύθυνση και τον στόχο και τα συμπεράσματα από τα δείγματα γραφής δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Θέλω να παραμείνω συνεπής σε αρχές και αξίες που υπηρέτησα στην πολιτική μου διαδρομή».
Ο κ. Κοτσακάς κάνει επίσης λόγο για «συντηρητική μετατόπιση του τέως σοσιαλιστικού κινήματος», επικρίνει την πολιτική της κυβέρνηση για την υπογραφή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που το ακολούθησε χωρίς κύρωση από την Βουλή με την χώρα «να παραιτείται από το δικαίωμα κρατικής ασυλίας».
«Η υποτιθέμενη βοήθεια στη χώρα μας με τοκογλυφικούς όρους και με αποκλειστική χρήση των δανείων στην αποπληρωμή προηγουμένων χρεών θα μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην κρίση χρέους όπως αποδεικνύεται με το Μνημόνιο 2 και όλα αυτά οδηγούν όχι μόνο σε περιορισμένη εθνική κυριαρχία, αλλά αλυσοδένουν και την χώρα για πολλές δεκαετίες στο άρμα του Ατλαντισμού» σημειώνει ο κ. Κοτσακάς και προσθέτει: «ως Έλληνας πολίτης αδυνατώ να υποστηρίξω μια τέτοια πολιτική».
Ο κ. Κοτσακάς επισημαίνει ακόμη ότι έχει επίγνωση των προσωπικών του ευθυνών τουλάχιστον μέχρι το 1996 καθώς από τότε, όπως αναφέρει, βρίσκεται σε διαρκή διαφωνία και αντιπαράθεση χωρίς αποτέλεσμα με την ηγετική ομάδα του κόμματος, τόσο επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη όσο και επί ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου.
Δηλώνει τέλος πως θα παραμείνει ανένταχτος στον ιδεολογικό του χώρο αγωνιζόμενος για τις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε από το 1974.
Την ίδια ώρα, νέες επικρίσεις κατά του Πρωθυπουργού αλλά και του προέδρου της ΝΔ για τους χειρισμούς τους στο ζήτημα της οικονομίας διατυπώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης. Σε κείμενο προβληματισμού που έδωσε στη δημοσιότητα, προειδοποιεί πως η Ελλάδα σχοινοβατεί ανάμεσα σε δύο αβύσσους, μία εντός και μία εκτός, και κάθε στιγμή μπορεί ένα παραπάτημα ή ακόμα και τυχαίο συμβάν να οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση .
Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτει τέσσερις προτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης χρέους.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην «άβυσσο εντός» σημειώνει πως «η αξιωματική αντιπολίτευση καιροσκοπεί στο χείλος του γκρεμού ενώ η κυβέρνηση ιδιαίτερα με την υπερφορολόγηση που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, αδυνατεί να "μιλήσει" στο λαό». Όπως εξηγεί, «δεν του δίνει να καταλάβει ότι το χρέος μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρωθεί στο σύνολό του από τους φορολογούμενους, και μάλιστα τους πιο αδύνατους, και πως πρέπει να αγοράσουμε χρόνο για να γίνει εφικτή η πολιτική αναδιάρθρωσή του υπό την ομπρέλα του ταμείου Διάσωσης με την έκδοση ευρωομολόγου, πράγμα που θα οδηγήσει στην πολιτική αναδιάρθρωση και ολοκλήρωση της ίδιας της ευρωζώνης».
Για την αναστροφή αυτής της παρούσας κατάστασης, ο κ. Ανδρουλάκης προτείνει: το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης εμπιστοσύνης, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, σε μία από τις πρόσφορες πιθανές μορφές της, αναμόρφωση θεμελιωδών ζητημάτων του μνημονίου ΙΙ, με πρωτοβουλία επίσης του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα πρέπει να καλέσει δεσμευτικά ιδιαίτερα τον Αντώνη Σαμαρά σε κοινή επαναδιαπραγμάτευση με τους θεσμούς της ευρωζώνης. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να ζητήσει την υπερψήφιση της καταληκτικής συμφωνίας με τους εταίρους που θα προκύψει από τη συνδιαπραγμάτευση τουλάχιστον από 180 βουλευτές. Διαφοροποιούμενος ξεκάθαρα από τη θέση της κυβέρνησης για ψήφιση του μεσοπρόσθεσμού στη Βουλή με απλή πλειοψηφία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ακόμη: «Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί η ψήφιση αποκλειστικά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ακόμα και ενός βελτιωμένου Μεσοπρόθεσμου σχεδίου δε θα επιλύσει την κρίση εμπιστοσύνης και δεν είναι βέβαιο ότι θα αναχαιτίσει την περαιτέρω πολιτική, οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1994073

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου