Με την επέμβαση των ΜΑΤ έληξε η λειτουργική κατάληψη στο εργοστάσιο της "Δωδώνης" σε μια εξέλιξη πρωτοφανή για τα δεδομένα της πόλης, αλλά και της χώρας.
Άγνωστο με τίνος εντολή, ή κλήση (μέχρι στιγμής) τα ΜΑΤ μπήκαν το πρωί στη γαλακτοβιομηχανία παρότι η κατάληψη ...
δεν εμπόδιζε τη λειτουργία της και προσήγαγαν, σε στιγμές έντασης, αρκετούς κτηνοτρόφους. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από λίγο με παρεμβάσεις στο αστυνομικό μέγαρο.
Οι αγρότες είχαν καταλάβει εδώ και μέρες τα γραφεία της διοίκησης. Να σημειωθεί ότι η διορισμένη (από την Αγροτική Τράπεζα) διοίκηση η οποία συνεδρίαζε έφυγε από την ...ταράτσα όταν κατελήφθησαν τα γραφεία...
Σε λίγη ώρα θα γίνει ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιωαννιτών.
http://www.agon.gr
Λίγα λόγια για την ΔΩΔΩΝΗ
Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη είχε καθαρά συνεταιριστικό χαρακτήρα, μέτοχοι ήταν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Ηπείρου. Πριν από χρόνια (νομίζω επί ΝΔ), η Αγροτική Τράπεζα εξαγόρασε με πραξικοπηματικό τρόπο (κόντρα στις καταστατικές αρχές των συνεταιρισμών) το μερίδιο των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας, Πωγωνίου και Κόνιτσας αποκτώντας έτσι το πλειοψηφικό πακέτο (51%) έτσι ώστε να κάνει κουμάντο μόνη της. Τώρα σχεδιάζει το ξεπούλημα του πακέτου σε ιδιώτες μιας και η Δωδώνη αποτελεί φιλετάκι λαχταριστό για τα καρτέλ του χώρου...
Να σημειώσω ότι παρά το φαγοπότι των τρωκτικών (αγροτοπατέρες, τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές κλπ τρωκτικά) που λυμαίνονται την Δωδώνη και τις πιέσεις για "ανταγωνιστικότητα" των μανατζερ της Αγροτικής Τράπεζας η Δωδώνη διατηρεί σε σημαντικό βαθμό τον κοινωνικό χαρακτήρα της, στηρίζοντας τους κτηνοτρόφιους της Ηπείρου.
Η Δωδώνη δεν αποτελεί φιλετάκι μόνο για τα κέρδη της (1,2 εκατ. ευρώ δηλαδή κάπου 400 εκατομμύρια δραχμούλες, παρά το ότι της φορτώσανε και μια "ζημιογόνο' θυγατρική της ΑΤΕ) αλλά θα αποτελέσει και το τελευταίο ανάχωμα που συγκρατεί τις τιμές γάλακτος για τους παραγωγούς αλλά και τις τιμές των γαλακτοκομικών, αν καταφέρουν την ιδιωτικοποίηση της τότε το καρτελ θα παίζει μπάλα μόνο του...
Να σημειωθεί τέλος ότι η ΔΩΔΩΝΗ εδώ και μια εβδομάδα, από την στιγμή της κατάληψης δηλαδή των γραφείων της διοίκησης (και την φυγή των διορισμένων μελών της...απ τα παραθύρια) μέχρι και σήμερα, λειτουργεί χωρίς διοίκηση, μια "μικρή γεύση" από το ότι "μπορούμε καλύτερα χωρίς αφεντικά". Ίσως η καθολική αυτοδιεύθυνση και αυτοδιαχείριση της ΔΩΔΩΝΗΣ από τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς να μην είναι τελικά απλά ένα όνειρο θερινής νυκτός!
Η πώλησή της πάντως θα πρέπει πάντως να θεωρείται από την τοπική κοινωνία ώς casus belli...
πληροφορίες για ΔΩΔΩΝΗ
Είναι απόσπασμα από επερώτηση τοπικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις 13/7/2010 και περιέχει συγκεντρωτικά πολύ χρήσιμα στοιχεία :
Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το μέλλον της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., έχουν προκαλέσει αναστάτωση και ανασφάλεια όχι μόνο στους γεωργο - κτηνοτρόφους αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομία της Ηπείρου. Οι λόγοι είναι αυτονόητοι: Το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε δεν αφορά μια «τυχαία» επιχείρηση, αλλά μια δυναμική επιχείρηση άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη της Ηπείρου. Η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ μπορεί να αποτελέσει πρότυπο αναπτυξιακό εργαλείο όχι μόνο για τον αγροτοκτηνοτροφικό ιστό της Ηπείρου αλλά ολόκληρης της χώρας.
Είναι φανερό ότι με τις αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον της γαλακτοβιομηχανικής αγοράς, η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ με τα προϊόντα της και τις δυνατότητές της, έχει γίνει εμμονή και διακαής στόχος της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Με την κατοχύρωση της φέτας ως ελληνικό προϊόν και λαμβάνοντας υπόψη ότι από τους 600.000 t. φέτας η Ελλάδα μόλις καταφέρνει να καλύψει τις 150.000, οι προοπτικές κερδοφορίας της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ με την αύξηση παραγωγής φέτας και την παραγωγή νέων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πολλαπλές και ως εκ τούτου αποτελεί δέλεαρ για κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα.
Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησαν με κάθε τρόπο να περάσουν την Δωδώνη ΑΕ στα χέρια ιδιωτών. Το 1991-92 η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να την ιδιωτικοποιήσει, εγχείρημα το οποίο απέτυχε κάτω από την καθολική αντίδραση των παραγωγών και των φορέων της Ηπείρου. Την περίοδο 1993-2003, ακολούθησε μια ηρεμία στο κοινωνικό και εργασιακό μέτωπο, που συνέβαλε καθοριστικά στην επιχειρηματική εκτίναξη της «ΔΩΔΩΝΗ» ΑΕ. Παράλληλα το διάστημα 2000-2003, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μετόχων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, για την επίτευξη συμφωνίας μεταβίβασης των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεταιρισμούς – φυσικούς φορείς της Βιομηχανίας. Το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή και η διοίκηση της ΑΤΕ, ξεκίνησαν αμέσως να πιέζουν τις Ενώσεις, προκειμένου να συγκεντρώσει η ΑΤΕ το ποσοστό το οποίο θα της έδινε τη δυνατότητα, να λαμβάνει όποιες αποφάσεις επιθυμεί χωρίς τη συναίνεση των ΕΑΣ, παραβαίνοντας ωμά το άρθρο 8 του ιδρυτικού καταστατικού της Γαλακτοβιομηχανίας πάντα με το πρόσχημα της εξυγίανσης των Ενώσεων και με πραγματικό στόχο την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας.
Έτσι την 28/06/09 εξαγοράζει το ποσοστό της ΕΑΣ Κόνιτσας-Ζαγορίου-Μετσόβου (7.236 μετοχές), την 26/10/2004 εξαγοράζει από την ΕΑΣ Πωγωνίου 34.390 μετοχές από σύνολο 86.887 μετοχών και τέλος την 30/11/2004 εξαγοράζει από την ΕΑΣ Άρτας 98.958 μετοχές από σύνολο 108.958 μετοχών.
Με τον τρόπο αυτό απέκτησε το 67,77% των μετοχών (η αρχική σχέση ήταν 60-40%).
Στη συνέχεια το έτος 2008 η ΑΤΕ χωρίς καν να ενημερώσει τις ΕΑΣ μετόχους, λαμβάνει την απόφαση να εξαγοράσει το εργοστάσιο ζωοτροφών της ΕΛΒΙΖ στα Ιωάννινα με υψηλό τίμημα, συστήνοντας Α.Ε. «ΖΩΔΩ» με κεφάλαιο 100.000,00 ευρώ με συμμετοχή 100% της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2009.
Οι δανειακές επιβαρύνσεις της εταιρίας «ΖΩΔΩ», ένα χρόνο από τη λειτουργία της, φθάνουν περίπου τα 12.000.000,00 ευρώ, για τα οποία έχει εγγυηθεί η Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., επομένως διατρέχει τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί με ζημιές ισόποσες.
Κατά τη λειτουργία της βιομηχανίας από το 2004 μέχρι το 2009, από κακή διαχείριση, έφθασε σε σημείο να υποβαθμιστούν προϊόντα αξίας 2.373.000,00 ευρώ, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα της εταιρίας ισόποσα και κατά συνέπεια να ζημιωθούν οι ΕΑΣ και κατ’ επέκταση οι παραγωγοί. Η ζημιά αυτή βεβαίως δεν σταματάει εκεί, αλλά θα επεκταθεί και το έτος 2010, διότι υπάρχουν αποθέματα από την περίοδο 2008-2009 τα οποία θα απαξιωθούν και θα ζημιώσουν την εταιρεία.
Η ΑΤΕ έχοντας την ευθύνη της διαχείρισης της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., δεν μπόρεσε να διατηρήσει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
Δέθηκε στο άρμα των καρτέλ και πάγωσε ή μείωσε τις τιμές στο γάλα των κτηνοτρόφων, όταν τα προηγούμενα χρόνια οι κτηνοτρόφοι απολάμβαναν όλο και ικανοποιητικότερες τιμές.
Τορπίλισε το καθαρό επιχειρηματικό περιβάλλον της, βάζοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της «ΔΩΔΩΝΗ» ΑΕ αποκομίζοντας ωστόσο εδώ και σαράντα και πλέον χρόνια τεράστια κέρδη, οφέλη και πλεονεκτήματα για λογαριασμό της. Συγκεκριμένα έναντι 94.000 ευρώ που έβγαλε η ΑΤΕ από τα ταμεία της και εισέφερε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας το 1963:
• Κατείχε το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. !!!
• Εισέπραξε από μερίσματα από το 1963 έως σήμερα πάνω από 2.500.000 ευρώ.
• Έχει μονοπωλιακά τη χρηματοδότηση της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη εισπράττοντας από το 1963 έως σήμερα πάνω από 70.000.000 ευρώ σε τόκους κ.λ.π. χρηματοοικονομικά έξοδα.
• Έχει μονοπωλιακά 9.000 βιβλιάρια καταθέσεων των κτηνοτρόφων εισκομιστών γάλακτος που γίνονται πληρωμές της πρώτης ύλης ύψους πάνω από 65.000.000 ευρώ το χρόνο.
• Απαλλάσσεται από διαχειριστικά έξοδα άνω των 6000 κτηνοτροφικών δανείων που θα χρειαζόταν να διαχειριστεί εάν οι παραγωγοί δεν έκαναν χρήση των προκαταβολών για την εισκόμιση γάλακτος κάθε χρόνο που δίνει η «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε..
Όμως η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ δημιουργήθηκε από τους παραγωγούς της Ηπείρου, αναπτύχθηκε με το μόχθο τους, υπήρξε μοχλός επιβίωσης των παραγωγών της περιοχής, απέκτησε έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά και έγινε αναπτυξιακό εργαλείο για το σύνολο της οικονομίας της Ηπείρου. Απόδειξη γι΄αυτό αποτελεί το ίδιο το ιστορικό της:
Το 1963 η ΕΑΣ Ιωαννίνων πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει τη βιομηχανία γάλακτος με την επωνυμία «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
Την προσπάθεια αυτή στήριξε η ΑΤΕ με καταστατική δέσμευση ότι όταν θα αποχωρήσει, να μεταβιβάσει τις μετοχές στην ΕΑΣ (άρθρο 8 του καταστατικού).
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. είναι κατοχυρωμένο από το ίδιο το καταστατικό της εταιρίας και το οποίο αναφέρει επακριβώς: «αι μετοχαί της Εταιρείας είναι ονομαστικαί και μη μεταβιβάσιμοι. Κατ’ εξαίρεσιν, μετ’ έγκρισιν του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, αι μετοχαί τας οποίας αναλαμβάνει η Πιστωτική Ένωσις Γεωργικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων δύνανται να μεταβιβασθούν εις άλλας Συνεταιριστικάς οργανώσεις, αι δε μετοχαί τας οποίας αναλαμβάνει η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ωσαύτως μετ’ έγκρισιν του Διοικητικού Συμβουλίου, δύνανται να μεταβιβασθούν εις την Πιστωτικήν Ένωσιν Γεωργικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων ή λοιπούς μετόχους Συνεταιριστικάς Οργανώσεις».
Σκοπός της ίδρυσης της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. δεν ήταν αποκλειστικά και μόνο η δημιουργία κερδών και υπεραξιών αλλά:
Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο.
Η διασφάλιση και ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μέσα από την επιχειρηματική δράση της βιομηχανίας.
Η αύξηση της απασχόλησης σε μια περιοχή που μαστιζόταν από τη μετανάστευση.
Αποφασίστηκε να συμμετέχουν:
ΕΑΣ Ιωαννίνων κατέχοντας το 24,78% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
Η ΕΑΣ Άρτας –Φιλιππιάδας το 6,02% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
ΕΑΣ Πωγωνίου το 4,8% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
ΕΑΣ Πρέβεζας το 2,4% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
ΕΑΣ Θεσπρωτίας το 1,6% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
ΕΑΣ Κόνιτσας το 0,4% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
ΑΤΕ το 60% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
Η «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. στα σαράντα και πλέον χρόνια λειτουργίας της είχε μια ομαλή πορεία σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.
Όλο αυτό το διάστημα διέγραψε μια θετική τροχιά συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της Ηπείρου.
Η σχέση της με την κτηνοτροφία της Ηπείρου ήταν ισχυρή, ήταν σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης
Οι παραγωγοί στήριζαν τη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
Απέτρεψαν τη δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Παρέδιδαν την παραγωγή τους στη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. και ορισμένες φορές σε χαμηλότερες τιμές.
Θεωρούν τη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. δική τους επιχείρηση που ενδιαφέρεται και στηρίζει το μόχθο τους.
Έχουν ταυτιστεί με τη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
Οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι δεν ενδιαφέρονται:
Να αυξήσει τον τζίρο και τα κέρδη της η «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. μέσω:
Μείωσης της τιμής του γάλακτος
Εισαγωγών γάλακτος
Εμπορίας τυροκομικών προϊόντων που δεν παράγονται στην Ήπειρο
Ούτε να δημιουργηθούν υπεραξίες για την εξυγίανση της ΑΤΕ.
Ενδιαφέρονται όμως για:
Την παραγωγή άριστης ποιότητας γάλακτος
Την παραγωγή υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων από τη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε..
Την αποδοτική διαχείριση του προϊόντος τους από τη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., για να τους αποδίδει την καλύτερη τιμή στο παραγόμενο από αυτούς γάλα.
http://athens.indymedia.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου