Σελίδες

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Στον "πάτο" της ΕΕ η Ευρυτανία!!Ο φτωχότερος νομός σε όλη την Ευρωζώνη από κοντά ακολουθεί και η Φωκίδα

Πανευρωπαικό..αρνητικό ρεκόρ ..
Μετά την εγκατάλειψη,την ανεργία,την ελλιπή υποδομή, την εσωτερική μετανάστευση ,και πάρα πολλά προβλήματα που βασανίζουν τους κατοίκους της Ευρυτανίας ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ έρχεται να προστεθεί ως συνέπεια των παραπάνω. Ο φτωχότερος νομός βάση του ΑΕΠ στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Ευρώπη είναι ο νομός Ευρυτανίας σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι χαρακτηριστικό της «ψαλίδας»που υπάρχει ότι ενώ 8 ελληνικές περιφέρειες καταγράφουν ...
κάποιους από τους υψηλότερους ρυθμούς σύγκλισης, η Ευρυτανία, αποτελεί τη μόνη αρνητική εξέλιξη πανευρωπαϊκά: Εχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2007 χαμηλότερο από ό,τι το 1996.
Παρά την πολύ χαμηλή εκκίνηση με κατά κεφαλήν εισόδημα στα 10.042 ευρώ το ΑΕΠ την προηγούμενη δεκαετία στην Ευρυτανία μειώθηκε κατά 1,77%. Χαμηλές ήταν οι πτήσεις στη Φθιώτιδα (28,70%), στη Φωκίδα (21,19%), αλλά και στη Λέσβο (43,30%).
Στο νομό Καστοριάς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 46,8% και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας κατά 41,46%. Αντιθέτως, στη Χίο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 120,83% και στις Κυκλάδες κατά 102,75%. Στο νομό Θεσπρωτίας η άνοδος ήταν κατά 114%, στα Ιωάννινα καταγράφηκε αύξηση κατά 109%, ενώ πολύ καλά τα πήγαν και κάποια από τα νησιά του Ιονίου με την αύξηση στο νομό Ζακύνθου στο 141%, Κεφαλονιάς στο 120% και Λευκάδας στο 102%.

Σύμφωνα ....με άρθρο στην Ελευθεροτυπία οι αριθμοί της μελέτης, που στόχο έχει να καταγράψει το όφελος των κοινοτικών κονδυλίων στην ανάπτυξη, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια για να στηρίξει τόπους που τα είχαν ανάγκη. Απλά το (κοινοτικό) χρήμα έφερε χρήμα στις πιο εύρωστες περιοχές της χώρας, με όχημα τις γνωστές επιδοτήσεις. , το ΑΕΠ της Ελλάδας διπλασιάστηκε τα 10 χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης (δηλαδή έως το 2008) με τη συμβολή των κοινοτικών κονδυλίων. Η επίδοση είναι από τις καλύτερες μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Μόνο που τα κέρδη δεν μοιράστηκαν ισόποσα.
Κάποιοι νομοί συγκέντρωσαν τον πλούτο, ενώ κάποιοι άλλοι καρπώθηκαν ελάχιστα ή και φτώχυναν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι συνολικά το ΑΕΠ μέσα σε 10 χρόνια αυξήθηκε κατά 98%. Το ζήτημα είναι -αναφέρει η Επιτροπή- ότι μόνο στη χώρα μας παρουσιάζονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις: κάποιοι νομοί και περιοχές ορεινές ή νησιωτικές αναπτύσσονται είτε πολύ γρήγορα είτε παράδοξα αργά, δεδομένων των κονδυλίων που υπήρχαν διαθέσιμα. Η μελέτη εξετάζει την αποδοτικότητα των κοινοτικών ενισχύσεων ειδικά σε ορεινές, νησιωτικές και περιοχές με υστέρηση.
Ερευνά αν σε κάθε περιφέρεια όλοι οι νομοί αναπτύσσονται παράλληλα ή αν κάποιοι μένουν πίσω. Οπως αναφέρεται, «ενδιαφέρον είναι ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική στην Ε.Ε. καθώς περιφέρειές της υπάρχουν και στις ομάδες των "πρωταθλητών" αλλά και των... τελευταίων σε ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη και ευημερία».
http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

1 σχόλιο:

  1. Ο ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑ-ΓΑΛΑΞΙΔΙ-ΙΤΕΑ-ΔΕΛΦΟΙ-ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟΣ.ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ.ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ,(ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ).ΕΔΩ ΟΛΟΙ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΗΣ S@B ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΠΤΗΞΗ.ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ (ΒΛΕΠΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ)Η ΠΑΝΑΜΟΡΦΗ ΙΤΕΑ (ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΟΤΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ)ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙ ΣΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΑΓΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΜΥΡΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ, ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΔΩ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ Η ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ.ΟΜΩΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ.ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑ?ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑΤΕ ΚΑΤΙ?ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ?ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΗ ΙΤΕΑ Η ΣΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΣΜΕΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ?ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή