Καλάνια |
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το 2ο της 21ης Ιανουαρίου 2011 πρακτικό συνεδριάσεως του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Δελφών
Αριθμός αποφάσεως: 2/2011
ΘΕΜΑ: « Ενημέρωση και γνωστοποίηση στο Δήμαρχο Δελφών την πρόταση για τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού και ενδεχόμενη διαμόρφωση νέας.»...
Στους Δελφούς και στο Δημοτικό Γραφείο Δελφών σήμερα την 21η Ιανουαρίου 2011 ημέρα Παρασκευή και ώρα 6 μ.μ συνήλθε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Δελφών σε συνεδρίαση ύστερα από την αριθ. 980 από 17-1-2011 πρόσκληση του Προέδρου της, που επιδόθηκε χωριστά σε κάθε μέλος του Συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 89 και 90 του Ν. 3852/2010.
Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο πέντε μελών βρεθήκανε παρόντα άπαντα.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ
Ν. Κοντογιάννης Πρόεδρος
Π. Παπανικολάου
Γ. Χασιώτη
Λ. Παπαθανασόπουλος
Ε. Χατζηνικολάου
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δημοτικός υπάλληλος Δ. Παππάς για την τήρηση του πρακτικού.
Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσεως του Συμβουλίου.
Θέμα 1ο – Ενημέρωση και γνωστοποίηση στο Δήμαρχο Δελφών την πρόταση για τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού και ενδεχόμενη διαμόρφωση νέας.
Ο Πρόεδρος έθεσε υπόψη του Συμβουλίου και διάβασε γραπτή εισήγησή του ως κάτωθι:
Ο φορέας διαχείρισης εθνικού δρυμού Παρνασσού, ζήτησε από τους παραπαρνάσσιους Δήμους να καταθέσουν τις προτάσεις τους προς συζήτηση, προκειμένου το Δ.Σ να αξιολογήσει και να κωδικοποιήσει όλες τις προτάσεις που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους και να προχωρήσει ο φορέας στην κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για το θέμα αυτό στο ΥΠ.Ε.Κ.Α
Προκειμένου να έχουμε ακριβή εικόνα επί του θέματος θα πρέπει να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή.
Ο Εθνικός δρυμός Παρνασσού θεσπίστηκε το 1938 και ο πυρήνας του είχε έκταση 31.530 στρέμματα. Στην αρχική οριοθέτηση εντάχθηκε και η αγροτική ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ περιοχή των Καλανίων, η οποία την εποχή εκείνη είχε περίπου 100 καλύβες, σήμερα είναι περίπου 40, όπου ανέκαθεν οι κάτοικοι των Δελφών καλλιεργούσαν και εξακολουθούν έως και σήμερα να καλλιεργούν, γεγονός που είναι γνωστό τόσο στο Δασαρχείο της Άμφισσας όσο και στο Υπουργείο Γεωργίας.
Το 1985, η τότε κυβέρνηση δρομολόγησε την προστασία του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού εκπονώντας σχετική Περιβαλλοντική μελέτη και σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, το θέμα όμως για διάφορους λόγους πάγωσε.
Την 10ετια του 1990 εκπονείται μελέτη από το Υπουργείο Γεωργίας, οι μελετητές της οποίας προτείνουν την εξαγωγή των Καλανίων και την ένταξη στον Δρυμό άλλων τμημάτων που παρουσιάζουν πυκνή δάσωση βλάστηση και σπάνια πανίδα.
Η μελέτη όμως αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Το 1993 σε χάρτη που εκπόνησε ο τότε Δ/ντης Δασών Φωκίδας η περιοχή Καλάνια βρίσκεται και πάλι εκτός πύρινα δρυμού.
Το 1997 δημιουργήθηκε ο Διανομαρχιακός Οργανισμός Ανάπτυξης Παρνασσού ο οποίος και κυκλοφόρησε το Σχέδιο Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με πρότασης για τον προσδιορισμοί των ορίων, την λειτουργία και την γενικότερη οργάνωση του. Στις πρότασης αυτές τα Καλάνια βρίσκονται και πάλι εκτός του πυρήνα.
Το 2000 δημιουργήθηκε ο σύνδεσμος παραπαρνάσσιων ορεινών Δήμων, με στόχο την δημιουργία προγράμματος τοπικής ολοκληρωμένης ανάπτυξης και το 2003 συστήνεται ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού δρυμού Παρνασσού με σκοπό την τοπική ανάπτυξη ήπιας μορφής που θα χρησιμοποιεί τα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και ιστορικά πλεονεκτήματα του.
Το 2004 η τότε κυβέρνηση είχε ετοιμάσει σχέδιο ΚΥΑ για τον Εθνικό δρυμό Παρνασσού, το οποίο όμως δεν κατέθεσε ποτέ.
Την ίδια χρονιά 2004 οι Δήμοι Δελφών και Παρνασσού συντάσσουν από κοινού μελέτη προκειμένου να στηρίξουν τις προτάσεις τους το οποίο κατέθεσαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας και το κοινοποίησαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το 2009 το ΥΠΕΧΩΔΕ ετοίμασε νέο σχέδιο ΚΥΑ το οποίο αν και πάγωσε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή επανέρχεται τώρα ίδιο, με την μόνη διαφορά ότι πλέον απαιτούνται 10 στρέμματα προκειμένου να θεωρηθεί οικοδομήσιμο κάποιο αγροτεμάχιο που βρίσκεται εντός της περιμετρικής ζώνης.
Σε ότι έχει να κάνει με τους Δελφούς θα πρέπει να γνωρίζεται ότι είμαστε η μοναδική πόλη που βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού δρυμού Παρνασσού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε άμεσα από ένα ακόμα καθεστώς δεσμεύσεων εκτός των όσων προκύπτουν από, την νομοθεσία της κήρυξης των Δελφών ως αρχαιολογικού χώρου, την UNESCO, το NATURA, τον παραδοσιακό οικισμό, τον παραδοσιακό ελαιώνα, την ΖΟΕ και τώρα τον Εθνικό δρυμό.
Θα πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι εάν δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε τα όρια του δρυμού, ο κίνδυνος είναι άμεσος, και ουσιαστικά θα μπει στην πόλη μας η οριστική ταφόπλακα, αφού δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε καν επέκταση στο σχέδιο πόλης των Δελφών.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι στο σχέδιο αυτό δεν έχουν προβλεφθεί ρυθμίσεις για τις ιδιόκτητες γεωργικές εκτάσεις συμπολιτών μας, που βρίσκονται εντός του πυρήνα και οποίες έχουν χαρακτηριστεί τελεσίδικα ως αγροτικές εκτάσεις από το Δασαρχείο Άμφισσας. Στη περίπτωση αυτή θα έπρεπε να προβλέπεται , εξαίρεση για τις άδενδρες περιοχές καθώς και αντισταθμιστικά οφέλη. Διαφορετικά υπάρχει υπέρμετρος περιορισμός της ιδιοκτησίας κατά παράβαση του Συντάγματος με αποτέλεσμα να προκύψει θέμα αποζημιώσεων για τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες.
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για ένα ακόμα καθεστώς δεσμεύσεων σε βάρος της πόλης μας η οποία δεν αντέχει άλλο και πρέπει να αποφευχθεί.
Για τους λόγους αυτούς Εισηγούμαι :
1ον. Να γνωστοποιηθεί η αδιαπραγμάτευτη θέση του τοπικού συμβουλίου της Δημοτικής κοινότητας Δελφών τόσο στο Δήμαρχο Δελφών όσο και στην ορισθείσα επιτροπή του νέου Δήμου Δελφών η οποία και θα καταθέσει τις προτάσεις της, έτσι ώστε να εξαιρεθεί η πόλη των Δελφών από την περιμετρική ζώνη του εθνικού δρυμού, καθώς και η περιοχή Καλάνια από τον πυρήνα του δρυμού, αφού αποδεδειγμένα πρόκειται για περιοχή με ιδιόκτητες γεωργικές εκτάσεις συμπολιτών μας.
2ον. Να ληφθεί υπόψη από την επιτροπή η μελέτη που είχαν από κοινού πραγματοποιήσει οι Δήμοι Δελφών και Παρνασσού, κατά το 2009
3ον. Να συμμετέχει στην επιτροπή ο Πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Κοινότητας Δελφών ή η Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Δελφών
Ο Πρόεδρος
Ν. Κοντογιάννης
Στη συνέχεια κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά
Το Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου του, αφού είδε τις διατάξεις του άρθρου 83 παρ.2 περιπτ. ζ΄ και 1δ΄ του Ν. 3852/10, την ανάγκη προάσπισης των συμφερόντων των κατοίκων των Δελφών με την εξαίρεση από την περιμετρική ζώνη του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού τόσο της πόλης των Δελφών όσο και της περιοχής Καλανίων από τον πυρήνα του δρυμού και Κροκίου εισηγήθηκε δε και την συμμετοχή στην Επιτροπή που συνέστησε ο Δήμαρχος, της Αντιδημάρχου της ενότητας ή του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Δελφών.
Στη συνέχεια ακολούθησε εκτενής διαλογική συζήτηση παρουσία Δημοτικών Συμβούλων ,της Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Δελφών και κατοίκων, που παρευρέθηκαν στην συνεδρίαση αυτή.
Ύστερα από τα ανωτέρω το Συμβούλιο
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι Ο μ ό φ ω ν α
Εγκρίνει την εισήγηση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Δελφών και Προέδρου του Συμβουλίου, ειδικότερα δε ζητεί:
1.- Να γνωστοποιηθεί η αδιαπραγμάτευτη θέση του Συμβουλίου της δημοτικής Κοινότητας Δελφών τόσο στο Δήμαρχο Δελφών όσο και στην ορισθείσα υπ’ αυτού Επιτροπή του νέου Δήμου Δελφών, η οποία και θα καταθέσει τις προτάσεις της, έτσι ώστε να εξαιρεθεί η πόλη των Δελφών (μοναδική) από την περιμετρική ζώνη του Εθνικού δρυμού καθώς και η περιοχή Καλάνια από του πυρήνα του Δρυμού, αφού αποδεδειγμένα πρόκειται για περιοχή με ιδιόκτητες γεωργικές εκτάσεις συμπολιτών μας και η περιοχή Κροκίου.
2.- Να ληφθεί υπόψη από την Επιτροπή η μελέτη που από κοινού είχαν πραγματοποιήσει οι τέως Δήμοι Δελφών και Παρνασσού.
3.- Να συμμετέχει στην επιτροπή αυτή που συνέστησε ο Δήμαρχος Δελφών, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δελφών Ν. Κοντογιάννης, ή η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Δελφών ,κ. Ε. Μπακολουκά.
Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 2/2011
Αφού εξαντλήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διατάξεως λύθηκε η συνεδρίαση.
Το πρακτικό αυτό υπογράφτηκε από όλους τους παρόντες Τοπικούς Συμβούλους της Δημοτικής Κοινότητας Δελφών.
Ο Πρόεδρος Τα Μέλη
Ν.Κοντογιάννης
Σωστό Απόσπασμα
Η Αντιδήμαρχος
Ελένη(Λέλα) Μπακολουκά
Π. Παπανικολάου
Γ. Χασιώτη
Λ. Παπαθανασόπουλος
Ε. Χατζηνικολάου
ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΒΑΛΤΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΔΕΨΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Τα έχουν σβήσει στο google earth και δεν φαίνονται
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΙΤΕΑΝΕΤ
ΑπάντησηΔιαγραφή"Εκτός Δρυμού θέλει να βγάλει η Δημοτική κοινότητα Δελφών, το Κρόκι και τα Καλάνια"
Ο τιτλος στην αναρτηση οπως τον εχεται δημιουργει υπονοουμενα !!!
Αν τον ειχατε οπως παρακατω που ειναι και ο ΣΩΣΤΟΣ οπως προκυπτει και απο την τεκμηριωση
το Δ.Σ θα σας θεωρουσα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥΣ.
"Εκτός Δρυμού θέλει να βγάλει η Δημοτική κοινότητα Δελφών, το Κρόκι και τα Καλάνια και τους ΔΕΛΦΟΥΣ"
Μαζι σας ειμαι για το Δρυμο αλλα τα πραγματα να γραφονται οπως ειναι !!
Μια λεξη λιγοτερη( εσκεμμενα ή οχι)στον τιτλο αλλαζει τελειως την εννοια ( ο τιτλος τραβαει την προσοχη και προτρεπει για την αναγνωση ολης της αναρτησης.)
Τοτος
Δεν νομίζω οτι είναι το ίδιο πράγμα οι Δελφοί τα καλάνια και το κρόκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κρόκι δεν έχει ιδιοκτησίες ιδιωτικές κι τα καλανια δεν έχουν σχέδιο πόλης