Σελίδες

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Π. Λαφαζάνης: Θέμα χρόνου η γενική οικονομική καταστροφή

Για πλήρη και παταγώδη αποτυχία των κυβερνητικών οικονομικών επιλογών κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκτιμώντας πως η γενική οικονομική καταστροφή είναι πλέον θέμα χρόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, «η χώρα, βδομάδα τη βδομάδα, σπρώχνεται ολοταχώς, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, στην οικονομική και κοινωνική άβυσσο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την κατάσταση της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι «εξελίσσονται σε μοιραίο πρόσωπο και ... μοιραίο κυβερνητικό σχήμα για τη νεότερη ιστορία της χώρας, και κινδυνεύουν να καταγραφούν ως καταστροφείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

«Ζούμε ένα μεγάλο μακροβούτι της οικονομίας στην ύφεση, την αδυναμία επίτευξης των τεθέντων δημοσιονομικών στόχων, ιδιαίτερα στα έσοδα, μια νέα άνοδο των spreads και την κατάρρευση του ΧΑΑ, εν μέσω κατακρήμνισης όλων των βασικών οικονομικών δεικτών», σημειώνει.

Ζητά επίσης την απεμπλοκή από το χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ και την ακύρωση των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιό του.

Εκτιμά δε πως χρειάζεται μια συνολικότερη προοδευτική κατεύθυνση με άμεσες επιλογές διεκδίκησης και αγώνα:

Πρώτον: Tην επαναδιαπραγμάτευση-ρύθμιση του δημοσίου χρέους, χωρίς όρους και δεσμεύσεις, με στόχο τη διαγραφή σημαντικού μέρους του, τη μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο, τη διαμόρφωση ικανής περιόδου χάριτος και τη διεύρυνση των χρονικών οριζόντων αποπληρωμής του, χωρίς περαιτέρω επιτοκιακή επιβάρυνση.

Δεύτερον: Τη ρύθμιση του δυσβάστακτου ιδιωτικού χρέους και με χαρακτηριστικά ανάλογα της ρύθμισης του δημοσίου χρέους, η οποία πρέπει να αφορά τις πιο ευάλωτες και ασθενέστερες οικονομικές κατηγορίες μισθωτών, τον μικρομεσαίο αγροτικό κόσμο, τους μικρούς επαγγελματίες και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Tρίτον: Την άμεση εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των δύο πρώτων στόχων και ως απόλυτα αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής, παραγωγικής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής.

Οι τρείς αυτοί άξονες διεκδίκησης και αγώνα, επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης, «αποτελούν την αφετηρία για την ανασύνταξη ενός προϋπολογισμού που θα έχει στόχο την ανακοπή της ύφεσης για μια αναπτυξιακή τροχιά για τη χώρα και την ανασυγκρότηση του κράτους μαζί και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ως θεμελιώδη εργαλεία για μια νέα παραγωγική προοπτική της χώρας».

3 σχόλια:

  1. "Και η Τρίτη και τελευταία παρατήρηση
    Έγινε μεγάλη συζήτηση από αυτό εδώ το βήμα για την δημοσκοπική έκρηξη του 2008 και για τη διαχείρισή της από το κόμμα τους. Και υπήρξαν και αναφορές στην εισήγηση τους Πέμπτης πάνω σε αυτό το ζήτημα και από αγαπημένους μου φίλους όπως ο Γιάννης Πρωτονοτάριος.
    Θέλω να πω ότι αυτό που είπα προχθές, ότι το δίλημμα «πάμε με το ΠΑΣΟΚ ή δεν πάμε με το ΠΑΣΟΚ» είναι υπαρκτό όταν είσαι μία δύναμη του 3%, που μπαίνει- δεν μπαίνει στη βουλή και που το ΠΑΣΟΚ και το κάθε ΠΑΣΟΚ και το κάθε κόμμα εξουσίας σε αντιμετωπίζει ως το δεκανίκι για να στηρίξει την αυτοδυναμία του.
    Όταν τους τους φτάσει τη δυνατότητα να έχεις την ηγεμονία των ιδεών και των απόψεων, ακόμα δε περισσότερο τη δυνατότητα να είσαι και δημοσκοπικά σε πολύ ανώτερα ποσοστά, και έχεις φτάσει στο όριο να σπας τις αυτοδυναμίες, πρέπει να προχωρήσεις ένα βήμα ακόμα."

    Αποσπασμα απο Κλείσιμο του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στο 6ο Συνέδριο του Συνασπισμού.
    Πηγη: http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=19346

    Ελα Αλεκο!!!
    Ποτε ειπαμε θ' αλλαξουμε βερες με το ΠΑΣΟΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Το συνέδριο προτείνει η επόμενη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή να ορίσει σε εύλογο χρόνο ένα θεματικό συνέδριο για τα ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής του κόμματος.'
    Πολιτική Απόφαση 6ου (έκτακτου) Συνεδρίου του Συνασπισμού (http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=19360)

    πότε θα γίνει αυτό; αφού μας ξωπετάξουν από την ευρωζώνη ή πιο πριν;

    "Πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη ζητεί το ΔΝΤ - Επιστολή του ΔΝΤ προς της Ε.Ε με την οποία ζητεί τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας - Με παροχή “εθνικών εγγυήσεων” η συμμετοχή χωρών της Ευρωζώνης στον μηχανισμό στήριξης"
    (http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=170346)

    Πως είπαμε θα κάνουμε την "επανίδρυση όλης της οικονομικής και πολιτικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ"; (http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=19360)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και οι αριστεροι μενουμε παντα με το παραπονο για τη διασπαση της αριστερας και τα λαμογια χαιρονται. Ομως ανεξαρτητα απο την πολυδιασπαση δεν νομιζω οτι μπορουμε να διεκδικησουμε διαφορετικά παρα μονο με τον αγωνα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή