Σελίδες

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Πυρηνικός «εφιάλτης» από την Ιαπωνία

Piriniki_Apili
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων
Συσκότιση από τις κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ
Η ΒΙΟΖΩ παραμένει σε επιφυλακή για την ενημέρωση των καταναλωτών από την νέα πυρηνική απειλή.

Νέα έκρηξη σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας της Φουκουσίμα καταστρέφοντας το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα και προκαλώντας διαρροή ραδιενεργών υγρών και ατμού. Πρόκειται για τον τρίτο αντιδραστήρα που εκρήγνυται μέσα σε 4 ημέρες, ενώ χθες εξερράγη ο αντιδραστήρας νούμερο 3. Φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκοσίμα νωρίς το πρωί της Τρίτης, λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή του περιβλήματος του αντιδραστήρα 2. Όμως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ανέφερε ότι ...παρατηρήθηκε άνοδος της θερμοκρασίας και στους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα 1.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, παρά την οργανωμένη συσκότιση ενημέρωσης των καταναλωτών από κυβερνήσεις και ΜΜΕ, στην ατμόσφαιρα πάνω από το Τόκιο ανιχνεύτηκε ιώδιο και καίσιο. Επίσης σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Η πυρηνική κρίση που βιώνει η Ιαπωνία τις τελευταίες ημέρες είναι η χειρότερη από αυτή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ είναι η πρώτη φορά που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει έναν τόσο σοβαρό κίνδυνο από το 1986 όταν σημειώθηκε το ατύχημα στο Τσερνομπίλ.

Από τις εκρήξεις έχουν τραυματισθεί τουλάχιστον 15 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 190 άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα, ενώ 140.000 πολίτες εξακολουθούν να παραμένουν εκεί. Η περιοχή έχει εκκενωθεί σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων, αλλά όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Καν, δεν υπάρχει πρόθεση άμεσα να επεκταθεί. Επίσης έχει ζητηθεί από τους κατοίκους, που παραμένουν στην περιοχή, να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετατρέπεται πάλι σε αποπροσανατολιστικό μηχανισμό ενημέρωσης

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η Ιαπωνία έχει λάβει τα σωστά μέτρα για την προστασία των πολιτών της, όπως αυτά έχουν ορισθεί διεθνώς...
Λέξη για τους κινδύνους από τους πυρηνικούς σταθμούς...
Το Τσερνομπίλ «θερίζει» ακόμα, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, ενώ ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν τον αριθμό των νεκρών σε 60.000! Τα δε τοξικά απόβλητα, από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων, ξεπερνούν τους 150.000 τόνους, τα οποία έχουν «θαφτεί»! Από την εποχή του Τσερνομπίλ τα περιστατικά, που σχετίζονται με σημαντική διαρροή ραδιενέργειας υπερβαίνουν τα 800, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Ορισμένα από τα πιο σημαντικά είναι: Φόρσμαρκ, Σουηδία, Ιούλιος 2006, Ντέιβιντ Μπες, ΗΠΑ, Μάρτιος 2002, Τοκάι, Ιαπωνία, Σεπτέμβριος 1999, Κοζλοντούι, Βουλγαρία, Μάρτιος 2006, Καζιβαζάκι-Καρίβα, Ιαπωνία, Ιούλιος 2007.Η χώρα μας είναι περικυκλωμένη από τους «απαρχαιωμένους» πυρηνικούς αντιδραστήρες της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Ιταλίας και Αιγύπτου, ενώ υπάρχουν σκέψεις για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών σε Αλβανία, Σκόπια και στην Τουρκία πάνω από το άκρως σεισμογενές «ρήγμα της Ανατολίας»!
Η ΒΙΟΖΩ συντάσσεται ανεπιφύλακτα με την άμεση αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής και την σταδιακή κατάργηση, εντός των επόμενων 2-3 ετών, όλων των αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας!

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ του Αντιπυρηνικού Παρατηρητήριου Μεσογείου
Να βγάλουμε επιτέλους τα αναγκαία συμπεράσματα από την έκρηξη στον αντιδραστήρα της Φουκουσίμα
Να αποτραπεί με κάθε τρόπο η εγκατάσταση νέων πυρηνικών σταθμών στην περιοχή
Ρόδος, 12/03/2011
«Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Ιαπωνία με τον ισχυρό σεισμό, το φονικό τσουνάμι, που ακολούθησε και την έκρηξη που σημειώθηκε σε έναν από τους αντιδραστήρες του σταθμού Φουκουσίμα Ι, ήρθαν και με ένα άλλο τρόπο να επιβεβαιώσουν πόσο αναγκαία και επείγουσα είναι η αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής.


Το γεγονός οτι αυτά συμβαίνουν σε ένα από τους 25 μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς του Κόσμου και μάλιστα στη μητρόπολη της πυρηνικής τεχνολογίας, την Ιαπωνία, όπου ξοδεύονται τεράστια ποσά για την έρευνα και την ασφάλεια, πρέπει να κάνει όλους όσοι θέλουν να εγκαταστήσουν πυρηνικούς σταθμούς στη γειτονιά μας να ξανασκεφτούν. Σε μια γειτονιά που όχι μόνο δεν μπορεί να συγκριθεί σε τεχνογνωσία, οικονομικές και επιστημονικές δυνατότητες με την Ιαπωνία, αλλά χαρακτηρίζεται επιπρόσθετα από γεωπολιτική ρευστότητα και ασάφεια. Που υποφέρει από διακρατικές εντάσεις και εσωτερικές συγκρούσεις. Που ακριβώς γι αυτούς τους λόγους παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο διασποράς ραδιενεργών υλικών με δυνατότητα να παραχθούν είτε από κράτη είτε από ανεξέλεγκτα κυκλώματα, πυρηνικά όπλα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.


Η πυρηνική ενέργεια είναι ειδικά για την εύφλεκτη περιοχή μας μιά αδιέξοδη, επικίνδυνη, εγκληματική επιλογή. Όσοι κάνουν το βήμα προς αυτή την επιλογή, αναλαμβάνουν τεράστιες και ιστορικές ευθύνες για το Περιβάλλον, την Ειρήνη, την ίδια τη Ζωή.


Ευθύνες αναλαμβάνουν όμως και όσοι δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν αυτές τις εξελίξεις. Επιμένουμε οτι το πρόβλημα της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι μόνο επιστημονικό και τεχνικοοικονομικό. Είναι πρωτίστως θέμα που έχει εξαιρετικά κρίσιμες για τη λήψη αποφάσεων πολιτικές πλευρές. Γι αυτό από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του ΑΠΜ, ζητάμε την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και μιά διεθνή εκστρατεία για την κατάργηση όλων των όπλων μαζικής καταστροφής από την περιοχή, με στόχο να δημιουργηθεί στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μιά Ζώνη Ειρήνης Ελεύθερη από Πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής. Πειστική απάντηση γιατί δεν αναλαμβάνονται αυτές οι πρωτοβουλίες, ακόμα περιμένουμε.»
Πηγές: http://www.manw.org/
http://www.enet.gr, 15-03-11
http://www.kathimerini.gr/, 15-03-11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου