Σελίδες

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Μέτρα κατά της ασυδοσίας σε 58 νησιά!

Είναι σημαντικά κομμάτια του χαρακτήρα των νησιών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια…
απειλούνται ή ακόμα και εξαφανίζονται από την τουριστική ανάπτυξη, τη δόμηση, την υπερεκμετάλλευση.
Η προστασία των μικρών υγρότοπων των νησιών βρίσκεται στο επίκεντρο νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, που για πρώτη φορά τους οριοθετεί και προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τη διαφύλαξή τους.
Το σχετικό προεδρικό διάταγμα δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση μιας εβδομάδας.
Ο κατάλογος που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος (στη διεύθυνση opengov. gr) περιλαμβάνει 368 μικρούς υγρότοπους -με έκταση μικρότερη των 80 στρεμμάτωνπου βρίσκονται σε 58 νησιά στο Αιγαίο και το Ιόνιο.
Οι περισσότεροι (67) βρίσκονται στην Κρήτη, ενώ μεγάλος αριθμός βρίσκεται στη Λέσβο (48), στην Κέρκυρα (32), στην Εύβοια (27) και στη Ρόδο (20). Αρκετοί βρίσκονται σε μικρά νησιά ή νησίδες, όπως στη Μετώπη (Αττική), στον Αγιο Ιωάννη και τα Τριζόνια (Φωκίδα)...
, στην Ψαθούρα, την Κυρά Παναγιά και την Τσουγκριά (Μαγνησία), τα Αλίμνια και την Αρμαθιά (Δωδεκάνησα), το Διπλό, τον Κάβουρα, τη Ρήνεια (Κυκλάδες), τη Χρυσή (Λασίθι).
Οι μεγαλύτεροι από τους υγρότοπους που περιλαμβάνει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος είναι η εκβολή του ποταμού Μανικιάτη (Εύβοια, 79 στρ.), η εκβολή του ρυακιού Μουρτερής (75 στρ., Εύβοια), ο υγρότοπος της Σκάλας Καλλονής (76 στρ., Λέσβος), η εκβολή του ποταμού Πλατανιά (71 στρ., Χανιά), ο υγρότοπος της νήσου Διπλό (66 στρ., Κυκλάδες), οι Αλυκές Λάγγερη (68 στρ. Πάρος). Αρκετοί είναι και οι ιδιαίτερα μικροί σε έκταση, χωρίς αυτό να μειώνει την αξία τους σε ένα ντελικάτο οικοσύστημα: για παράδειγμα, η εκβολή του ποταμού Κηφισού στη Σκύρο (2 στρ.), το έλος Πλακών στην Ιο (2 στρ.), η πηγή του Βρέικου στο Λασίθι (1 στρ.) και η λιμνούλα της Νέας Καμένης στις Κυκλάδες, μικρότερη του ενός στρέμματος.
Σύμφωνα με το πρώτο πλαίσιο του είδους, στους μικρούς υγρότοπους του Αιγαίου και του Ιονίου πρόκειται να απαγορευθούν:
• Η ανέγερση οποιασδήποτε κατασκευής (προσωρινής ή μόνιμης) που δεν σχετίζεται με την προστασία της περιοχής. Οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του νέου πλαισίου θα εκτελεστούν κανονικά, οι επεμβάσεις όμως στον χώρο οφείλουν να είναι οι απολύτως αναγκαίες για την κατασκευή του κτιρίου. • Η διάνοιξη οδικού δικτύου. • Οι αποξηράνσεις και τα αποστραγγιστικά έργα.
• Η επέκταση των καλλιεργειών.
• Αλλου είδους επεμβάσεις, όπως επιχωματώσεις και απόρριψη αποβλήτων.
Αντίθετα επιτρέπεται η διατήρηση των υφιστάμενων καλλιεργειών, εφόσον χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον λιπάσματα και φυτοφάρμακα, οι ψεκασμοί για κουνούπια ή άλλα έντομα, αλλά και έργα που θα χαρακτηριστούν εθνικής σημασίας, εφόσον τροποποιηθούν αναλόγως οι μελέτες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη μελέτη για νησιωτικούς υγρότοπους έγινε το 2004 από το WWF και κατέγραψε 782 σε 75 νησιά.
http://www.tromaktiko.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου